Architektura MuratorWydarzeniaDomy najbliższej przyszłości. Wyniki konkursu Dom Dostępny 2021

Domy najbliższej przyszłości. Wyniki konkursu Dom Dostępny 2021

Zadaniem w konkursie DOM DOSTĘPNY 2021 było zaprojektowanie niedużego domu, dostosowanego do przepisów, które wejdą w życie w najbliższej przyszłości. Wyniki konkursu zostały ogłoszone na stoisku "Muratora" na targach BUDMA 2015 w Poznaniu, gdzie można było zobaczyć wystawę wybranych projektów.

Dom Dostępny 2021
I nagroda: praca nr 016. Autorzy projektu: Remigiusz Strzelecki, Arkadiusz Strzelecki/RAAS Architekci charakterystyka energetyczna: Barbara Matysek charakterystyka energetyczna/kosztorys: Robert Tebin instalacje: Łukasz Król/Eco-Therm

Konkurs nawiązuje do tradycji organizowanych przez Muratora konkursów DOM DOSTĘPNY. Ich misją było upowszechnianie dobrych wzorów architektonicznych i racjonalnych rozwiązań odpowiednich do niedużych domów. Zadaniem w konkursie DOM DOSTĘPNY 2021 było zaprojektowanie domu odpowiadającego nowym czasom i nowym potrzebom inwestorów, dostosowanego do przepisów, które wejdą w życie w najbliższej przyszłości. Już za pięć lat architekci będą musieli projektować cieplejsze przegrody, a także zadbać o odpowiednio niski poziom wskaźnika EP. Oprócz koncepcji architektonicznej należało przedstawić rozwiązania instalacyjne, konstrukcyjne i materiałowe, a także obliczenia charakterystyki energetycznej.

Wyniki konkursu zostały ogłoszone na stoisku "Muratora" na targach BUDMA 2015 w Poznaniu, gdzie można było zobaczyć wystawę wybranych projektów. Zaprezentowano na niej nie futurystyczne wizje przeszłości, ale rozsądne propozycje dla tych, którzy przystąpią do budowy domu za kilka lat. Nieduże, o powierzchni użytkowej wynoszącej około 150 m2, dostosowane do potrzeb przeciętnej rodziny. Aby skierować uwagę autorów na możliwości przeciętnie zamożnych rodzin, koszt budowy domu określono poziomie 500 tys. zł netto.

I nagrodę zdobyła praca nr 016 Autorzy projektu: Remigiusz Strzelecki, Arkadiusz Strzelecki/RAAS Architekci
charakterystyka energetyczna: Barbara Matysek
charakterystyka energetyczna/kosztorys: Robert Tebin
instalacje: Łukasz Król/Eco-Therm

Autorzy zaprojektowali wolnostojący, niepodpiwniczony dwu-kondygnacyjny budynek mieszkalny z poddaszem użytkowym. Do głównej bryły może przylegać wyizolowany termicznie i konstrukcyjnie garaż na dwa samochody osobowe. Bryła projektowanego budynku, podziały elewacyjne oraz artykulacja otworów okiennych i drzwiowych wynika z przemyślanego, energooszczędnego układu pomieszczeń. Kompaktowy budynek przykryto asymetrycznym dachem dwuspadowym, przy zachowaniu symetrii i prostoty konstrukcji. Wydłużona południowa połać dachowa służy zwiększeniu powierzchni kumulującej energię słoneczną, m.in. przez montaż paneli fotowoltaicznych oraz wytworzenie niewielkiego zadaszenia tarasu od strony południowej. Kolorystyka elewacji utrzymana jest w jasnych odcieniach bieli i szarości. Fragmenty ściany między oknami, stanowią natomiast akcent kolorystyczny, umożliwiający indywidualną identyfikację wizualną poszczególnych domów np. w zabudowie szeregowej.

