ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
MOSS Centrum Urody
Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej Zaplecze sportowe w Czarkowie

MOSS Centrum Urody
Adres: 31-532 Kraków, Prochowa 9
Autor: FAAB / Adam Białobrzeski Adam Figurski Maria Messina
Inwestor: MOSS Centrum Urody
Powierzchnia użytkowa: 163 m²
Projekt: 2014 – 2014
Realizacja: 2014
Opis autorski: MOSS powstał poprzez scalenie dwóch niepołączonych ze sobą lokali, znajdujących się na różnych poziomach. Na niższy poziom, dostępny bezpośrednio z ulicy, składa się strefa recepcyjna z wejściem głównym, salon fryzjerski oraz część manicure/pedicure. Na wyższym poziomie, który dostępny jest za pomocą schodów wewnętrznych, umieszczono gabinety kosmetyczne i strefę odpoczynku. Strefa odpoczynku to przestrzeń przed gabinetami przechodzącą w antresolę, zwieszającą się nad strefą recepcyjną. Zgodnie z założeniami, MOSS, ma być okazjonalnie wykorzystywany jako galeria, w której prezentowana będzie fotografia artystyczna, grafika i etc. Motywem przewodnim we wnętrzu jest mech, w tym wypadku chrobotek reniferowy, wybarwiony na kolor intensywnej zieleni. Mech jest obecny przy wejściu głównym na suficie i ścianach. Stanowi element kompozycji ścian zamykających krótsze boki przestrzeni niższego poziomu. Jest też materiałem wykorzystywanym do stworzenia elementów meblowych. W warstwie symbolicznej, intensywnie zielony, puszysty mech, „rozrywający” ścianę wykończoną panelami z szarego i gładkiego betonu architektonicznego, ma reprezentować witalność, żywotność i świeżość. Całości obrazu dopełnia drewno, materiał w sposób naturalny, łączący się z mchem. Drewnem wykończone są meble, w tym ten największy, czyli przewijającą się przez strefę wejściową gięta forma, tworząca antresolę, schody oraz recepcję. Geometria obiektu, w zależności od punktu obserwacji może kojarzyć się z miękkością fryzury lub drzewa, zatapiającego się w mchu. Neutralna biel ścian oraz lakierowanych powierzchni mebli, podkreśla zderzenie faktur i kolorów mchu, betonu i ciepłego drewna. Geometria zaprojektowanych mebli współgra z miękkością przestrzennej formy budującej antresolę, schody i recepcję.

Zaplecze sportowe w Czarkowie Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej Lista zgłoszeń