ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
Centrum Nauki Leonardo da Vinci w Podzamczu Chęcińskim
KoneSER - sklep z serami farmerskimi Biuro firmy AllGame w Katowicach

Centrum Nauki Leonardo da Vinci w Podzamczu Chęcińskim
Adres: Podzamcze Chęcińskie k. Kielc
Autor: eM4 . Pracownia Architektury . Brataniec / Marcin Brataniec (główny projektant), Urszula Forczek-Brataniec, Maciej Gozdecki, Damian Mierzwa
Inwestor: Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne
Powierzchnia użytkowa: 4218 m²
Projekt: 2011 – 2014
Realizacja: 2014
Opis autorski: Centrum Nauki w Podzamczu Chęcińskim zostało wpisane w zabytkowy zespół dawnego dworu starościńskiego, parku i folwarku. Projekt całości założenia zakłada podkreślenie i wyeksponowanie dworu stanowiącego najważniejszy element kompozycji przestrzennej. Zdecydowaliśmy, że również dla projektu wnętrz kluczowe będzie włączenie nowego obiektu w sieć relacji widokowych z dworem, zamkiem w Chęcinach i kościołem w Starochęcinach oraz – w skali wnętrza urbanistycznego – z zabytkowym spichlerzem. To założenie określa charakter wnętrz otwartych na zabytkowy obiekt i krajobraz z odległym widokiem na zamek w Chęcinach. Ze względu na wystawienniczy cel obiektu kluczowe było stworzenie elastycznej przestrzeni wewnętrznej o czytelnym układzie funkcjonalnym, co przy jednoczesnym znacznym ograniczeniu wysokości budynku, stało się możliwe dzięki zastosowaniu konstrukcji pozwalającej na redukcję ilości podpór przy zachowaniu niewielkiej wysokości elementów nośnych. Konstrukcja ta została zrealizowana z prefabrykowanych elementów żelbetowych z betonu sprężonego o rozpiętości do 22 metrów. Uzyskane dzięki nim otwarcia widokowe zachowują perspektywy nakierowane na otoczenie i pozwalają zachować ciągłość przestrzeni wnętrza i zewnętrza. Jednocześnie znaczny rozmiar wnętrza pozwala na zachowanie komfortu ograniczając dopływ światła słonecznego. Konstrukcja i materiały zostały zachowane i pokazane we własnej postaci. Beton prefabrykatów, drewno konstrukcji fasady południowej i wykończeń, surowe i tylko malowane stropy, betonowe posadzki, wyeksponowane instalacje. Takie założenia pozwoliły na realizację znacznej wielkości obiektu w ramach niewielkiego budżetu. Rytm konstrukcji i materiały porządkują przestrzeń przygotowaną na przyjęcie wystaw, wydarzeń współtworząc przekaz Centrum Nauki prezentującego racjonalne podstawy działalności człowieka.

Biuro firmy AllGame w Katowicach KoneSER - sklep z serami farmerskimi Lista zgłoszeń