II nagrodę (ex aequo) zdobyła praca nr 024
Autorzy projektu: Marcin Gaede
projekt instalacji: Tomasz Dziedzic
projekt instalacji: Magdalena Guminiak

Autorzy projektu zaproponowali powrót do tradycyjnej bryły domu z dwuspadowym dachem. Dominują tu naturalne materiały budowlane, takie jak drewno, dostępny lokalnie kamień, glina oraz sprasowana słoma. Łatwonasiąkliwe materiały zostały odizolowane od gruntu i wsparte na żelbetowej ramie. Dach oprócz tradycyjnych warstw izolacji termicznej, wiatrowej i wodnej został wzbogacony w warstwy dachu zielonego. Pełni on funkcje dodatkowej powierzchni biologicznie aktywnej na działce oraz magazynu dla wód opadowych. Zielony dach stanowi dodatkowy izolator dla domu, chroniąc go przed nadmiernym przegrzewaniem domu w porach letnich. Do termoizolacji domu wykorzystana została słoma żytnia, prasowana do ciężaru około 100-130kg/m3. Ściany z zewnątrz zostały zabezpieczone deskowaniem w układzie pionowym na zakład, dodatkowo chroniącym ściany wykończone gliną przed zewnętrznymi warunkami atmosferycznymi, słońcem i deszczem. Od północy ze względów na trwałość i odporność ścian zewnętrznych i na brak nasłonecznienia, zaprojektowano ścianę z lokalnego kamienia (np. łupka).

II nagrodę (ex aequo) zdobyła praca nr 038
Autorzy projektu: LIPIŃSCY DOMY Biuro Projektowe
Miłosz Lipiński, Ludwika Juchniewicz-Lipińska, Grzegorz Tomaszewski

Projekt Eko Kostka nawiązuje do rozpowszechnionego w PRL-u, typowego domu-kostki. W zaproponowanym ujęciu zdewaluowana forma odświeżona i dostosowana do współczesnych wymogów dotyczących ekologii i energooszczędności. Do prostopadłościennej bryły dostawiono lekkie, ażurowe konstrukcje wiaty i pergoli zadaszające taras i podest wejściowy. Wszystkie elewacje domu zostały obłożone deskami z naturalnego drewna, którego wygląd będzie zmieniać się wraz z upływem czasu. Plan domu jest otwarty. Geometryczny środek rzutu zajmują schody pod którymi wbudowane zostały szafy i regały. Cała komunikacja jest doświetlona świetlikiem dachowym. Wśród zastosowanych rozwiązań energooszczędnych i ekologicznych wymienić można panele fotowoltaiczne na dachu, gromadzenie wody deszczowej oraz akumulowanie energii słonecznej w masywnej konstrukcji domu.

Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt Dom Graniczny z jednej strony zamyka wnętrza na hałas dobiegający z pobliskiej ulicy, z drugiej otwiera widoki na intymne patio i daleką perspektywę ogrodu. Prezentujemy najnowszą koncepcję pracowni Toprojekt.
Honay House w Dursztynie koło Nowego Targu Na szczycie góry Honaj w polskiej części Spisza stanął niewielki Honay House. Wakacyjny domek z prefabrykatów zaprojektowali architekci z polsko-chińskiego studia JANG.
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie W willowej okolicy na warszawskich Włochach stanął nowy dom jednorodzinny według projektu pracowni Kruszewski Architekci. Prosta, powściągliwa bryła kadruje widoki na pobliski park z zespołem malowniczych stawów.
Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch Dom w podwarszawskim Józefosławiu miał być pełen światła i pomieścić czteroosobową rodzinę. By zapewnić optymalne nasłonecznienie wnętrz, architekci skomponowali budynek z dwóch brył o nieco odmiennych rzutach.
Dom jednorodzinny The Sunny w Konstancinie The Sunny to kolejny po Kamiennej Rezydencji Steinhaus i Dworku w Lesie + dom jednorodzinny, który Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz realizuje w ścisłym centrum Konstancina.
Dom w Mławie Autorzy wykorzystali żelazną architektoniczną logikę do stworzenia pozornie przypadkowej kompozycji, nawiązującej do zastanego kontekstu. O realizacji biura James & Mau Arquitectura pisze Marcin Kwietowicz.