ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
Budynek Biurowo-Laboratoryjny Nobel Tower w Poznaniu
OLIVIA BUSINESS CENTRE - OLIVIA FOUR Projekt budynku biurowego z usługami w parterze Wielka Sala Koncertowa NOSPR

Budynek Biurowo-Laboratoryjny Nobel Tower w Poznaniu
Adres: ul. Dąbrowskiego 77, Poznań
Autor: Iron Tower Investment / Piotr Z. Barełkowski
Współpraca: Ewa Drzazga, Konrad Idaszewski, Daniel Niedbała, Paulina Nowicka, Marcin Ostrowski, Magdalena Pelczyk, Mateusz Przybyłowski
Inwestor: Centrum Zaawansowanych Technologii sp. z o.o., ul. Dąbrowskiego 77a, Poznań
Powierzchnia działki: 6093m²
Powierzchnia użytkowa: 10664 m²
Kubatura: 48430 m³
Projekt: 2011 – 2013
Realizacja: 2014
Opis autorski: Kontekst urbanistyczny: Brak wpływu na pole zabudowy (zdefiniowane przez Warunki Zabudowy, długość i szerokość budynku) pozostawia zawsze wątpliwości. Z drugiej jednak strony jest to okoliczność, która (jeśli możemy ją zaakceptować) pozwala skoncentrować się na formie. Działka przy ul. Dąbrowskiego zabudowana jest piękną, ale nadal czekającą na remont (przewidziany po zakończeniu I etapu inwestycji – NOBEL TOWER) willą miejską wzniesioną w XIX w. Jej usytuowanie – linia zabudowy wycofana z pierzei ulicy o 50 m – było zapewne inspiracją do określenia przez MKZ konieczności odniesienia jej również w stosunku do nowej zabudowy. Pozwoliło to na zachowanie istniejącej kompozycji zielni na przedpolu. Program funkcjonalno - użytkowy Wysoki budynek z dwoma podziemnymi kondygnacjami garażowymi (docelowo 160 mp) z rampą umożliwiającą podłączenie drugiego etapu (bliźniaczego budynku). 14 kondygnacji nadziemnych mieści na parterze część recepcyjną i handlową. Na pierwszym piętrze zlokalizowano restaurację i sale konferencyjne dostępne dla wszystkich. Pozostałe 12 kondygnacji to przestrzenie biurowe, specjalistyczne i laboratoryjne. Koncept nowoczesnej przestrzeni biurowej  Podstawowy układ modułowy (510x135cm) i bezpodporowy plan budynku umożliwiają pełną elastyczność w kształtowaniu przestrzeni użytkowych.  TABS (Thermally Active Building Systems) – ogrzewanie i schładzanie wspomagane przez stropy grzewczo – chłodzące, stanowiące stropy konstrukcyjne bez sufitów podwieszanych (wykorzystanie masy betonu jako akumulatora ciepła i chłodu)  System wentylacji rozproszonej ze zintegrowaną podłogą techniczną tylko w pasie przyokiennym. Dzięki ukształtowaniu stropów z obwodowym obniżeniem w pasie przyokiennym uzyskano miejsce dla urządzeń grzewczo – chłodzących z bezpośrednim poborem powietrza z zewnątrz oraz instalacji silno i słaboprądowych przykrytych podłogą techniczną. Pozwoliło to na redukcję podłogi technicznej do absolutnego minimum i eliminację pustych przestrzeni niekorzystnych z uwagi na „utratę kubatury” budynku. Urządzenia wentylacji fasadowej, których montaż i demontaż zajmuje ok. 5 minut, dają możliwość wyposażenia obiektu pod zadaną ilość pracowników.  Eliminacja kanałów wentylacyjnych - wyżej opisany system pozwala na „przekazanie” powietrza zużytego bezpośrednio do przestrzeni komunikacyjnych, a dalej kanałem pionowym do centrali z odzyskiem powietrza.  Czujniki CO2 – za minimalizację pobieranego powietrza odpowiadają czujniki dwutlenku węgla.  Minimalizacja powierzchni okien z jednoczesnym ich wyposażeniem w rolety zewnętrzne. Zaprojektowano minimalne przeszklenie dla wyznaczonych modułów biurowych. W celu zapewnienia komfortu użytkowania każde okno jest otwierane (okna 218x120cm dzielone na część stałą i część otwieralną) i zintegrowane z systemem klimatyzacji. W celu uniknięcia strat ciepła i insolacji zastosowano rolety zewnętrzne sterowane indywidualnie i centralnie.  Zewnętrzny szacht „otwarty” budynek w części północnej posiada techniczny szacht zewnętrzny wyposażony w klatkę schodową z windą lub podnośnikiem roboczym oraz platformą instalacyjna dla każdej kondygnacji. Służą one specjalistycznym instalacjom laboratoryjnym, bądź mogą być wykorzystywane dla relokacji najemców, remontu i innych zadań bez konieczności używania dźwigów zewnętrznych.  BMS (Building Management System) za sterowanie ogrzewaniem i chłodzeniem budynku odpowiada zintegrowany ze wszystkimi instalacjami system nadzoru. Steruje on centralnie zarówno jednokrotną higieniczną wymianą powietrza, żaluzjami, monitorowaniem otwierania okien, jak i pozostałymi instalacjami, ze szczególnym uwzględnieniem instalacji wykrywania pożaru kontroli dostępu i innych. Forma Rysunek elewacji oparty na integracji otworów okiennych dwóch kolejnych kondygnacji z ich przesunięciem o moduł pozwoliło na wpisanie okien w strukturę romboidalną, która stanowi główny detal elewacji. Pierwotnie zakładałem dopełnienie pól okiennych okładziną szklaną w systemie STO, jednak budżet inwestycji wymusił zmianę tego rozwiązania na specjalny tynk z naniesionym lakierem bezbarwnym o wysokim połysku (dającym wrażenie szklanego). Zarówno pola jak i okna z żaluzjami są wykonane w kolorze ciemnografitowym RAL 9007. Siatka zewnętrzna to powłoka poliestrowa odciskiem drewnianego deskowania w kolorze białego betonu.

Wielka Sala Koncertowa NOSPR OLIVIA BUSINESS CENTRE - OLIVIA FOUR Projekt budynku biurowego z usługami w parterze Lista zgłoszeń