Architektura MuratorRealizacjeRestauracja Concordia Taste w Poznaniu

Restauracja Concordia Taste w Poznaniu

Mimo różnorodności stylów przestrzeń tworzy spójną, a jednocześnie elastyczną całość. Wypełniają ją meble i oświetlenie polskich i światowych marek takich jak fotele Krystyna Kowalskiego, krzesła Magis czy lampy Hay – pisze Katarzyna Gucałło.

Restauracja Concordia Taste w Poznaniu
Przeszklona witryna na wino z drewnianymi elementami. Ceramiczne płytki nawiązują do secesyjnego wystroju głównej klatki schodowej budynku; Fot. Tomasz Hejna
Restauracja Concordia TastePoznań, ul. Zwierzyniecka 3
AutorzyWierszyłłowski i Projektanci, architekci Dorota Jaśkiewicz, Mikołaj Wierszyłłowski, Kinga Knajp, Agnieszka Śmigaj, Paweł Panek
Generalny wykonawcaDemiurg Sp.zo.o.
InwestorConcordia Taste
Powierzchnia użytkowa412.0 m²
Powierzchnia całkowita535.0 m²
Kubatura1555.0 m³
Projekt2016
Data realizacji (koniec)2017
Koszt inwestycjinie podano

Drukarnia z 1910 roku zlokalizowana w centrum Poznania przed sześcioma laty przeszła renowację i została zaadaptowana na potrzeby centrum designu i kreatywności Concordia Design (publikacja „A-m” 7/2012). Sąsiedztwo biurowca Bałtyk oraz łączący go z zabytkowym gmachem plac miejski Przystań, przyczyniły się do wprowadzenia kolejnych zmian w XIX-wiecznym obiekcie. Znajdującą się dotychczas na parterze restaurację Concordia Taste przeniesiono na poziom -1 i otwarto na plac schodzący tarasami w jej kierunku. Lokal zyskał nową aranżację będącą wynikiem współpracy właścicielki Ewy Voelkel- Krokowicz z poznańską pracownią Wierszyłłowski i Projektanci. We wnętrzu zachowano odniesienia do industrialnej przeszłości, stąd między innymi betonowe posadzki i metalowe instalacje podwieszone pod sufitem.

Ściany części kuchennej i barowej wyłożono płytkami ceramicznymi, nawiązującymi do wykończenia głównej klatki schodowej Concordii. Pozostałością z czasów drukarni są otwory okienne sięgające od podłogi po sufit, z tą różnicą, że dawniej zamknięte w studniach jedynie doświetlały i wentylowały wnętrze, a dziś pozwalają na swobodną komunikację z placem, zarówno fizyczną, jak i wzrokową. Hasło przewodnie restauracji „jedz jak lubisz” projektanci potraktowali dosłownie. Odwiedzający mają więc do wyboru przeróżne kanapy, fotele, całą gamę krzeseł, wysokie stołki barowe, a nawet dębowe pieńki rozmieszczone w poszczególnych strefach. Jak na centrum designu przystało, znawcy tematu odnajdą tu projekty znanych polskich i światowych marek takich jak fotele Krystyna Kowalskiego, krzesła Magis czy lampy Hay. Pomimo różnorodności stylów wnętrze tworzy spójną, a jednocześnie elastyczną całość. Pozwala też na łatwą zmianę aranżacji, bo niemal wszystkie elementy są ruchome – lampy można przesuwać na szynach, szafki mają zamontowane kółka. Wejścia prowadzące bezpośrednio z Przystani, jak i z wyższych kondygnacji budynku znajdują się w środkowej części lokalu i dzielą go na dwie zasadnicze części – nieformalną oraz oficjalną. Charakter tej pierwszej nadają białe zwiewne, półprzezroczyste zasłony wydzielające kameralne wnętrza. W jednym z nich oprócz stołów znajdują się drewniane podesty, które wykorzystać można jako miniwidownię lub namiastkę placu zabaw dla dzieci. Całość uzupełniają rośliny umieszczone na specjalnych regałach i podwieszone pod lampami w niewielkich doniczkach. W drugiej strefie, bardziej eleganckiej, dominuje obramowana na czarno witryna otwartej kuchni i długi blat baru. Wyrazistym elementem są również ceramiczne szachownice na części ścian oraz przeszklona „piwniczka” na wino, z butelkami wyeksponowanymi na drewnianych półkach, które wystają również poza przeszklenie i zajmują całą szerokość jednej ze ścian. Surowość betonowych posadzek złagodzono kilkoma dywanami, zasłonami okien w tylnej części sali oraz tekstylnymi obiciami wybranych siedzisk. Gustownie, choć z przymrużeniem oka, potraktowane zostały toalety – różowe dla pań, niebieskie dla panów i zielone dla niepełnosprawnych, w których prócz posadzek z czarnych, białych i szarych heksagonalnych płytek uwagę zwracają baterie w kształcie metalowych wróbelków.

