ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
Dziedziniec Zamku Sułkowskich w Bielsku-Białej
Budynek Centrum Innowacji i Zaawansowanych Technologii Politechniki Lubelskiej Turbo-Tec - serwis regeneracji turbosprężarek w Jaworznie

Dziedziniec Zamku Sułkowskich w Bielsku-Białej
Adres: ul. Wzgórze 16, Bielsko-Biała
Autor: Projekt Praga sp. z o.o. Marcin Garbacki, Karolina Tunajek
Współpraca: Maciej Rąbek, Marta Pawlukiewicz, Jakub Tolak, Maciek Kossowski
Inwestor: Muzeum Historyczne w Bielsku-Białej
Powierzchnia użytkowa: 300 m²
Projekt: 2010 – 2014
Realizacja: 2014
Opis autorski: Projekt zadaszenia i nowej aranżacji dziedzińca Zamku Sułkowskich został wybrany w drodze konkursu, ogłoszonego i rozstrzygniętego w 2010 roku. Tematem konkursowego zadania było rozszerzenie przestrzeni Muzeum poprzez wykorzystanie dziedzińca: przekształcenie przestrzeni zewnętrznej w wewnętrzną. Próbą odpowiedzi na tak sformułowany temat jest projekt dziedzińca jako nowej wielofunkcyjnej „komnaty”. Tworzy ją wstawiona w dziedziniec nowa struktura, przywodzącą na myśl tradycyjne elementy wystroju wnętrz – kasetonowy sufit czy baldachim. Struktura ta, składająca się z czterech stalowych słupów kilkunastometrowej wysokości i niesionego przez nie rusztu, daje oparcie dla zadaszenia bez obciążania i tak już słabych murów Zamku. Stanowi również bazę do mocowania elementów scenograficznych (ekrany, nagłośnienie, oświetlenie) niezbędnych dla organizowanych przez Muzeum wystaw, koncertów, odczytów, projekcji filmowych czy spektakli. Dzięki zaprojektowanemu systemowi montażu nie ma potrzeby ingerencji w historyczne elewacje budynku. W kolorystyce wnętrza przyjęto zasadę kontrastu między nowymi i istniejącymi, historycznymi elementami. Biała konstrukcja jest wyeksponowana na tle jasnoszarych fasad, jednocześnie czytelnie sygnalizuje odrębność obu struktur z różnych czasów. Kolor fasad Zamku, detali i stolarki okiennej, został ujednolicony, przez co wydobyto relief elewacji i skontrastowano go z gładkimi płaszczyznami nowej konstrukcji. Rysunek kamiennych, marmurowych płyt posadzki, z diagonalnymi nacięciami jest wariacją na temat nieregularnego kształtu dziedzińca. W posadzce rozmieszczona jest sieć punktów elektrycznych dających możliwość różnorodnej aranżacji przestrzeni. W kasetonach stalowego rusztu zamocowane zostały ażurowe aluminiowe moduły, tworzące półprzeźroczystą dekoracyjną strukturę, filtrującą i rozpraszająca światło. W każdym z dwudziestu pól rusztu znajduje się dwadzieścia pięć modułów. Czterospadowy szklany dach, wykonany w ślusarce z profili aluminiowych, oparty jest wielopunktowo na ruszcie stalowym. Nad istniejącym gzymsem znajduje się pas kryjący elementy wentylacji – dysze nawiewne dalekiego zasięgu i wyciągi. Centralę wentylacyjną zlokalizowano na poddaszu. Zastosowano ogrzewanie podłogowe, korzystne przy dużej wysokości przestrzeni. Winda osobowa umieszczona w narożniku dziedzińca łączy wszystkie poziomy Zamku i zapewnia osobom niepełnosprawnym dostęp do wszystkich stref ekspozycji. Kabina została w pełni przeszklona, co umożliwia oglądanie dziedzińca podczas jazdy. W marmurowej posadzce kabiny i w oświetleniu na suficie powtórzony został motyw diagonalnych nacięć. Obudowa szybu windowego została wykonana z plecionej dekoracyjnej siatki stalowej. W ramach projektu wykonano również nowe wrota stalowo-szklane oddzielające dziedziniec od przejazdów bramnych. Forma chromowanych pochwytów wrót, nawiązuje do geometrii „ostrych” podziałów kamienia posadzki. W ramach inwestycji przeprowadzono równolegle kompleksowy remont elewacji dziedzińca, wykonany zgodnie z programem konserwatorskim.

Turbo-Tec - serwis regeneracji turbosprężarek w Jaworznie Budynek Centrum Innowacji i Zaawansowanych Technologii Politechniki Lubelskiej Lista zgłoszeń