Architektura Murator Studenci Projekty Projekt budynku biurowo-usługowego w Gdyni

Projekt budynku biurowo-usługowego w Gdyni

Projektowany budynek znajduje się w Gdyni przy ul. Portowej na końcu osi ul. Św. Wojciecha. Głównym zadaniem projektowym, było utworzenie nowoczesnej przestrzeni biurowej oraz usługowej w obszarze ścisłego centrum Gdyni przez wypełnienie luki między istniejącymi już budynkami przy ul. Portowej

Projekt budynku biurowo-usługowego w Gdyni
Wizualizacja
Autor / autorzyMateusz Bochyński
Nazwa uczelniSopocka Szkoła Wyższa
WydziałWydział Architektury, Inżynierii i Sztuki
Rok studiówIII
Opieka naukowa dr inż. arch. Anna Rynkowska Sachse

Przystępując do procesu projektowego bardzo istotnym etapem była dla mnie analiza znanego mi już wcześniej obszaru śródmieścia Gdyni oraz spojrzenie na tą przestrzeń z szerszej perspektywy. Na zajęciach przeprowadziliśmy analizy komunikacyjne, historyczne, krajobrazowe oraz społeczne danego terenu, ponadto odbyliśmy spacer po tym obszarze. Umożliwiło mi to dokładniejsze poznanie kontekstu otoczenia projektowanego budynku. Wnioskiem jaki wyciągnąłem z pierwszego etapu procesu projektowego to konieczność nawiązania do modernistycznego charakteru Gdyni w połączeniu z nowoczesnymi elementami architektury takimi jak duże przeszklenia.

Wykonując analizę działki projektowej zauważyłem potencjał wynikający z faktu, iż działka znajduje się na końcu ul. Św. Wojciecha zamykając oś tej ulicy. Przystąpiłem więc do kształtowania bryły budynku czego efektem końcowym była bryła podzielona na dwie części połączone ze sobą pustą przeszkloną przestrzenią zamykającą oś ulicy. Jednocześnie przez zastosowanie przeszkleń z obydwu stron przedłużająca oś do zaplecze budynku. Ściany budynku znajdujące się na zakończeniu osi rozszerzają się co pogłębia efekt otwarcia na nową przestrzeń jaką jest zielony skwer na zapleczu. Zastosowane pionowe podziały okienne mają za zadanie nadawać bryle modernistycznego charakteru oraz przez wielkość przeszkleń poprawiać jakość użytkowania budynku zwiększając dostęp światła dziennego. Ażurowa instalacja na lewej części elewacji od ul. Portowej ma na celu nadanie budynkowi cech nowoczesnej architektury.

Projektowany budynek ma pełnić funkcje biurowo-usługowe, w związku z czym na parterze zaprojektowałem pięć lokali usługowych zaś na kondygnacjach pierwszej, drugiej oraz trzeciej po trzy lokale biurowe. Dwa lokale usługowe znajdujące się na zapleczu budynku zostały przystosowane do funkcji restauracji z dostępem do dużego placu na zewnątrz. Trzy pozostałe posiadają wejście bezpośrednio z ul. Portowej w związku z czym można je przeznaczyć na np. sklep lub galeria. Lokale biurowe o powierzchni od 100 do 300 m2 stanowią idealne miejsce prace dzięki zastosowaniu zasad ergonomii np. przez zapewnienie odpowiedniego oświetlenia do pracy przy komputerze. Na każdym piętrze znajdują się dwie toalety, sala zebrań oraz wspólne pomieszczenie dla wszystkich lokali, w którym pracownicy mogą np. przygotowywać i wspólnie spożywać posiłki.

Efektem końcowym procesu projektowego jest uzyskanie nowoczesnej bryły o charakterze modernistycznym oraz utworzenie funkcjonalnej przestrzeni biurowej. Lokale usługowe znajdujące się w pierzei ul. Portowej są łatwo dostępne i dobrze zlokalizowane co czyni je atrakcyjnymi dla potencjalnych najemców.

Autor:Mateusz Bochyński Nazwa uczelni:Sopocka Szkoła Wyższa Rok studiów:III