ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
Ośrodek Radioterapii w Kaliszu
Kościół pw. Matki Bożej Królowej Świata Plac Nowy 1

Ośrodek Radioterapii w Kaliszu
Adres: 62-800 Kalisz, ul. Toruńska 7 (po zmianie ul. Kaszubska 12)
Autor: Pracownia Projektowa Architektura i Budownictwo Anna Malicka (www.aribud.pl)
Inwestor: Samorząd Województwa Wielkopolskiego, Miasto Kalisz, Wielkopolskie Centrum Onkologii
Powierzchnia użytkowa: 4087 m²
Projekt: 2010 – 2011
Realizacja: 2014
Opis autorski: Społecznym celem działalności Ośrodka Radioterapii jest poprawienie jakości świadczeń medycznych dla pacjentów onkologicznych. To zadanie zobligowało architektów do zaprojektowania obiektu przyjaznego użytkownikom, zapewniającego dobre warunki leczenia. Myślą przewodnią projektu było stwierdzenie amerykańskiego architekta Franka Lloyda Wrighta „pacjenci szpitala nigdy nie powinni być przepełnieni myślą, że są chorzy; zdrowie powinno być stale przed ich oczami”. W ośrodku zaproponowano rozwiązania architektoniczne zmieniające standardowy charakter szpitala. Pełen słońca budynek nie izoluje, ale otwiera się na otaczającą przestrzeń, przeciwdziałając uczuciu alienacji i odosobnienia. W projekcie wnętrz założono, że przestrzeń szpitalna ma wpływ na samopoczucie pacjentów, dlatego poszukiwano najlepszych rozwiązań funkcjonalnych i aranżacyjnych możliwych do realizacji przy niskich nakładach inwestycyjnych. Należało stworzyć optymalne warunki wykorzystując efektywnie przestrzeń. W hostelu przewidziano dla chorych wygodne dwuosobowe pokoje z aneksami kuchennymi i łazienkami, jadalnię z tarasem, salę klubową, w przychodni kilka rejestracji i przestronnych poczekalni, dla wszystkich relaksującą kawiarnię z letnim tarasem. Wszystkie pomieszczenia w budynku są dostępne dla osób niepełnosprawnych i przewożonych na łóżkach, choć strefę obsługi pacjentów ulokowano na parterze. Jednym z istotnych elementów budynku jest prosty układ funkcjonalny i komunikacyjny. Główny korytarz łączy kilka rejestracji i poczekalni, które umieszczono pod trzema świetlikami. Każda z tych przestrzeni ma nieco inny wygląd, ale wspólnymi elementami jest okładzina ścienna i donica z zielenią. Jasna okładzina, ze szklanymi wstawkami odbijającymi światło słoneczne, powiększa przestrzeń i chroni ściany przed zniszczeniem. Podział okładziny nie jest przypadkowy, pionowy układ razem z pnącą roślinnością symbolizuje wzrost i odnowę, symbole nadziei. Okładzina jest jedynym ponad standardowym elementem zdobiącym wnętrza, pozostałe przestrzenie wykreowano używając najprostszych i tanich materiałów wykończeniowych. Zestawienie poziomych korytarzy i oddziałujących pionowo poczekalni podkreślają użyte kolory i faktury, które tworzą spójną, ale nieszablonową przestrzeń. Aranżacja spełnia wymogi sanitarne stawiane szpitalom, zapewnia łatwość utrzymania czystości i nie wymaga od personelu żadnych dodatkowych zabiegów. Nawet zieleń rosnącą na pionowych rusztach wybrano ze względu na prostą pielęgnację. Bluszcz tworzy w poczekalniach ażurowe przegrody i łagodzi medyczny charakter przestrzeni. Nowoczesne rozwiązania przewidziano również dla personelu. W budynku znajduje się pomieszczenie telekonferencyjne umożliwiające interdyscyplinarne konsultacje ze specjalistami z innych ośrodków oraz sala do dydaktyki. arch. Anna Malicka

Plac Nowy 1 Kościół pw. Matki Bożej Królowej Świata Lista zgłoszeń