Architektura MuratorKonkursyHiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych

Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych

Poznaliśmy wyniki konkursu na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej bazy warsztatowej Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Zawodowego im. Stefana Żeromskiego w Świdwinie. Zwyciężyła pracownia Prolog z projektem Pod wspólnym dachem.

Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. Prolog, I nagroda

Świdwin to niewielkie miasto nad Regą w województwie zachodniopomorskim, które ma za sobą długą i bogatą historię, sięgającą XII wieku. Ma też znaczące dokonania w dziedziny edukacji. W 1878 roku powstała tu szkoła rolnicza, która 15 lat później jako wyższa placówka nauczania była jedyną tego typu na Pomorzu Zachodnim. Do wybuchu I wojny światowej ukończyło ją ponad 700 absolwentów. Dziś jej tradycje kontynuuje Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Zawodowego im. Stefana Żeromskiego. W lutym tego roku instytucja ogłosiła rekomendowany przez SARP konkurs architektoniczny na projekt nowej bazy warsztatowej.

W 6-osobowym jury znaleźli się architekci Dariusz Herman (przewodniczący), Miłosz Raczyński, Jacek Lenart i Maciej Siekierski, a także Zdzisław Pawelec, wicestarosta Powiatu Świdwińskiego i Daniel Nowak, dyrektor Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Zawodowego w Świdwinie. Pula nagród wyniosłai 70 tys. zł. Pierwsze miejsce i 30 tys. zł jednogłośnie otrzymała pracownia Prolog z Wrocławia (zespół w składzie: Mirabela Jurczenko, Mikołaj Kałużny, Bartosz Kowal, Wojciech Mazan, Bartłomiej Poteralski, Apolonia Slesarow). Sąd konkursowy wybierając pracę najlepszą w konkursie i przyznając jej pierwszą nagrodę, wyraża przekonanie, że odpowiedzią na wyzwania lokalizacji jest konsekwentne utrzymanie spójności „kampusu” obiektów dydaktycznych obecnego zespołu szkolnego tak, by nowa inwestycja wnosiła weń nową moc, nie rozbijając integralności jego oddziaływania tak na zewnątrz, jaki i do środka – napisali sędziowie.

Pracę nagrodzono za wykreowanie kompozycji przestrzennej, która wzbogaca i umacnia układ przestrzenny „kampusu” szkoły, w oryginalny i udany sposób integrując nowe obiekty z istniejącymi oraz tworząc atrakcyjny dziedziniec – zwornik całego układu urbanistycznego. Niezwykle istotnym elementem koncepcji jest logiczne strefowanie zróżnicowanych aktywności edukacyjnych, pozwalając na ich bezkolizyjne współistnienie. Na uwagę zasługuje również przestrzeń wewnętrzna budynku głównego, która znakomicie wspiera tworzenie więzi społecznych pomiędzy wszystkimi  użytkownikami szkoły. Nie do przecenienia są możliwości proponowanego rozwiązania w zakresie etapowania i fleksybilności funkcjonalnej rozwiązania – uzasadniało jury.

Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. Prolog, I nagroda
Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. Prolog, I nagroda
Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. Prolog, I nagroda
Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. Prolog, I nagroda
Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. Prolog, I nagroda
Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. Prolog, I nagroda
Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. Prolog, I nagroda
Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. Prolog, I nagroda

Drugą nagrodę przyznano pracowni P2PA (zespół w składzie: Aleksander Blicharski, Paweł Floryn, Łukasz Kaczmarek, Maciej Marszał, Jakub Podgórski, Maciej Popławski) za stworzenie horyzontalnej parterowej bryły obiektu, stanowiącej konsekwentne zamknięcie dla istniejącego układu przestrzennego miejsca nowym jego centrum. Projektowany budynek subtelnie wtapia się w otoczenie i wykorzystuje istniejące ukształtowanie terenu. Zamknięcie wszystkich składowych funkcji w jednej bryle oraz zadaszony plac stanowiący wejście i wewnętrzne dziedzińce wypełnione zielenią stanowią   o wartości niebanalnych, efektownych połączeń funkcjonalnych pomiędzy poszczególnymi częściami obiektu – tłumaczyli sędziowie.

Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. P2PA, II nagroda
Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. P2PA, II nagroda
Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. P2PA, II nagroda

Trzecie miejsce otrzymało biuro D+P architektura Paweł Skóra z Katowic za konsekwentne, bezkompromisowe zintegrowanie wszystkich funkcji obiektu w jednej horyzontalnie rozciągniętej, monochromatycznie białej bryle, dominującej nad otoczeniem, gdzie podwójna poliwęglanowa fasada stanowi o elegancji i z lekka ponadczasowym wyglądzie obiektu, a prawidłowo rozlokowane funkcje zwrócone są ku jego wnętrzu.

Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. D+P architektura Paweł Skóra, III nagroda
Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. D+P architektura Paweł Skóra, III nagroda
Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. D+P architektura Paweł Skóra, III nagroda
Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. D+P architektura Paweł Skóra, III nagroda
Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. D+P architektura Paweł Skóra, III nagroda

Jury przyznało też dwa wyróżnienia równorzędne. Otrzymały je konsorcjum pracowni IPSO Paulina Sobiech, monomo.studio Marta Mazur i Łukasz Piszczałka (zespół w składzie: Paulina Sobiech, Marta Mazur, Łukasz Piszczałka) za klarowny układ funkcjonalny budynku głównego z czytelnym podziałem na poszczególne strefy dydaktyczne, zorganizowane wokół przestrzeni wspólnych, pełniących rolę integracyjną oraz UGO Architecture Hugon Kowalski (zespół w składzie: Hugon Kowalski, Agata Kotlicka, Szymon Pawelczuk, Andrzej Stempniak) za jednoznacznie konsekwentne, innowacyjne podejście do idei zintegrowania hali uprawowej z częścią edukacyjną i warsztatową pod jednym dachem, gdzie rozwiązanie pozwala na obserwację sposobu prowadzenia prac polowych w wewnętrznie usytuowanej hali uprawowej z pozostałych przestrzeni budynku we wręcz widowiskowy sposób i na przekór uciążliwościom, które może to rodzić.

Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. IPSO Paulina Sobiech, monomo.studio Marta Mazur i Łukasz Piszczałka, wyróżnienie równorzędne
Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. IPSO Paulina Sobiech, monomo.studio Marta Mazur i Łukasz Piszczałka, wyróżnienie równorzędne
Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. IPSO Paulina Sobiech, monomo.studio Marta Mazur i Łukasz Piszczałka, wyróżnienie równorzędne
Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. IPSO Paulina Sobiech, monomo.studio Marta Mazur i Łukasz Piszczałka, wyróżnienie równorzędne
Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. IPSO Paulina Sobiech, monomo.studio Marta Mazur i Łukasz Piszczałka, wyróżnienie równorzędne
Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. UGO Architecture, wyróżnienie równorzędne
Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. UGO Architecture, wyróżnienie równorzędne
Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. UGO Architecture, wyróżnienie równorzędne
Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. UGO Architecture, wyróżnienie równorzędne
Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. UGO Architecture, wyróżnienie równorzędne
Hiperbaza w Świdwinie: wyniki konkursu na projekt bazy warsztatowej dla Zespołu Szkół Rolniczych
Hiperbaza w Świdwinie, proj. UGO Architecture, wyróżnienie równorzędne
Konkurs na projekt zagospodarowania placu Czerwonych Gitar w Gdańsku Plac przed kultowym Cristalem przy al. Grunwaldzkiej we Wrzeszczu od niedawna nosi imię Czerwonych Gitar. Władze miasta ogłosiły właśnie konkurs studialny na nowe zagospodarowanie tej przestrzeni.
Kolejny konkurs na oprawę pomnika Narutowicza w Warszawie Miasto st. Warszawa ogłosiło nowy konkurs na oprawę architektoniczno-rzeźbiarską pomnika Gabriela Narutowicza. Poprzedni, w którym zwyciężyła koncepcja firmy Granity Skwara Group, został unieważniony.
Park Aktywności Rodzinnej w Wawrze: wyniki konkursu Plany realizacji Parku Aktywności Rodzinnej w Wawrze budzą kontrowersje. Czy słusznie? Władze miasta właśnie rozstrzygnęły konkurs na zagospodarowanie czterohektarowej polany w sąsiedztwie tzw. Lasku Wawerskiego.
Będzie nowa siedziba Muzeum Okręgowego w Lesznie. Właśnie ogłoszono konkurs na jej projekt Nowa siedziba Muzeum Okręgowego w Lesznie powstać ma w wyniku adaptacji i rozbudowy tzw. Starej Octowni w samym centrum miasta. Poznański oddział Stowarzyszenia Architektów Polskich właśnie ogłosił konkurs na projekt obiektu.
Będzie konkurs architektoniczny na odbudowę Pałacu Saskiego Projekt odbudowy Pałacu Saskiego zostanie wyłoniony w konkursie architektonicznym. Powołana w celu realizacji inwestycji spółka Pałac Saski planuje go ogłosić na początku 2023 roku.
W poszukiwaniu uczciwych konkursów: rozmowa z Robertem Majkutem Są konkursy, które służą tylko do finansowania biznesu organizatorów. Red Dot Design Award pokazał światu, że można tak działać. Wątpliwą sprawą jest tu już niezliczona liczba bardzo wąskich kategorii, skonstruowanych celowo tak, by niemal każdy uczestnik mógł zwyciężyć w jednej z nich.