Architektura MuratorTechnikaSiedziba firmy SPG w Genewie

Siedziba firmy SPG w Genewie

Założeniem modernizacji głównej siedziby firmy Société Privée de Gérance było stworzenie możliwie najlepszych warunków pracy biurowej oraz ograniczenie nadmiernego nasłonecznienia we wnętrzach przy jednoczesnym zapewnieniu optymalnej ilości światła dziennego. Wśród wytycznych inwestora znalazł się też wymóg uzyskania niepowtarzalnego efektu architektonicznego. Projektanci zaproponowali podwójną elewację ze stu ton szkła, wzbogaconą trzema tysiącami prostopadle ustawionych paneli szklanych, przez co kontury obiektu wydają się rozmyte i trudno stwierdzić, że gmach ma aż osiem kondygnacji – pisze Maciej Lewandowski.

Siedziba firmy SPG w Genewie
Aby zamontować na fasadzie elementy szklane, których wagę szacowano na 100 ton, należało zredukować ich ciężar m.in. poprzez specjalny system mocowania. Fot. Adrien Buchet
Nowa siedziba firmy SPG – Société Privée de GéranceGenewa, Szwajcaria
AutorzyGiovanni Vaccarini Architetti
Współpraca autorskaFossati Architectes SA
Konsultant ds. fasadyStahlbau Pichler; BCS SA
Projekt oświetlenia fasadySIMOS
KonstrukcjaWintsch&Cie
InwestorThierry Barbier-Mueller, SPG – Asset Development
Powierzchnia terenu650.0 m²
Powierzchnia całkowita385.0 m²
Projekt2011
Data realizacji (koniec)2016

Budynek głównej siedziby firmy Société Privée de Gérance zarządzającej nieruchomościami zlokalizowany jest na granicy historycznego centrum Genewy. Najważniejszym zagadnieniem projektowym rozbudowy i modernizacji obiektu było stworzenie możliwie najlepszych warunków pracy biurowej, ograniczenie nadmiernego nasłonecznienia we wnętrzach przy jednoczesnym zapewnieniu optymalnej ilości światła dziennego. Wśród wytycznych inwestora znalazł się też wymóg uzyskania niepowtarzalnego efektu architektonicznego. Kolorystyka i gra światła na elewacji jest wyraźnie uzależniona od warunków atmosferycznych i pory dnia. Nocą szklane panele podświetlone są na biało diodami LED. Wewnątrz obraz otoczenia budynku jest zwielokrotniony i zniekształcony przez geometrię dwuwarstwowej fasady. W widoku od zewnątrz kontury obiektu są rozmyte, ściany zewnętrzne wydają się znacznie grubsze niż w rzeczywistości, trudno jest też stwierdzić, że gmach ma 8 kondygnacji.

Konstrukcja

Przebudowa ścian zewnętrznych istniejącego budynku wiązała się z dodaniem 100 ton szkła w formie podwójnej elewacji, wzbogaconej trzema tysiącami prostopadle ustawionych paneli szklanych pokrytych nadrukiem. Dwuwarstwową elewację tworzą: szklenie potrójne z mocowanych mechanicznie pakietów o wymiarach 1,5 x 4 m; szczelina wentylacyjna szerokości 30 cm; zewnętrzne szklenie pojedyncze w systemie szklenia strukturalnego oraz prostopadle ustawione panele szklane o szerokości 20, 40 i 60 cm pokryte nadrukiem na 80% powierzchni. Ze względu na ograniczenia konstrukcyjne istniejącego budynku, starano się minimalizować ciężar poszczególnych elementów szklanych. Każdy z paneli był mocowany niezależnie do metalowych konsol, tworzących charakterystyczny rytm na elewacji. System mocowania opracowano specjalnie na potrzeby tej realizacji.

W szczelinie wentylacyjnej zamontowano perforowane, aluminiowe żaluzje sterowane mechanicznie czujnikami światła zintegrowanymi poprzez centralny system sterowania. Przebudowany system wentylacji mechanicznej powiązano z wentylacją naturalną szczeliny wentylacyjnej w podwójnej elewacji. Zewnętrzne krawędzie stropów na styku z elewacją izolowano termicznie wełną mineralną grubości 20 cm, natomiast na dachu zastosowano warstwę termoizolacji o grubości 40 cm. Wykorzystanie dwuwarstwowej elewacji pozwoliło ograniczyć wpływ hałasu zewnętrznego na warunki akustyczne wewnątrz budynku, a także – w powiązaniu z eliminacją mostków cieplnych – zmniejszyć współczynnik przenikania energii cieplnej przez ściany zewnętrzne do poziomu 0,6 W/m2K. Dzięki zastosowaniu rozwiązań ograniczających zużycie energii do ogrzewania, wentylacji i oświetlenia, w pierwszym roku eksploatacji uzyskano oszczędności na poziomie 60 000 CHF (w porównaniu z eksploatacją obiektu przed przebudową).

Tagi:
Oasis Terraces w Singapurze Budynek zaprojektowała londyńska pracownia Serie Architects we współpracy z lokalnym biurem Multiply Architects. Projekt już na etapie koncepcji zyskał międzynarodową uwagę ze względu na nietypowe połączenie funkcji polikliniki z przestrzeniami kulturalnymi. Zewnętrzny wyraz budynku definiowany jest poprzez ortogonalny układ szkieletu konstrukcyjnego, tworzący ramy dla wypełnionych zielenią werand, które otaczają budynek ze wszystkich stron. Od strony południowej oraz zachodniej architekci zdecydowali się wykorzystać karbowane panele betonowe z nielicznymi otworami okiennymi. Natomiast od strony północnej oraz w kierunku kaskadowego dziedzińca, łączącego wszystkie kondygnacje i dzielącego wizualnie monolityczną bryłę na dwie części o bardziej kameralnym charakterze, zastosowano w pełni przeszklone elewacje – pisze Radosław Stach.
Co ty pleciesz? Wkrótce nowa wystawa dizajnu w Stalowej Woli Muzeum Regionalne w Stalowej Woli przygotowuje nową wystawę wzornictwa; tym razem eksponaty łączyć będzie technika, w jakiej zostały wykonane