Architektura Murator Studenci Projekty Biblioteka dla dzieci w Collodi

Biblioteka dla dzieci w Collodi

Instalacje artystyczne znajdujące się w parku Pinokia nawiązują do miejsc opisanych przez Carlo Collodiego. Ideą projektu biblioteki było uzupełnienie założenia o kolejne historie wspomniane w powieści, takie jak: Dom Dżepetta, Dom Wróżki, Cyrk oraz Wyspę.

Biblioteka dla dzieci w Collodi
Plansza 1
Autor / autorzyWojciech Wiśniewski
Nazwa uczelniPolitechnika Wrocławska
WydziałArchitektury
Rok studiówIV
Opieka naukowa dr inż. arch. Marek Lamber

SARP O/Wrocław, Inżynierski Dyplom Roku 2018 - I NAGRODA

Tematem mojej pracy inżynierskiej jest projekt biblioteki dla dzieci w Collodi oraz zagospodarowanie terenu na wskazanej działce. Projekt został wykonany w ramach międzynarodowego konkursu architektonicznego Pinocchio Children's Library.

Działka znajduje się w Collodi. Miasteczko to położone jest w Toskanii, we Włoszech. Historia tego miejsca ściśle związana jest z osobą Carlo Lorenziniego, autora powieści „Pinokio”, który się tutaj urodził i wychował.
Przez wyznaczoną działkę przepływa rzeka, która dzieli ją na dwie części. Jedna znajduje się w sąsiedztwie parku Pinokia, a druga - placu przed kościołem. Wspomniany park zorganizowany jest na zasadzie ścieżek ukrytych w wysokiej zieleni, łączących instalacje o tematyce związanej z historią Pinokia. Na działce w części przylegającej do placu znajduje się budynek, w którym mieściła się fabryka papieru.

Instalacje w parku ukazują m.in. Wielkiego Wieloryba, Kota i Lisa, Teatr Marionetek oraz Gospodę pod Czerwonym Rakiem. Intencją projektu biblioteki było uzupełnienie historii o kolejne scenerie wspomniane w powieści, takie jak Dom Dżepetta, Dom Wróżki, Cyrk oraz Wyspę. Zieleń na działce i wzgórza otaczające miasteczko w naturalny sposób stają się częścią projektowanej scenerii. Ze względu na sąsiedztwo i dostępność z historycznej części Collodi zdecydowano o lokalizacji biblioteki przy placu. Budynek fabryki zaadaptowano na strefę multimedialną.

Ze względu na wysokie walory krajobrazowe, główna część biblioteki znalazła się pod ziemią. Dzięki temu duża kubatura obiektu w minimalny sposób ingeruje w pejzaż tego miejsca. Do przestrzeni głównej czytelni można się dostać z czterech miejsc, będących częścią scenerii wynikającej z powieści.

DOM DŻEPETTA

Główne wejście zlokalizowane jest w budynku przy istniejącym placu. Ta kubatura łączy ulicę z podziemną częścią biblioteki. Wysokość budynku podkreśla jego znaczenie w przestrzeni placu. Wnętrze jest zgodne z opisem domu Dżepetta, gdzie światło wpadało jedynie przez okno pod schodami.

DOM WRÓŻKI

W północnej części działki, na prawo od głównego wejścia, znajduje się Dom Wróżki. Zgodnie z opisem z powieści, budynek otoczony jest drzewami oraz łąką. Charakterystyczne okno przywołuje to, z którego w bajce wróżka patrzyła na Pinokia. Schody znajdujące się w budynku prowadzą do strefy, w której dorośli czytają dzieciom książki.

CYRK

Między istniejącym budynkiem fabryki a budynkiem wejściowym zaprojektowano mały plac oraz audytorium. Ta kubatura inspirowana jest kolejnym z miejsc z przygód drewnianego chłopca – cyrkiem. Z tego powodu zorganizowano ją na planie koła, a wnętrze wygląda jak przeskalowane schody, otoczone czarną kotarą.

WYSPA

Podziemna część biblioteki doświetlona jest przez atrium, znajdujące się nad samym brzegiem rzeki. Sceneria tego atrium odnosi się do wyspy, na której Pinokio przeżył część swoich przygód.

BIBLIOTEKA

Wnętrze podziemnej części biblioteki zaprojektowano, inspirując się układem urbanistycznym miasteczka. Połączone ze sobą regały przypominają domy, a przejścia między nimi - wąskie uliczki historycznej części Collodi. Różne aranżacje wnętrz pozwalają na odkrywanie przez dzieci odpowiednich dla siebie miejsc.

W nawiązaniu do świata bajki, wyraz architektoniczny projektowi nadają przeskalowane proporcje poszczególnych elementów i kubatur. Przerysowane i wyeksponowane są detale, którymi Carlo Collodi posłużył się, tworząc atmosferę kolejnych scen w bajce Pinokio.

Autor:Wojciech Wiśniewski Nazwa uczelni:Politechnika Wrocławska Rok studiów:IV