ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
Budyenk biurowo - usługowy, Hieronimus 1
Perłowa Pijalnia Piwa Budynek biurowo - usługowy, Hieronimus 2

Budyenk biurowo - usługowy, Hieronimus 1
Adres: ul. Świdnicka 34 / pl. Teatralny 8
Autor: grupa 33_03. Anita Luniak i Teresa Mromlińska
Inwestor: Zbigniew Grycan
Powierzchnia działki: 685m²
Powierzchnia użytkowa: 3145 m²
Kubatura: 19370 m³
Projekt: 2012 – 2012
Realizacja: 2014
Opis autorski: Perła wrocławskiej architektury początku XX w., usytuowana w najbardziej reprezentacyjnej części Wrocławia, w bezpośrednim sąsiedztwie historycznego budynku Opery i powstającego nowego Forum Muzyki, po latach, dzięki gruntownej przebudowie został przywrócony przestrzeni miejskiej. Dawny dom handlowy Juliusa Schottlaendera z 1911 r. nazywany "St. Hieronimus" stanowi znakomity przykład architektury modernistycznej nawiązującej do tzw. szkoły chicagowskiej o nowoczesnej ramowej żelbetowej konstrukcji. Charakterystyczne mocno przeszklone elewacje licowane czerwonym piaskowcem, posiadają bogatą dekorację rzeźbiarską o symbolice handlowej. Głównym założeniem projektowym było odtworzenie pierwotnych elewacji budynku i ich przeszkleń, całkowita przebudowa układu funkcjonalno - przestrzennego oraz umiejętne połączenie historycznej tkanki budynku z nowymi elementami. Wyzwaniem było uzyskanie dwóch kondygnacji w przestrzeni poddasza w przywróconej historycznej bryle dachu oraz ich doświetlenie i urozmaicenie, co udało się uzyskać poprzez duże przeszklenia i loggie ukryte za czarnymi żaluzjami. Dzięki temu zabiegowi dach z poziomu ulicy robi wrażenie pozbawionej otworów okiennych monolitycznej nowoczesnej bryły, która dobrze wieńczy kamienno - szklany zabytkowy budynek. Elewacje budynku zostały pieczołowicie wyremontowane - oprócz renowacji powierzchni i detali z piaskowca, wymieniona została stolarka okienna oraz drzwi i witryny lokali parteru (pochwyty były wykonywane według indywidualnych projektów przez lokalnych rzemieślników). Wewnętrzny dziedziniec licowany kremową cegłą szkliwioną został zamknięty prostą czarną bryłą oraz przekryty świetlikiem, dzięki czemu powstało atrakcyjne wewnętrzne "atrium" wysokości 29m i powierzchni ok. 35m2, stanowiące reprezentacyjny hol. W "kominowej" przestrzeni atrium znalazł się mleczno-szklany trzon - pika, podtrzymująca czarne kostki panoramicznych wind plecakowych, na podłodze znalazły się płyty granitowe w trzech wymiarach i trzech kolorach, które tworząc charakterystyczny układ nadają wnętrzu indywidualny charakter. Wnętrzom budynku przeznaczonym na funkcje biurowe przywrócono jednoprzestrzenny układ.

Budynek biurowo - usługowy, Hieronimus 2 Perłowa Pijalnia Piwa Lista zgłoszeń