ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
Mikmak House
Dom jednorodzinny Innowacyjne Centrum Terapii i Patologii Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

Mikmak House
Adres: Wrocław, ul. Międzygórska 1-31
Autor: ArC2 Fabryka Projektowa / Mariusz Szlachcic, Renata Gajer-Hackemer, Robert Budny
Współpraca: Karina Chmielarz, Anna Błasiak
Inwestor: ArC2 Fabryka Projektowa
Powierzchnia działki: 1365m²
Powierzchnia użytkowa: 2532 m²
Kubatura: 15898 m³
Projekt: 2010 – 2011
Realizacja: 2014
Opis autorski: Zespół szeregowych domów mieszkalnych MIKMAK zlokalizowany został w południowej części Wrocławia na osiedlu Klecina, działka leży w bezpośrednim sąsiedztwie parku, obok przepływa rzeka Ślęza. Dla nas, projektantów, to miejsce ma wymiar szczególny – MIKMAK sąsiaduje siedzibą naszej pracowni, od początku chcemy aby stał się naszą architektoniczna wizytówką. Na działce o podłużnym kształcie zaprojektowano 16 segmentów .Idea – stworzyć zamkniętą kompozycyjnie całość, posiadającą początek, rozwinięcie i zakończenie, obiekt spójny architektonicznie i niepodatny na niekontrolowane przeróbki. MikMak wyrasta z ziemi, rozwija się ekspresyjną linią dachu łączącego się z elewacjami i ponownie wbija w grunt. W efekcie, poprzez zróżnicowane formy, każdy segment w szeregu staje się niepowtarzalny. Powstałą bryłę przecięto wąskimi szczelinami, oddzielając od siebie trzy zasadnicze części zespołu i zupełnie niezależny pierwszy segment. Uporządkowanie dynamicznej formy zapewnia jednolita kolorystyka, a monochromatyczna bryła budynku mocno odcina się od tła - ściany parku, która o każdej porze roku nabiera innych barw. Łącznikiem całości jest okładzina elewacji i dachu z patynowanej blachy tytanowo-cynkowej RHEINZINK w kolorze szaro-niebieskim. Konstrukcja dachu stanowi złożony układ wielospadkowy, odmienny w każdym segmencie. Konstrukcja budynku w części podziemnej jest monolityczna z betonu wodoszczelnego, natomiast konstrukcja obiektu w części nadziemnej jest mieszana, żelbetowa i murowana z bloczków Silka. Odprowadzenie wody z połaci dachowych przewidziano systemem rur spustowych ukrytych w konstrukcji elewacji. Wszystkie segmenty połączone zostały podziemną drogą prowadzącą do indywidualnych boksów garażowych.

Innowacyjne Centrum Terapii i Patologii Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie Dom jednorodzinny Lista zgłoszeń