Architektura Murator Studenci Projekty Projekt osiedla socjalnego at-NEW we Wrocławiu

Projekt osiedla socjalnego at-NEW we Wrocławiu

Głównym wyzwaniem naszego projektu było stworzenie modularnego systemu typologii mieszkań, a także znalezienie sposobu na łatwiejsze zaaklimatyzowanie się ludzi w nowym miejscu i zaangażowanie ich w życie osiedla.

Projekt osiedla socjalnego at-NEW we Wrocławiu
Wizualizacja
Autor / autorzyWrąbel Paulina, Zarębska Wiktoria, Smoląg Maciej, Flis Patryk
Nazwa uczelniPolitechnika Wrocławska
WydziałWydział Architektury
Rok studiówIII
Opieka naukowa dr inż. arch. Wojciech Januszewski

Rozwój człowieka to proces, w którym poprzez kryzysy psychospołeczne osiąga coraz to wyższy poziom integracji. Jak powiedziała Bernice Johnson Reagon „Życiowe wyzwania nie powinny Cię paraliżować. Powinny pomóc Ci odkryć, kim naprawdę jesteś”. W naszym projekcie chcieliśmy zwrócić uwagę na społeczeństwo. Ludzi którym życie się skomplikowało i chcieliby metamorfozy, ale z wielu przyczyn nie mogą jej doświadczyć. Zmiana miejsca zamieszkania niesie ze sobą sporo emocji i znaków zapytania. Czasami ciężko odnaleźć się w nowej rzeczywistość, ale warto pamiętać, że tam gdzie coś się kończy, coś się zaczyna. A my wierzymy że to jest zmiana- zmiana na lepsze.
Postawione wyzwanie:
Głównym wyzwaniem naszego projektu było stworzenie modularnego systemu typologii mieszkań. Było to spowodowane zróżnicowaniem odbiorców mieszkań socjalnych. Są to m.in. kobiety ciężarne, dzieci, osoby obłożnie chore, bezrobotni, emeryci i renciści. Mają różne potrzeby, dlatego potrzebowaliśmy wielu wariantów mieszkań, które łatwo byłoby zmienić w momencie zmiany lokatorów. Kolejnym wyzwaniem było znalezienie sposobu na łatwiejsze zaaklimatyzowanie się ludzi w nowym miejscu. Stwierdziliśmy, że mieszkańcy łatwiej zaakceptują nową rzeczywistość, mając wpływ na przestrzeń, w której zamieszkają. Powstał pomysł tworzenia elewacji przez mieszkańców. Opis projektu:
Koncepcja projektu polega na stworzeniu osiedla socjalnego we Wrocławiu w obrębie Stabłowic jako odpowiedzi na zapotrzebowanie lokali przeznaczonych na realizacje orzeczeń eksmisyjnych, w związku z którymi Gmina ponosi wysokie koszty odszkodowań. Osiedle ma zapewniać komfortowe warunki mieszkaniowe i wykreować miejsce, w którym każdy będzie mógł liczyć na pomoc ze strony wspólnoty sąsiedzkiej. Poprawę komfortu życia w osiedlu zapewni ożywienie przestrzeni. Ścieżka wzdłuż której ciągnie się zabudowa, wprowadzać będzie do przestrzeni o różnym stopniu prywatności. Różnorodne strefy będą służyły integracji mieszkańców pobudzając ich do zaangażowania się w życie osiedla. Projekt czerpie z idei Bauhausu. Stawia na funkcjonalność opartą na konstrukcji i na potrzebach ludzi. Użyto powtarzalne, modularne formy. Budynki traktowano jako obiekt inżynierski, a także jako „płótno” dla sztuki. Zaproponowano rozwiązanie obniżające koszty eksploatacji budynku takie jak zbiorniki na wodę deszczową. Biorąc pod uwagę lokalizację przy torach kolejowych, stworzono ścianę paneli dźwiękochłonnych.
Osiedle at-NEW składa się z 8 budynków wielorodzinnych o trzech kondygnacjach z usługami w parterze. Budynki zawierają przeszklony łącznik pełniący funkcję komunikacyjną. W strefach usług zaproponowano piekarnię z kawiarnią, świetlice, sklep ogólnospożywczy, sklep warzywny.
Układ mieszkań opiera się na trzonie (który stanowi wewnętrzna klatka schodowa i piony)
i kubaturze. Za pomocą ścian działowych można formować tę kubaturę, by była odpowiednia dla potencjalnych mieszkańców. Atutem jest fakt, że po zmianie lokatorów można w łatwy sposób zmienić typologie mieszkań dla nowych odbiorców. W zależności od wyborów ludzi mieszkania zostaną poszerzone o balkon lub loggie w górnych kondygnacjach, a także o otwarcie na ogródek w parterze. Fasady będą tworzyć mieszkańcy na podstawie kilku wariantów materiałowych paneli i kolorów ramy konstrukcyjnej. „Osobistość” tych przestrzeni sprawi, że mieszkańcy łatwiej się zaaklimatyzują w nowym miejscu wiedząc, że maja wpływ na kształtowanie wyglądu osiedla.

Autor:Wrąbel Paulina, Zarębska Wiktoria, Smoląg Maciej, Flis Patryk Nazwa uczelni:Politechnika Wrocławska Rok studiów:III