Architektura MuratorRealizacjePawilon wielofunkcyjny i park z tężniami solankowymi w Dębowcu

Pawilon wielofunkcyjny i park z tężniami solankowymi w Dębowcu

Wielofunkcyjny pawilon usługowy wraz z parkiem z tężniami solankowymi ma stać się wizytówką Dębowca. Projekt architektoniczny przygotowało Studio Projektowe Jakub Gałęski z Bielska-Białej. Założeniem architektów było stworzenie obiektu atrakcyjnego zarówno dla mieszkańców jak i osób odwiedzających Dębowiec po raz pierwszy  

Dębowiec Centrum, przystanek autobusowy
Wielofunkcyjny pawilon usługowy oraz park, w którym zaprojektowano tężnie solankowe, mają stać się wizytówką Dębowca. Projekt: Studio Projektowe Jakub Gałęski. Fot. Bartosz Lubicz-Gembalski Photography
Pawilon wielofunkcyjny i park z tężniami solankowymi w Dębowcu
AutorzyStudio Projektowe Jakub Gałęski
Data realizacji (koniec)2014

Dębowiec to bogata w solanki gmina w województwie śląskim. Znajdujące się tu złoża wody leczniczej o dobroczynnych właściwościach i unikatowym składzie chemicznym, wykorzystywane są w terapii wielu dolegliwości. Solanka wydobywana w Dębowcu jest biologicznie czysta i zawiera wielokrotnie większą mineralizację niż woda morska (w 1 litrze jest prawie 20 razy więcej jodu niż w Bałtyku). W lipcu 2014 roku do użytku mieszkańców i coraz liczniej przybywających w te strony turystów, oddano tężnię solankową oraz wielofunkcyjny pawilon usługowy zaprojektowany przez Studio Projektowe Jakub Gałęski w Bielska Białej.

Przystanek autobusowy z parkiem, w którym zaprojektowano tężnie solankowe, ma stać się wizytówką Dębowca. Pomysłodawcą powstania pawilonu i tężni jest wójt gminy Tomasz Branny. W centrum miejscowości od lat funkcjonowała i cieszyła się dużą popularnością fontanna z której tryskała solanka. Jej następstwem jest tężnia, która pozwala w pełni wykorzystać dobroczynne działanie leczniczej wody. Jednocześnie pobliski przystanek autobusowy wymagał wymiany i brakowało infrastruktury dla mieszkańców i turystów korzystających z parku i okolic.

Wielofunkcyjny pawilon pełniący rolę przystanku autobusowego z zatoką, punktu obsługi turystów oraz miejsca odpoczynku na trasie rowerowej powstał w samym centrum miejscowości. Zadaszona przestrzeń otwarta na park tworzy dodatkową, kameralną scenę w trakcie imprez i wydarzeń kulturalnych organizowanych w parku. Obiekt mieści również zespół toalet publicznych oraz dwa lokale handlowo-usługowe. W samym parku zlokalizowane są tężnie solankowe w formie okręgu, do którego można wejść w celu inhalacji. W pobliżu tężni zlokalizowano elementy zewnętrznej siłowni dla dorosłych oraz drewniany plac zabaw dla dzieci.

Zdecydowaliśmy się na rozwiązania odwołujące się do lokalnej tradycji budowlanej i najbliższych człowiekowi materiałów takich jak kamień i drewno, ale podanych w nowoczesny sposób – podkreślają autorzy z biura architektonicznego Studio Projektowe Jakub Gałęski. Ściany szczytowe pawilonu zaprojektowano z gabionów – stalowych koszy wypełnionych kamieniem, wykorzystywanych do wzmacniania skarp w naturalnym krajobrazie. Architekci podkreślają, że założeniem było powstanie obiektu atrakcyjnego zarówno dla mieszkańców jak i osób odwiedzających Dębowiec po raz pierwszy - coraz liczniej pojawiających się turystów doceniających walory krajobrazowe gminy.

Architekci i władze gminy mają nadzieję, że pawilon stanie się impulsem i pierwszym krokiem do tego, aby za kilka lat w Dębowcu powstało nowoczesne uzdrowisko zgodne z zasadami zrównoważonego rozwoju.


Archikosmos w Toruniu Galeria Sztuki Wozownia w Toruniu zaprasza na projekcję filmu „Archikosmos” i wykład Ryszarda Nakoniecznego o „kosmicznej” architekturze Śląska.
Siedziba The Software House w Gliwicach: między tradycją a nowoczesnością Pracownia Zalewski Architecture Group zaprojektowała przestrzeń biurową dla gliwickiej spółki The Software House, jednej z najlepiej rozwijających się firm IT w Europie Środkowej. Śląscy informatycy postanowili zostać w rodzinnym mieście i na siedzibę spółki zaadaptować 1600 m2 w zabytkowym budynku poczty głównej w centrum.
Halo! Rybnik – nowy Punkt Informacji Miejskiej w Rybniku W dawnym sklepie Cepelii w centrum Rybnika powstał Punkt Informacji Miejskiej połączony z centrum kulturalnym mającym aktywizować mieszkańców i promować lokalnych twórców. Za projekt wnętrz odpowiada pracownia Mojo.
Strefa aktywności w Chorzowie Na zlecenie Uniwersytetu Śląskiego pracownia SLAS Architekci przygotowała projekt wielofunkcyjnej przestrzeni rekreacyjnej w centrum Chorzowa.
Najlepsze realizacje 2016 na Śląsku Rozstrzygnięto konkursy na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Województwa Śląskiego 2016 i Architekturę Roku Województwa Śląskiego 2015. Najwięcej laurów zdobyła katowicka pracownia jojko+nawrocki architekci.
Robert Konieczny o Living-Garden House w Katowicach [FILM] Na przykładzie domu jednorodzinnego w Katowicach Robert Konieczny prezentuje rozwijaną od kilku lat ideę living-garden house. Jej najważniejsze cechy to przenikanie się przestrzeni domu i natury oraz uniwersalność założeń, które można zrealizować w każdym kontekście. Wykład odbył się w ramach otwartych obrad jury VIII edycji konkursu Życie w Architekturze.