ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
Pomorski Park Naukowo-Technologiczny
Dom w Józefowie Budynek mieszkalny przy ul. Bukietowej w Warszawie

Pomorski Park Naukowo-Technologiczny
Adres: Aleja Zwycięstwa 96/98, 81-451 Gdynia
Autor: AEC Krymow & Partnerzy / Georg Krymow
Inwestor: GCI - Gdyńskie Centrum Innowacji
Powierzchnia działki: 62654m²
Powierzchnia użytkowa: 59616 m²
Kubatura: 179124 m³
Projekt: 2007 – 2010
Realizacja: 2013
Opis autorski: Historia Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego sięga 2001 roku. Początkowo PPNT zajmował tylko przestrzenie zabytkowych Gdyńskich Hali Łukowych z okresu modernizmu międzywojennego. Powstał on w celu wspierania firm realizujących innowacyjne projekty. Z czasem Park zaczął cieszyć się coraz większym zainteresowaniem, a dotychczasowe powierzchnie przestały być wystarczające. Gdy okazało się, że miasto ma możliwość pozyskania środków na inwestycję związaną z rozbudową PPNT, został ogłoszony konkurs architektoniczny na koncepcję rozbudowy kompleksu, który wygrało biuro projektowe AEC Krymow & Partnerzy. W intencji projektantów było stworzenie zabudowy o charakterze miejskim oraz rewaloryzacja zaniedbanej części miasta. Zabudowa została poprowadzona wzdłuż alei Zwycięstwa tworząc przy tym atrakcyjne przestrzenie miejskie Inspiracją dla architektury budynku Parku był gdyński modernizm. Obłe fronty budynku nawiązują skalą i kształtem do budownictwa Gdyni z lat 20. i 30. XX w. Przejście między przeszłością a przyszłością było wiodącą ideą w procesie projektowym oraz ukłonem wobec istniejącej na tym terenie architektury. W wyniku połączenia historii i współczesnych technologii powstał obiekt ponadczasowy wpisujący się w otaczającą przestrzeń. Funkcje biurowe i laboratoryjne zlokalizowano w rejonie ul. Stryjskiej, ze względu na atrakcyjną bliskość kolejki miejskiej, tworząc silną dominantę przestrzenną. Natomiast halę wystawową zespolono z dawną halą garażową. Pięć części budynku biurowego zostało połączonych poprzecznym przęsłem komunikacyjnym, w którym znajdują się klatki schodowe i windy. Na potrzeby PPNT został opracowany specjalny system fasad szklanych o wysokich walorach izolacji akustycznej i termicznej. Od strony alei Zwycięstwa zastosowano podwójną fasadę. Fotograf: 1. Architektura: Piotr Krajewski 2. Wnętrze: Tomasz Kamiński

Budynek mieszkalny przy ul. Bukietowej w Warszawie Dom w Józefowie Lista zgłoszeń