ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
Muzeum Ognia
Budynek mieszkalno - usługowy przy ul. Kr. Jadwigi w Krakowie PRZEBUDOWA SZLAKU POWROTNEGO PRZY BŁĘDNYCH SKAŁACH

Muzeum Ognia
Adres: Żory, ul Katowicka 3
Autor: OVO Grąbczewscy Architekci: Barbara Grąbczewska & Oskar Grąbczewski
Współpraca: Beata Kosok, Marta Musiał, Agnieszka Krzysztonek, Martyna Wojtuszek
Inwestor: Nowe Miasto Sp. z o.o. Żory
Powierzchnia użytkowa: 642 m²
Projekt: 2009 – 2013
Realizacja: 2014
Opis autorski: Wnętrza Muzeum Ognia są podporządkowane głównej idei całego budynku. Zachowano spójność materiałów zewnętrza i wnętrza . Miedziana okładzina elewacji zawija się do środka płynnie przekształcając się w ladę i meble recepcji. Czarna granitowa kostka układana na ciągach pieszych wchodzi do wnętrza pokrywając całą posadzkę parteru. Trzy podstawowe ściany – skrzydła tworzące zewnętrzny obrys muzeum wewnątrz pozostawiono w konstrukcyjnym, surowym betonie. Trzon mieszczący pomieszczenia pomocnicze i sanitarne jest całkowicie czarny , niczym wypalony. Całości wnętrz dopełnia podświetlony od góry sufit z matowego, półprzepuszczalnego tworzywa, oparty na trójkątnej nieregularnej siatce odwzorowującej geometrię całego budynku i zagospodarowania terenu.

PRZEBUDOWA SZLAKU POWROTNEGO PRZY BŁĘDNYCH SKAŁACH Budynek mieszkalno - usługowy przy ul. Kr. Jadwigi w Krakowie Lista zgłoszeń