Architektura MuratorWydarzeniaOtwarcie Narodowego Forum Muzyki we Wrocławiu

Otwarcie Narodowego Forum Muzyki we Wrocławiu

Budynek powstał według projektu Autorskiej Pracowni Architektury Kuryłowicz & Associates, za koncepcję wnętrz odpowiada Towarzystwo Projektowe.

Narodowe Forum Muzyki we Wrocławiu
Fot. Marcin Czechowicz

Gmach Narodowego Forum Muzyki powstał w niedalekim sąsiedztwie wrocławskiego rynku. Widoczny z kilku stron obiekt jest jednym z najważniejszych elementów określających przestrzeń placu Wolności (dawne Forum Królewskie). Obiekt powstał według projektu Autorskiej Pracowni Architektury Kuryłowicz & Associates, wyłonionego w międzynarodowym konkursie architektonicznym. Za koncepcję wnętrz odpowiada Towarzystwo Projektowe.

Architektura obiektu inspirowana jest instrumentami muzycznymi - bryła budynku oraz materiał imitujący drewno zastosowany na jego elewacji przypominają pudło rezonansowe instrumentu strunowego. Foyer, które pokryto corianem, poprzez czerń ścian i biel balkonów nawiązuje do klawiatury fortepianu. Parametry akustyczne obiektu zostały opracowane przez firmę Artec Consultants Inc z Nowego Jorku (grupa Arup), która wcześniej pracowała nad takimi projektami jak centrum kulturalno-kongresowe w Lucernie, sale koncertowe: Esplanade w Singapurze, Harpa w Reykjavíku, La Maison Symphonique w Montrealu, Knight Concert Hall na Florydzie.

Jak pisał Dariusz Gryta z pracowni Kuryłowicz & Associates w "A-m" nr 3/2015 sale koncertowe zaprojektowano tu jako niezależne kubatury, oddylatowane od reszty obiektu. Aby wyeliminować przenoszenie dźwięków przez elementy konstrukcji, bryły wsparto na specjalnie zaprojektowanych wibroizolatorach z naturalnego kauczuku. (...) W obiekcie znajduje się główna sala koncertowa na 1800 miejsc i trzy sale kameralne. Te ostatnie przystosowane są do organizacji koncertów muzyki współczesnej i prób (również w pełnym składzie orkiestr symfonicznych), a także spektakli, konkursów tanecznych, prezentacji filmów czy konferencji i spotkań.

Powierzchnia użytkowa głównego budynku wynosi 35,3 tys. m² (powierzchnia całkowita: 48,5 tys. m²), przy kubaturze 257 tys. m³ (6 kondygnacji naziemnych i 3 podziemne). Oprócz czterech sal koncertowych w gmachu znajdują się: studio nagrań, pomieszczenia konferencyjno-biurowe, przestrzeń wystawiennicza, punkty gastronomiczne, sklep muzyczny NFM Shop. Przy obiekcie usytuowano trzypoziomowy parking na ok. 700 pojazdów.

Prezentacja obiektu z tekstami m.in. Piotra Śmierzewskiego i Jacka Lenarta ukaże się na łamach październikowej "Architektury-murator".

Zmieniamy percepcję pacjenta: rozmowa z Piotrem Żabickim z Kuryłowicz & Associates Dziś oprócz oczywistych zmian w projektowaniu szpitala związanych z rozwojem techniki oraz warunkami epidemii, powinniśmy się starać o bardziej przyjazne kreowanie wnętrz pod kątem realizacji potrzeb psychologicznych pacjenta. O nowej realizacji Kuryłowicz & Associates zaprojektowanej pro bono dla Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie rozmawiamy z jej współautorem, architektem Piotrem Żabickim.
Ewa Kuryłowicz z Honorową Nagrodą SARP 2021 Tegoroczną laureatką Honorowej Nagrody SARP została warszawska architektka Ewa Kuryłowicz. Kapituła doceniła projektantkę m.in. za przepełnioną empatią twórczość architektoniczną i wielowymiarową społeczną aktywność.
Rozmowy Naturalne: Ewa Kuryłowicz o nowych priorytetach w pracy architekta Musimy eliminować beton z budowania, ponieważ okazuje się, że to właśnie on stanowi 4/5 masy wybudowanej na Ziemi. Reszta to cegły, asfalt, metale, tworzywa sztuczne, o których się mówi, że pływają w formie gór śmieci po oceanach – a  mimo wszystko są znikomym procentem – mówi profesor Ewą Kuryłowicz w rozmowie z Ewą Trzcionką.
Osiedle Mieszkanie Plus w Katowicach od Kuryłowicz & Associates Rozpoczyna się realizacja osiedla Mieszkanie Plus na katowickich Szopienicach według projektu biura Kuryłowicz & Associates. Typologia i schemat zabudowy stanowią rozwinięcie konkursowego opracowania na modelowy budynek wielorodzinny z 2017 roku.
Kuryłowicz & Associates projektuje pro bono dla Centrum Zdrowia Dziecka Pracownia Kuryłowicz & Associates opracowała pro bono kompleksową modernizację izby przyjęć oraz holu głównego 30 poradni specjalistycznych w Instytucie Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka. To już kolejna realizacja na terenie Instytutu, w którą zaangażowali się społecznie architekci z tego warszawskiego biura.
Nowe przystanki linii średnicowej w Warszawie projektu Kuryłowicz & Associates Konsorcjum Torprojekt i Kuryłowicz & Associates podpisało umowę na zaprojektowanie dwóch nowych przystanków warszawskiej linii średnicowej przy rondzie de Gaulle’a i Wybrzeżu Kościuszkowskim. Prace projektowe obejmują także zmiany w dotychczas już opracowanej dokumentacji dla odcinka pomiędzy Warszawą Zachodnią a Warszawą Wschodnią.