ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
Dom na Jurze
Parking Wielopoziomowy Targi Kielce Dom Między Drzewami

Dom na Jurze
Adres: -
Autor: kropka studio małgorzata łapaj/ kuba kowalczyk
Inwestor: prywatny
Powierzchnia działki: 1m²
Powierzchnia użytkowa: 220 m²
Kubatura: 800 m³
Projekt: 2011 – 2012
Realizacja: 2013
Finalista konkursu ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
Opis autorski:

Działka jest położona pod Zawierciem, na terenach otuliny Parku Krajobrazowego Orlich Gniazd. Zabytkowa bryła kamiennego kościoła, piętrzące się ruiny zamków w Morsku i Ogrodzieńcu , rozsiane po okolicy ostańce skalne - wznoszące się kilkanaście metrów ponad otaczający teren. W tym niezwykle malowniczym krajobrazie powstał dom, który swoją formą i materiałami próbuje stać się integralną częścią otoczenia. Bryła domu skłąda się z dwóch głównych części- strefy mieszkalnej oraz dwustanowiskowego garażu. Obie są połączone za pomocą ażurowego, drewnianego łącznika, który spina budynek w harmonijną całość. Po winiarni Dominus ( Herzog & de Meuron ) i Domu Gabionowym ( Titus Bernhard ) siatki wysypane kamieniem na stałe weszły do repertuaru materiałów stosowanych przez architektów. W tym przypadku główna bryła budynku wykończona została koszami gabionowymi wypełnionymi lokalnym wapieniem, które stanowią skórę- rodzaj maskowania, który ma sprawić,że budynek wtopi się w krajobraz. Kostka sypialni oraz trójkątny wykusz wykończone zostały drewnianymi listwami. Jako pokrycie dachu wykorzystano blachę tytanowo- cynkową w kolorze grafitowym. Na parterze znajduje się m.in. salon z otwartą kuchnią oraz główna sypialnia z łazienką. Na poddaszu zlokalizowane są dwie sypialnie oraz mniejsza łazienka. Najbardziej charakterystyczną częścią jest otwarta na pełną wysokość strefa dzienna z dużym, sześciometrowym przeszkleniem wychodzącym na ogród położony od południowego zachodu. Znajduje się w niej część jadalniana oraz wypoczynkowa, które w przyszłości rozdzielone będą czekającym na realizację dwustronnym kominkiem. Serce tej przestrzeni stanowi długa na ponad 4m wyspa kuchenna wykończona dębowymi deskami. Na piętro dostajemy się ażurową klatką schodową ze wspornikowymi stopniami, które zostały obudowane dębowymi „skrzynkami”. Na posadzkach zastosowano dwa rodzaje drobnoziarnistego, polerowanego lastriko- białego w głownej części domu oraz grafitowego w dużej łazience. Obiekt ogrzewany jest pompą ciepła. Wyposażony jest również w wentylację mechaniczną z rekuperacją oraz przeszklenia trójszybowe.

Dom Między Drzewami Parking Wielopoziomowy Targi Kielce Lista zgłoszeń