Architektura Murator Studenci Projekty Przedszkole w Tarnowie

Przedszkole w Tarnowie

Głównym celem projektu było stworzenie placówki integracyjnej, która zapewni dzieciom maksymalne wsparcie w kwestii wychowania, kształcenia oraz opieki.

Przedszkole w Tarnowie
wizualizacja
Autor / autorzyPatrycja Moździerz
Nazwa uczelniPolitechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
WydziałWydział Budownictwa, Inżynierii Środowiska i Architektury
Rok studiówIV
Opieka naukowa dr inż. arch. Anna Martyka

Cel pracy: Głównym celem projektu było stworzenie placówki integracyjnej, która zapewni dzieciom maksymalne wsparcie w kwestii wychowania, kształcenia oraz opieki. Dodatkową funkcją sprzyjającą prawidłowemu rozwojowi było zastosowanie alpakoterapii i umożliwienie obcowania dzieciom z tymi zwierzętami. Wykorzystanie wszystkich dostępnych udogodnień stwarza nowy, przyjemniejszy wymiar w nauczaniu przedszkolnym oraz odpowiada potrzebom najmłodszym.

Lokalizacja: Teren objęty opracowaniem zlokalizowany jest w małopolsce, w zachodniej części Tarnowa, przy ulicy Chyszowskiej.

Koncepcja: Zaprojektowano budynek jednokondygnacyjny dla pięciu grup przedszkolnych liczących łącznie 75 miejsc, w tym 15 dla dzieci z autyzmem oraz niepełnosprawnościami sprzężonymi. Uzupełnieniem obiektu jest budynek gospodarczy wraz z pomieszczeniem dla hodowli 4 alpak, obszerny ogród z placem zabaw oraz parking naziemny.
Obiekt został podzielony na siedem stref, w tym jedną mieszczącą się poza budynkiem - gospodarczą, w której znajduje się pomieszczenie dla hodowli alpak. W przedszkolu zaprojektowano strefę komunikacyjną obejmującą wejście główne od strony północnej wraz z szatnią i korytarzem, który umożliwia m.in. wyjście na taras po przeciwnej stronie obiektu. Cała południowa część budynku pełni funkcję dydaktyczną, w której zaprojektowano pięć sal zabaw z możliwością wyjścia na ogród, plac zabaw znajdujący się w południowej części działki. Każda sala posiada swobodny dostęp do łazienki i magazynu. W zachodniej części przedszkola zaprojektowano sektor administracyjny; obejmujący pokój socjalny, pokój biurowy, gabinet dyrektora, sekretariat oraz toaletę dla niepełnosprawnych i dwie osobne dla kobiet i mężczyzn; oraz strefę techniczną, w której skład wchodzą: wentylatornia, kotłownia, pomieszczenia porządkowe oraz techniczne. Oprócz tego została zaprojektowana wielofunkcyjna jadalnia, całe zaplecze gastronomiczne oraz ogród zimowy wyposażony w dwa ogródki kwiatowo-warzywne, których fragment znajduje się w środku budynku, a pozostała część na zewnątrz. Południową część bryły dopełnia strefa pomocnicza, gdzie stworzono, m.in. szatnię dla personelu, pokój pedagogiczny, gabinet higienistki.
Bryła składa się z dziewięciu modułów; z siedmiu modułów o tej samej szerokości i dwóch większych, zbudowanych z połączenia mniejszych. Elewacje zostały wykonane z desek modrzewiowych. Na dachu zastosowano nieregularne rozmieszczenie świetlików o szerokości deski elewacyjnej, które tworzą ciekawy zabieg załamania światła we wnętrzu budynku. Ściany będące fasadami północnymi oraz południowymi zostały przeszklone, dzięki czemu obiekt jest doświetlony światłem naturalnym. Wysunięcia bryły w wystarczającym stopniu ograniczają dopływ pełnego słońca, chroniąc tym samym budynek przed przegrzaniem. W celu ożywienia obiektu na elewacji północnej i południowej wprowadzono kolorowe akcenty w postaci prostokątnych elementów o szerokości okna. Dodatkowo, tylko od strony południowej kolorowymi płytami została również pokryta wewnętrzna część wysunięcia ścian bryły.

Autor:Patrycja Moździerz Nazwa uczelni:Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza Rok studiów:IV