ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
budynek mieszkalny Nadwiślańska 3
Plac Nowy 1 Filharmonia im. Mieczysława Karłowicza w Szczecinie / OBIEKT

budynek mieszkalny Nadwiślańska 3
Adres: –
Autor: Biuro Projektów Lewicki Łatak / Piotr Lewicki, Kazimierz Łatak
Współpraca: Piotr Śpiewak oraz Karol Ciepliński, Anna Komorowska, Mateusz Manecki, Bartosz Pionka, Michał Rokita, Agnieszka Zajączkowska
Inwestor: Bulwary Nadwiślańskie sp. z o.o. sp. k.-a.
Powierzchnia działki: 567m²
Powierzchnia użytkowa: 1890 m²
Kubatura: 10424 m³
Projekt: 2005 – 2013
Realizacja: 2013
Finalista konkursu ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
Opis autorski:

Osiem lat to wystarczająco długo, by proces projektowy doświadczył zawirowań. Zaczynaliśmy pracę w hossie, by w kryzysie wspólnie z klientem rewidować założenia. Z przygód urzędowych warto wspomnieć o epizodzie studium krajobrazowego, które doprowadziło do wycięcia segmentu planowanej kubatury, by w specyficznym ujęciu z drugiego brzegu Wisły zachować widok na wieżę pobliskiego kościoła. Niezależnie od perturbacji administracyjnych i ekonomicznych, przyświecał nam zamiar w tak prestiżowym miejscu stworzenia tradycyjnej kamienicy mieszkalnej, zbudowanej przy pomocy prostych środków, eleganckich materiałów i dobrego rzemiosła. Koncentrowaliśmy się na detalach budowlanych. Z uwagi na oszałamiającą panoramę miasta, wszystkie okna sięgają podłogi. Stolarka jest osadzona w wewnętrznym licu ściany, dzięki czemu po stronie fasady pojawia się szeroki glif, który pozwala zabrzmieć fakturze pręgowanego trawertynu. Budynek ma dwie elewacje: od ul. Nadwiślańskiej północno-zachodnią, od ul. Piwnej – południową. Szukaliśmy odpowiedzi na odmienne nasłonecznienie po obu stronach. Na fasadzie południowej, gdzie światło jest prostopadłe do jej płaszczyzny, przeważają rytmy poziome. Strona północno-zachodnia, łapiąca popołudniowe i wieczorne, niskie słońce, ma artykulację pionową, dającą długie cienie.

Filharmonia im. Mieczysława Karłowicza w Szczecinie / OBIEKT Plac Nowy 1 Lista zgłoszeń