Architektura MuratorTechnikaPawilon obserwacyjny w Górach Skandynawskich

Pawilon obserwacyjny w Górach Skandynawskich

Obiekt stanął w obrębie Parku Narodowego Dovrefjell, architekci starali się więc do minimum ograniczyć ingerencję w teren, usuwając jedynie luźne odłamki skał i elementy organiczne oraz trasując miejsce pod ścianę fundamentową. Sam fundament zakotwili za pomocą dwunastu prętów ze stali nierdzewnej średnicy 2 cm i długości 1,5 m.

Pawilon obserwacyjny w Górach Skandynawskich
Pawilon obserwacyjny w Norwegii, proj.: Snøhetta. Szklana elewacja od strony północnej. Wewnętrzny rdzeń z drewna nawiązuje formą do lokalnych skał. Fot.: Diephotodesigner.de OHG 2010
Pawilon do obserwacji dziko żyjących reniferów (Tverrfjellhytta – Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion)Hjerkinn, Dovre, Norwegia
AutorzySnøhetta
KonstrukcjaDr.Techn. Kristoffer Apeland AS, Trond Gundersen
Generalny wykonawcaPrebygg AS
Wykonawca elementów drewnianychDjupevaag Ship Builders AS
Podwykonawca elementów stalowychLonbakken AS
Podwykonawca elementów szklanychSkandinaviska Glassystem AB
InwestorNorwegian Wild Reindeer Centre
Powierzchnia całkowita90.0 m²
Data realizacji (początek)2010
Data realizacji (koniec)2011
Koszt inwestycji4 000 000 NOK