ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
Ambasada i Rezydencja Ambasadora Królestwa Arabii Saudyjskiej
KOMPLEKS HANDLOWO-USŁUGOWO-HOTELOWY W KIEKRZU Willa Blanca

Ambasada i Rezydencja Ambasadora Królestwa Arabii Saudyjskiej
Adres: Warszawa, ul.Wiertnicza 30
Autor: xystudio s.c. F.Domaszczyński, M.Nowosielska, D.Sibińska, D.Lorek
Inwestor: Ministerstwo Spraw Zagranicznych Królestwa Arabii Saudyjskiej
Powierzchnia działki: 2256m²
Powierzchnia użytkowa: 3453 m²
Kubatura: 11313 m³
Projekt: 2004 – 2014
Realizacja: 2014
Opis autorski: Projektowany budynek Ambasady i Rezydencji Królestwa Arabii Saudyjskiej łączy w sobie cechy historycznego Wilanowa z kulturą krajów Arabskich. Stworzyło to okazję do zaprojektowania budynku klasycznego opartego na osiowym, wręcz pałacowym założeniu, powiązanym z ogrodem w stylu francuskim. Otaczająca architektura narzuca również prostotę brył i rytm w elewacji. Bryła jest prosta, zrytmizowana z charakterystycznymi detalami łączącymi w sobie polskie i arabskie tradycje zdobnicze. Całe założenie opiera się na symetrycznej siatce czterech kwadratów nawiązującej do geometrycznych wzorów arabskich mozaik i arabesek. Każdemu z pól przypisana jest określona funkcja: ambasada, rezydencja i ogród. Na działce powstały więc trzy bryły na planie kwadratu. Dwie z nich (od strony ulicy Wiertniczej) należą do ambasady, jedna do rezydencji . Kompozycję dopełnia zaplanowany również na planie kwadratu ogród. Bryły budynków połączone są łącznikami z wkomponowaną zielenią. Budynek Ambasady to dwa “kamienne” 3-kondygnacyjne prostopadłościany połączone ze sobą szklanym łącznikiem stanowiącym hol główny, otwartym na mały ogród. Łącznik zastał zaprojektowany jako wielki portal, którego wnętrze zdobią kamienne motywy arabskie oraz duże drewniane, bogato zdobione drzwi. Elewacja frontowa porośnięta jest zielenią – bardzo ważną dla architektury Wilanowa. Budynek posiada wąskie, rytmicznie rozmieszczone okna nawiązujące do klasycyzującej architektury. Okna typu “porte-fenetre”, z barierką ze stali nierdzewnej z laserowo wyciętymi wzorami arabskimi. Od frontu przesłaniane sterowanymi automatycznie panelami z białego onyksu. W „łączniku” zlokalizowany jest trzykondygnacyjny hol recepcyjny. Hol łączy dwa symetryczne, wewnętrzne dziedzińce z biurami, sanitariatami i holami windowymi. Dziedzińce doświetla dzienne światło ze świetlików dachowych tworząc kamienną przestrzeń jasną i przejrzystą, a wnętrza ciepłe i doświetlone. Budynek Rezydencji to trzykondygnacyjny prostopadłościan oddzielony od ambasady kamiennym murem, porośniętym zielenią. Budynek wraz z ogrodem to również założenie osiowe. Na dachu rezydencji znajduję się szklany świetlik doświetlający hol ostatniej kondygnacji, pozostała część dachu porośnięta jest zielenią. Na pierwszej kondygnacji znajduje się część reprezentacyjna, powyżej część prywatna.

Willa Blanca KOMPLEKS HANDLOWO-USŁUGOWO-HOTELOWY W KIEKRZU Lista zgłoszeń