Architektura MuratorRealizacjeBiurowiec Equator IV w Warszawie

Biurowiec Equator IV w Warszawie

14-kondygnacyjny Equator IV to ostatni z czterech budynków kompleksu Equator Office Park przy Alejach Jerozolimskich w Warszawie. Za projekt zespołu odpowiada pracownia APA Wojciechowski.

Biurowiec Equator IV w Warszawie
Budynek biurowy Equator IV w Warszawie, proj. APA Wojciechowski; fot. Bartosz Makowski
Budynek biurowy Equator IVWarszawa, Aleje Jerozolimskie 100
AutorzyAPA Wojciechowski
Generalny wykonawcaWarbud SA
InwestorKarimpol Polska
Powierzchnia użytkowa30500.0 m²
Data realizacji (koniec)2018

Equator Office Park znajduje się na Warszawskiej Ochocie. Ostatni z budynków kompleksu, Equator IV, oddano do użytku w sierpniu 2018 roku. Biurowiec oferuje ok. 30 tys. m2 powierzchni na wynajem. Projekt Equatora IV jest wynikiem stricte logicznego myślenia, pozbawionego niepotrzebnej w tym wypadku ekspresji. Jednak nie można tego powiedzieć o elewacjach – zaznacza Michał Sadowski, współwłaściciel i wiceprezes zarządu pracowni architektonicznej APA Wojciechowski. – Projektując fasady, popuściliśmy wodze fantazji. Do procesu twórczego zaproszone zostały światłocień oraz skrót perspektywiczny, a ich współdziałanie stało się możliwe dzięki zastosowaniu odpowiednio zmodyfikowanego systemu ściany kurtynowej Reynaers Aluminium – dodaje. Od frontu i tyłu w konstrukcji fasady zobaczyć można nieregularnie rozmieszczone wnęki, które są podświetlane w nocy. Poza krawędź budynku po bokach wypuszczono z kolei pionowe pasy konstrukcji ze szkła i aluminium, co sprawia, że bryła wygląda ciekawiej i lżej. To tak zwana fasada wypuszczana – tłumaczy Jarosław Rokita z firmy Widok, wykonawcy fasady Equatora.

Biuro pełne światła

Na każdym piętrze biurowca okna sięgają od podłogi do sufitu, co trzecie jest uchylne. Usytuowanie biurowca zapewnia pomieszczeniom ekspozycję słoneczną o każdej porze roku, zatem od świtu do zmierzchu wnętrza wypełnia naturalne światło – mówi Andrzej Lany, dyrektor Zarządzania Aktywami firmy Karimpol Polska, która jest inwestorem budynku. Wnętrza są doskonale doświetlone również dzięki temu, że zastosowano tu m.in. system MasterLine 8 Reynaers Aluminium, który ma wyjątkowo wąskie profile przy dużej powierzchni przeszklenia. Dla wszystkich systemów okiennych i fasadowych wybrano najwyższy standard izolacyjności termicznej, czyli HI+ (High Insulation Plus). Dziś to już konieczność. Najemcy zwracają uwagę na energooszczędność budynku i certyfikaty, które można uzyskać dzięki dobrym parametrom technicznym. Fasada, profile i przeszklenia muszą też dobrze chronić przed hałasem, który w tym punkcie miasta jest bardzo duży – wyjaśnia Jarosław Rokita z firmy Widok.

Osiedle Riverview w Gdańsku Osiedle Riverview w Gdańsku to kolejna inwestycja zrealizowana nad Motławą. Apartamentowce z widokiem na rzekę i Stare Miasto zaprojektowała warszawska pracownia APA Wojciechowski.
The Park Kraków: nowy zespół biurowy projektu APA Wojciechowski Na krakowskim Podgórzu, przy skrzyżowaniu ulic Kuklińskiego i Saskiej, powstaje kompleks biurowy The Park Kraków. Przestrzeń między budynkami zostanie wyłączona z ruchu samochodowego i zagospodarowana w formie ogólnodostępnego parku miejskiego.
Elektrownia Powiśle: architektura i miasto według APA Wojciechowski Architekci Po dwunastu latach od rozpoczęcia prac projektowych Elektrownia Powiśle została udostępniona mieszkańcom. Po zmodernizowanym zespole oprowadzili nas projektanci z APA Wojciechowski Architekci [GALERIA].
Rozmowa z Szymonem Wojciechowskim, współautorem siedziby biura architektonicznego APA Wojciechowski Budynek jest piękny tylko wtedy, gdy żyje i jest wypełniony ludźmi. Architektura to tworzenie ram do życia – o projektowaniu dla zrównoważonego rozwoju, pracy w międzynarodowym zespole oraz kompromisach między ekologią, estetyką i ekonomią z Szymonem Wojciechowskim rozmawia Maja Mozga-Górecka.
Pracownia APA Wojciechowski w Warszawie Zespół zabudowań pofabrycznych Wytwórni Sprzętu Komunikacyjnego „Grochów” został zmodernizowany zgodnie z projektem APA Wojciechowski według wytycznych konserwatora. Na własną siedzibę architekci zaadaptowali budynek w północno-wschodnim narożniku, a pomieszczenia nazwali zgodnie z alfabetem fonetycznym NATO. To nawiązanie do obecnej funkcji sal, jak i do dawnego, militarnego przeznaczenia obiektu – pisze Maja Mozga-Górecka.
Centrum Południe – nowy kompleks biurowy przy Sky Tower we Wrocławiu We wrocławskiej dzielnicy Krzyki rozpoczęła się budowa kompleksu biurowego Centrum Południe według projektu pracowni APA Wojciechowski.