Architektura MuratorProjektyProjekt siedziby Komisji Europejskiej według Kuryłowicz & Associates [GALERIA]

Projekt siedziby Komisji Europejskiej według Kuryłowicz & Associates [GALERIA]

Prezentujemy założenia projektu nowej siedziby Komisji Europejskiej wraz z zabudową kwartału przy Rue de la Loi w Brukseli warszawskiej pracowni Kuryłowicz & Associates.

Nowa siedziba Komisji Europejskiej według Kuryłowicz & Associates
Kwartał zabudowy przy Rue de la Loi w Brukseli wraz z nową siedzibą Komisji Europejskiej
AutorzyKuryłowicz & Associates, architekci Ewa Kuryłowicz (generalny projektant), arch. Maria Saloni-Sadowska (główny projektant)
Współpraca autorskaWojciech Pachocki, Vlad Marchenko
Zespół projektowyarchitekci Aleksander Krauze, Marcin Szubski, Elżbieta Szymańska-Golatowska,Tomasz Pniewski, Kinga Rościszewska, Paulina Gutkowska, Jan Sroczyński
Architektura krajobrazuRS Architektura Krajobrazu, Dorota Rudawa, Patryk Zaremba, Agnieszka Gasparska
KonstrukcjaBuro Happold
InstalacjeBuro Happold
Projekt2018-2019

Projekt siedziby Komisji Europejskiej pracowni Kuryłowicz & Associates przeszedł do drugiego etapu międzynarodowego konkursu Loi 130 competition ogłoszonego przez Komisję Europejską w 2018 roku. Zgodnie z wytycznymi organizatorów, w kompleksie miało się znaleźć ponad 73 tys. m2 powierzchni biurowej, dwa przedszkola dla dzieci pracowników KE oraz centrum dla zwiedzających. Architekci z Kuryłowicz & Associates zaproponowali m.in. dwie wieże o wysokości 114 m i 165 m oraz pięć nowych, otwartych przestrzeni – trzy w charakterze parków, dwa w formie nowych placów miejskich.

Założenia do projektu siedziby Komisji Europejskiej

Jak tłumaczą, inspirację dla ich koncepcji stanowiła idea domu towarowego z przełomu XIX i XX wieku, zwłaszcza przeszklone pasaże Saint-Hubert Royal Galleries w Brukseli, działające jak stalowo-szklane „pudełka klejnotów”, które czasami ukazują coś ukrytego wewnątrz.

W przeciwieństwie do opływowych, metalicznych fasad dotychczasowej siedziby Komisji, mieszczącej się w pobliskim budynku Berlaymont, elewacje projektowanych obiektów wydają się bardziej porowate i chłonne, kierując światło do przestrzeni publicznych i wnętrz. Fasada każdej bryły składa się z modularnej kraty, którą tworzą poziome listwy progowe i pionowe płetwy.

Dzięki panelom fotowoltaicznym wkomponowanym w kratę wieże stają się rodzajem zrównoważonej „elektrowni”, która pochłania światło i zasila energią słoneczną budynki poniżej. Monolityczny wygląd i kompozycja, podkreślona subtelnie różnorodnymi elewacjami, stanowią istotę tego projektu, nawiązując do wysiłku narodów Europy, aby zachować indywidualne tożsamości kulturowe, dzieląc jednocześnie korzyści wspólnego działania – wyjaśniają architekci.

W ramach założenia zaplanowano też wspomniane centrum dla zwiedzających, w którym znalazłyby się m.in. sale wystawowe, bankietowe i kawiarnie. Każdy piętro tworzy serię miejskich „salonów” z różnorodnymi miejscami spotkań, od kameralnych pijalni kawy, po duże przestrzenie dla funkcji publicznych – czytamy w opisie pracy. Wymagane w programie przedszkola dla dzieci pracowników, architekci zaprojektowali w układzie szachownicowym, lokalizując sale naprzemiennie z placami zabaw. Przewidzieli też zachowanie wnętrz zabytkowej kamienicy przy Rue de Loi 78 z 1860 roku i ich adaptację na hotel butikowym z kawiarnią, barem i restauracją dla gości Komisji Europejskiej.

Zgodnie z warunkami konkursu, cały kompleks zaprojektowano z poszanowaniem zasad zrównoważonego rozwoju, z założeniem osiągania energii pierwotnej netto na poziomie 30 kWh/m2 rocznie.

Projekt pracowni Kuryłowicz & Associates znalazł się w finale konkursu, pokonując m.in. takie biura jak Ateliers Jean Nouvel, MVRDV, Zaha Hadid Architects czy O.M.A. Ostatecznie zwyciężyła praca przygotowana przez konsorcjum Ava Arquitectura Tecnica Y Gestion: Perkins&Will, Latz+Partner, Tecnica y Proyectos, MC2 Estudio de Ingenieria. Zobacz jak będzie wyglądała nowa siedziba Komisji Europejskiej.

Nowa siedziba Komisji Europejskiej według Kuryłowicz & Associates
Nowa siedziba Komisji Europejskiej według Kuryłowicz & Associates
Nowa siedziba Komisji Europejskiej według Kuryłowicz & Associates
Nowa siedziba Komisji Europejskiej według Kuryłowicz & Associates
Nowa siedziba Komisji Europejskiej według Kuryłowicz & Associates
Nowa siedziba Komisji Europejskiej według Kuryłowicz & Associates
Nowa siedziba Komisji Europejskiej według Kuryłowicz & Associates
Nowa siedziba Komisji Europejskiej według Kuryłowicz & Associates
Nowa siedziba Komisji Europejskiej według Kuryłowicz & Associates
Nowa siedziba Komisji Europejskiej według Kuryłowicz & Associates
Nowa siedziba Komisji Europejskiej według Kuryłowicz & Associates
Nowa siedziba Komisji Europejskiej – Polacy w finale konkursu Komisja Europejska ogłosiła wyniki dwuetapowego konkursu na projekt swojej nowej siedziby. W finale znalazła się pracownia Kuryłowicz & Associates, pokonując takie biura jak Ateliers Jean Nouvel, MVRDV, Zaha Hadid Architects czy O.M.A.