Restauracja Concordia Taste w Poznaniu
W toalecie dla kobiet zastosowano baterie w kształcie ptaków; Fot. Maciej Frydrysiak

Nowa lokalizacja i aranżacja restauracji sprawiły, że Concordia Taste jest bardziej otwarta na nowych klientów, nie tracąc jednocześnie dotychczasowych użytkowników – rezydentów biur i pracowni ulokowanych w Concordii. Nawiązania do industrialnej przeszłości tego miejsca w połączeniu z elementami wzornictwa światowej klasy stanowią doskonałe uzupełnienie nie mniej kreatywnego autorskiego menu.

Architekt Wnętrz – pobierz nowe wydanie! W najnowszym wydaniu magazynu „Architekt Wnętrz” m.in. prezentacja niecodziennej adaptacji XIV-wiecznego kościoła w Gironelli, rozmowa z projektantką Mają Ganszyniec, trendy w projektowaniu przestrzeni komercyjnych.
Szkoła dla ukraińskich dzieci projektu xystudio Szkoła dla dzieci z Ukrainy urządzona w biurowcu myhive Mokotów Two według projektu xystudio funkcjonuje już ponad miesiąc. Prezentujemy pierwsze zdjęcia realizacji.
Wnętrze Roku SAW 2022: startuje II edycja konkursu na najlepsze projekty wnętrzarskie Rusza II edycja konkursu Wnętrze Roku SAW. Jurorzy wyłonią najlepsze wnętrza prywatne i publiczne z lat 2019-2022. „Architektura-murator” po raz kolejny jest patronem medialnym konkursu.
Projekt WYWIAD: Roland Stańczyk o istocie zawodu architekta wnętrz Rolą architekta jest stworzenie ramy, którą mieszkańcy będą wypełniać swoimi pragnieniami, swoją osobowością, swoimi zainteresowaniami. Jeżeli podejmuje się decyzje za innych, trzeba to robić niezwykle odpowiedzialnie – przestrzega Roland Stańczyk. Prezentujemy nowy odcinek z realizowanego przez Stowarzyszenie Architektów Wnętrz cyklu „Projekt WYWIAD”. Tym razem bohaterem materiału jest architekt Roland Stańczyk, założyciel pracowni RS Studio Projektowe.
Pierogarnia Syrena Irena: nowa realizacja biura Projekt Praga Syrena Irena to nowy warszawski lokal z pierogami i... wódką. Ton eklektycznym wnętrzom nadają minimalistyczne grafiki od Mamastudio. Ta nawiązująca do stylistyki lat 60. identyfikacja stała się inspiracją dla architektów z pracowni Projekt Praga.
Mieszkanie Kos w Poznaniu: apartament z przestrzenią do pracy Apartament zlokalizowany na trzecim piętrze budynku w centrum Poznania powstał w wyniku połączenia dwóch mieszkań. Projekt zakładał zaprojektowanie wnętrza w taki sposób, by możliwe było połączenie funkcji mieszkalnej z przestrzenią do pracy.