Architektura MuratorWydarzeniaWspółczesna architektura Włoch. Czarna wieża w Wenecji

Współczesna architektura Włoch. Czarna wieża w Wenecji

Obok mostu Santiago Calatravy, w sąsiedztwie placu Piazzale Roma powstał smukły biurowiec, pokryty czarną miedzianą blachą - nowa siedziba weneckiego sądu. Projekt pracowni architektonicznej C+S Architects zdobył główną nagrodę w międzynarodowym konkursie architektonicznym

Współczesna architektura Włoch. Biurowiec sądu w Wenecji
Współczesna architektura Włoch: biurowiec sądu w Wenecji. Czarne elewacje pokryte zostały oksydowaną miedzią. Fot. Pietro Savorelli, materiały prasowe Polskiego Centrum Promocji Miedzi


Wyświetl większą mapę

Współczesna architektura Wenecji i rewitalizacja
Przygotowany przez pracownię architektoniczną C+S Architects projekt zdobył pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym, rozstrzygniętym jeszcze w 2002 roku. Jedną z najważniejszych dla architektów kwestii było wpisanie budynku w kontekst otoczenia. Projektanci zdecydowali się na tworzenie współczesnej architektury, o prostych, surowych formach i wykończeniu kontrastującym z tradycyjną zabudową Wenecji. Z drugiej strony, nowy budynek wpisuje się w złożony system urbanistyczny Wenecji. Co więcej, C+S Architects wykorzystali XIX-wieczną zabudowę fabryki wyrobów tytoniowych. W halach Manifattura Tabacchi mieszczą się obecnie systemy techniczne budynku. 

Wymiary budynku zostały dostosowane do przestrzeni pobliskiego Piazzale Roma – komunikacyjnego centrum Wenecji, z dworcem autobusowym, dużym parkingiem i przystanią tramwajów wodnych. Dla tysięcy osób plac ten jest bramą do miasta – a nowy gmach sądu jednym z pierwszych, rzucających się w oczy budynków, obok mostu zaprojektowanego przez Santiago Calatravę. Oba obiekty wzbudziły zresztą podobne kontrowersje – surowa, współczesna architektura zdaniem wielu mieszkańców miasta nie pasuje do zabytkowego otoczenia.
Pięciokondygnacyjna bryła budynku osiąga maksymalną dozwoloną wysokość. Budynek wydaje się wyższy niż w rzeczywistości ze względu na smukłą sylwetkę. 
Na parterze budynku znajdują się punkty handlowe i usługowe, ta część budynku jest w ciągu dnia ogólnodostępna. W przyszłości pobliskie budynki, służące dawniej m.in. celom przemysłowym, mają zostać poddane rewitalizacji, dzięki czemu w dzielnicy powstaną nowe przestrzenie publiczne.
Budynek oświetlają małe okna w elewacji, a także, podobnie jak inne budynki przemysłowe Wenecjk, świetliki dachowe.

Miedź na elewacji
Elewacje budynku pokryte zostały panelami z oksydowanej przed montażem, miedzianej blachy. Miedź jest materiałem wykorzystywanym w Wenecji powszechnie do pokrywania dachów kościołów i budynków publicznych, najczęściej jednak ma zielony kolor naturalnej patyny. Czarny monolit odcina się tym samym od otoczenia.
Budynek został oddany do użytku w 2012 roku.

Suomi Seven. Współczesna architektura Finlandii w Deutsches Architekturmuseum we Frankfurcie Od 6 września w Niemieckim Muzeum Architektury we Frankfurcie będzie można oglądać wystawę współczesnej architektury Finlandii. Na czym polega międzynarodowy sukces młodych fińskich projektantów?
Pawilon letni Hy-Fi projektu The Living. Materiały biodegradowalne we współczesnej architekturze Tymczasowy pawilon na dziedzińcu MoMA PS1 zaprojektowała pracownia architektoniczna The Living. Strukturę wykonano z biodegradowalnych materiałów - cegieł „wyhodowanych" z grzybni i odpadów rolniczych. Realizacja powstała w Nowym Jorku, w ramach Young Architects Program 2014
Materiały kompozytowe i robotyka we współczesnej architekturze. Eksperymentalny pawilon w Stuttgarcie Tymczasowy, eksperymentalny pawilon jest wynikiem półtorarocznej pracy interdyscyplinarnego zespołu studentów i naukowców z Uniwersytetu w Stuttgarcie. Lekka struktura została wykonana z robotycznie wyprodukowanych materiałów kompozytowych, a jej geometrię wywiedziono z budowy skrzydeł chrząszcza  
Duńskie Muzeum Morskie w Helsingør projektu Bjarke Ingels Group (BIG) Duńskie Muzeum Morskie powstało w obrębie 60-letniego doku ze ścianami o grubości 1,5 metra oraz 2,5-metrowej płycie dennej. Konstrukcję żelbetową oczyszczono, a stare muzy połączono stalowymi, przeszklonymi mostami. Budynek, który znalazł się wśród 5 finalistów nagrody im. Miesa van der Rohe zaprojektowała pracownia Bjarke Ingels Group (BIG).
Sunny Hills w Tokio projektu Kengo Kumy. Współczesna architektura japońska Sklep z ciastem ananasowym Sunny Hills to jedna z najnowszych realizacji Kengo Kumy. Zastosowano tu system łączenia Jiigoku-Gumi występujący w tradycyjnej architekturze japońskiej. Lekka drewniana struktura odróżnia sklep od otaczających go betonowych domów
Drewniane wnętrza Uniwersytetu Erazma w Rotterdamie. Współczesna architektura Holandii Uniwersytet Erazma w Rotterdamie, jeden z przykładów brutalizmu we współczesnej architekturze Holandii, przechodzi wielofazową modernizację. Surowy beton zastąpiły drewniane wnętrza, do których wykonania wykorzystano panele z amerykańskiego czerwonego dębu