ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
CENTRUM PRASOWE MINISTERSTWA SPRAW ZAGRANICZNYCH
Budynek biurowo - usługowy, Hieronimus 2 DOM W LIPKOWIE

CENTRUM PRASOWE MINISTERSTWA SPRAW ZAGRANICZNYCH
Adres: UL. J. CH. SZUCHA 23, 00-580 WARSZAWA
Autor: ARCHITEKCI DAWIDCZYK & PARTNERZY SP. Z O. O.
Współpraca: Konstrukcje: JF Projekt Jolanta Figura; Instalacje elektroenergetyczne: "Omega" Ryszard Mróz; Instalacje sanitarne: "Kamaro" Marek Roszkowski; Akustyka: "Decybel" Ewa Urbańska.
Inwestor: MINISTERSTWO SPRAW ZAGRANICZNYCH
Powierzchnia użytkowa: 145 m²
Projekt: 2012 – 2013
Realizacja: 2014
Opis autorski: Projekt Centrum Prasowego dla Ministerstwa Spraw Zagranicznych w Warszawie. Obecna siedziba Ministerstwa Spraw Zagranicznych przy Alei Szucha 23 jest jednym z nielicznych oryginalnych gmachów użyteczności publicznej w Warszawie wzniesionych przed wojną w latach 1929-1938 i zachowanych. Wyposażenie gmachu w jego części reprezentacyjnej, pochodzące z okresu przedwojennego i z lat 50-tych ubiegłego wieku jest integralną częścią jego architektury i zostało specjalnie zaprojektowane do wnętrza przez Stefana Colona – Walewskiego, Tadeusza Leśniewskiego. Po wojnie utrzymano charakter wnętrza w stylu Art Deco. Detal architektoniczny został zaprojektowany przez Henryka Grunwalda i jest cennym przykładem sztuki zdobniczej lat 50-tych mieszczącej się w estetyce spółdzielni ŁAD nawiązującej w wielu projektach do polskiej sztuki ludowej czy rodzimej. Pomieszczenia przeznaczone dla zespołu Centrum Prasowego znajdują się na wysokim parterze budynku MSZ, zlokalizowane na południe od wejścia głównego, skrzydła położonego bezpośrednio wzdłuż Al. J. Ch. Szucha. W ramach projektu do zespołu pomieszczeń Centrum Prasowego zorganizowano niezależne zewnętrzne wejście. Uporządkowano przestrzeń korytarza poprzez ujednolicenie wielkości, kształtu skrzydeł drzwiowych i ich materiału, przeszkleniem wyróżniono drzwi prowadzące do Centrum Prasowego. Zaprojektowano osłoniętą szatnię dla gości na końcu korytarza. Centrum Prasowe – jako sala konferencyjno - audytoryjna powstała po wyburzeniu ściany działowej pomiędzy dawnymi pokojami biurowymi. W jej obrębie zorganizowano: 30 m-c siedzących dla widzów, 4 m-ca siedzące lub stojące w obrębie prezydium, podest dla kamer telewizyjnych, dużą ścianę wizyjną do prezentowania treści multimedialnych. Projekt uwzględnił powiązanie stylistyczne pomieszczeń Centrum Prasowego z pozostałą częścią budynku poprzez zastosowanie jednorodnych materiałów wykończeniowych zachowując jednak ich współczesne ujęcie. Ściany sali zaprojektowano w okładzinie z wielkoformatowych płyt polerowanego piaskowca, powyżej wykończonych tynkiem w spójnej kolorystyce. Piaskowiec i tynk oraz drewniane cokoły zaplanowano w jednej płaszczyźnie. Sufit w Centrum Prasowym został opracowany w nawiązaniu do stylu Art Deco ale w nowoczesnym opracowaniu, jako inwersja do charakterystycznych dla stylu Art Deco sufitów kasetonowych. Oryginalnie realizowane w formie świetlików gdzie źródłem światła były geometryczne pola szklane dzielone ciemnymi liniami połączeń. W projektowanej koncepcji ciemne linie zostały zastąpione liniami świetlnymi w technologii LED a w polach wypełnień zastosowano gładkie, akustyczne płyty sufitu podwieszonego, malowane na kolor biały. Zastosowano dekoracyjne kinkietowe oprawy oświetleniowe nawiązujące do detalu Art Deco istniejącego w gmachu MSZ. Zaprojektowano osłony okien w formie rolet oraz osłony grzejników z charakterystycznym wzorem graficznym nawiązującym do estetyki Art Deco. Wykończenie pomieszczeń zespołu Centrum Prasowego zaprojektowano uwzględniając fakt działania w obrębie zabytkowego gmachu i potrzebę wypracowania i utrzymania standardów wykończenia powiązanych stylistycznie z pozostałą częścią budynku w celu osiągnięcia integralnej całości.

DOM W LIPKOWIE Budynek biurowo - usługowy, Hieronimus 2 Lista zgłoszeń