ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
Siedziba PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna SA
Zagospodarowanie wschodniego nabrzeża Paprocan w Tychach Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Raciborzu

Siedziba PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna SA
Adres: 97-400 Bełchatów, Węglowa 5
Autor: FAAB / Adam Białobrzeski Adam Figurski Maria Messina
Współpraca: Paulina Filas
Inwestor: PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna SA
Powierzchnia działki: 11780m²
Powierzchnia użytkowa: 6630 m²
Kubatura: 31100 m³
Projekt: 2010 – 2011
Realizacja: 2013
Opis autorski: W skali urbanistycznej, budynek tworzy wyrazistą pierzeję nowej, nie istniejącej do tej pory ulicy Węglowej oraz placu miejskiego. Obiekt ulokowany na szczycie wzniesienia dominującego okolicę, zgodnie z założeniem, skupia na sobie uwagę i odciąga wzrok obserwatora od kakofonii kolorów i kształtów, tworzonej przez domy mieszkalne z wielkiej płyty, składających się na osiedle mieszkaniowe, na którego skraju zlokalizowano siedzibę PGE. Biurowiec jest trwałym zaczątkiem realizacji założeń planistycznych regulujących układ przestrzenny sąsiedztwa, porządkuje je również pod względem wizualnym. Na płaszczyźnie architektonicznej, budynek ilustruje skalę firmy. Nietypowo wysoki parter, przybierający na zewnątrz formę głębokiego podcienia, zbudowanego poprzez wysunięte wspornikowo I piętro, tworzy monumentalną scenerię dojścia do wejścia głównego. Elementem ważnym dla pracowników PGE, jest powiązanie wyrazu architektonicznego budynku z istotą firmy i stworzenie symbolu, który prawdziwie łączy dwie, wpływowe grupy pracowników –górników pracujących w kopalniach oraz energetyków z elektrowni. Część cokołowa, kolorem i fakturą, nawiązuje do węgla brunatnego, czyli skały wydobywanej przez przedsiębiorstwo. Część górna, swoista architektoniczna parafraza przewodu elektrycznego, nabiera szczególnego charakteru dzięki sztucznemu światłu, które ujawnia mega-detal, wielokondygnacyjną, nieregularną, kratownicę stalową o łącznej wadze 160.000 kg. Stworzono ponadstandardowe warunki dla użytkowników obiektu. Blisko 92% powierzchni części nadziemnej posiada dostęp do światła słonecznego, a pracownicy mogą korzystać z dwóch zewnętrznych przestrzeni rekreacyjnych, jednej na poziomie parteru, drugiej na poziomie II piętra. Na parterze, przestrzeń rekreacyjna przybiera formę skweru, skomponowanego z zieleni, wody oraz drewna. Na II piętrze, kameralny taras, wydzielają ściany budynku oraz ściany zieleni, powstałe dzięki pnączom porastającym liny stalowe, które geometrią powtarzają układ kratownicy stalowej. Wnętrze obfituje w przestrzenie wspólne, spośród których największą jest atrium, organizujące główny korpus biurowca. Najważniejszym elementem kreującym nastroje w środku jest światło naturalne. Dynamizuje i określa poszczególne strefy obiektu, oferując różnorodność związaną z przechodzeniem pomiędzy częściami mniej lub bardziej rozświetlonymi.

Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Raciborzu Zagospodarowanie wschodniego nabrzeża Paprocan w Tychach Lista zgłoszeń