ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
Dom obok Bramy Bolechowickiej
M-house Europejskie Centrum Muzyki Krzysztofa Pendereckiego

Dom obok Bramy Bolechowickiej
Adres: 32-082 Bolechowice ul. Jurajska 215A
Autor: ARCHIKON Firma Architektoniczno Konstrukcyjna / Anna Kwaśniewicz
Współpraca: Jarosław Bysiek
Inwestor: Anna i Sławomir Kwaśniewicz
Powierzchnia działki: 1000m²
Powierzchnia użytkowa: 203 m²
Kubatura: 850 m³
Projekt: 2012 – 2012
Realizacja: 2014
Opis autorski: 10 arowa działka o niewielkim spadku w podkrakowskich Bolechowicach, z rozległym widokiem na Bramę Bolechowicką, Dolinę Bolechówki i wzgórza Wału Tęczyńskiego. Ten widok zainspirował nas do zaprojektowania tu domu z otwarciem na otaczający krajobraz. Wieś Bolechowice zabudowana jeszcze w większości starymi domami i stodołami na rzucie prostokąta z dachem dwuspadowym. To była druga inspiracja. Wystarczyło teraz ustawić bryłę domu pod kątem prostym do poziomic stoku, jak większość domów miejscowych i przeszklić zachodnią ścianę szczytową, aby wykorzystać wspaniały widok na dolinę i otaczające ją wzgórza. Przecinając stok skorzystaliśmy z możliwości wykorzystania przestrzeni pod rzutem parteru dla posadowienia garażu, kotłowni gazowej i pomieszczeni przeznaczonych na hobby. W środku dłuższej elewacji północnej - wejście do wnętrza budynku poprzez wiatrołap z garderobą. Stąd przejście bezpośrednio do otwartego salonu z kominkiem i z częścią kuchenną, lub wydzielonej części korytarzyka, obsługującego część mieszkalną: sypialnię, gabinet i toaletę z prysznicem i pomieszczenie gospodarcze. Z sypialni dostępna jest łazienka z garderobą. Pomieszczenia części mieszkalnej niewielkie, dokładnie dostosowane do potrzeb użytkownika, którym jest autorka projektu wraz z mężem. Salon jest pomieszczeniem o pełnej wysokości budynku, w kalenicy ma blisko 6 m. Posiada przeszklenie całej ściany szczytowej, dzięki czemu ściana ta tworzy ruchomy obraz, zmieniający się wraz ze zmianą pór roku i pogody. Od strony południowej - dwa bliźniacze okienka z widokiem na piękne brzozy, dla uratowania których dokupiliśmy kawałek działki, natomiast w część kuchenna usytuowana przy elewacji północnej doświetlona jest wysokim oknem przechodzącym w okno połaciowe. Kuchnia oddzielona od części dziennej zabudową wyspy z telewizorem. Tworzą się w ten sposób trzy wnętrza w jednym pomieszczeniu salonu: część dzienna z telewizorem i kominkiem, jadalnia oraz kuchnia. Otwarty widok na konstrukcję dachu (oraz na niewielką antresolę) możliwy jest dzięki zastosowaniu technologii dachu nakrokwiowego w konstrukcji z drewna klejonego, dobrze ocieplonej płytą PIR. Widok drewnianej konstrukcji we wnętrzu oraz przeszklenie ściany szczytowej tworzy ciepły klimat tego domu. Dom wtopiony w otoczenie dzięki zastosowaniu pokrycia nasypów kamieniami w formie piargów, opartych na konstrukcji gabionowej. Kolorystyka w szarościach potęguje wrażenie monolitu skały i koresponduje ze skalistym jurajskim otoczeniem.

Europejskie Centrum Muzyki Krzysztofa Pendereckiego M-house Lista zgłoszeń