Wyspa Spichrzów według projektu biura Mąka Sojka Architekci [nowe wizualizacje]

i

Autor: Archiwum Architektury

Wyspa Spichrzów według projektu biura Mąka Sojka Architekci [nowe wizualizacje]

2019-09-06 19:03

Rozpoczyna się ostatni etap zagospodarowania północnego cypla gdańskiej Wyspy Spichrzów. Projekt nowych kwartałów opracowało biuro Mąka Sojka Architekci.

Nazwa obiektuZagospodarowanie północnego cypla Wyspy Spichrzów, kwartały V, V i VI
Adres obiektuGdańsk, ul. Chmielna, Pożarnicza, Motławska, Stągiewna
AutorzyMąka Sojka Architekci
InwestorGranaria Development Gdańsk
Powierzchnia użytkowa61000.0 m²
Projekt2018
Data realizacji (koniec)2022

Zagospodarowanie północnego cypla przebiega według masterpanu pracowni RKW Rhode Kellermann Wawrowsky z 2015 roku. Odpowiedzialne za całe przedsięwzięcie konsorcjum Granaria Development Gdańsk w ramach współpracy joint venture z firmą UBM Polska dotychczas zrealizowało już zespół hotelowy Holiday Inn Gdańsk City Centre. Na ukończeniu jest kompleks apartamentów według projektu Studia Architektonicznego Kwadrat, a w planach budowa trzech kwartałów w obrębie ul. Pożarniczej i Stągiewnej. Ich projekt został wyłoniony w zamkniętym konkursie inwestorskim. Do zaprojektowania zabudowy terenu o powierzchni ponad 12 400 m2 zaproszone zostały dwie pracownie polskie i jedna belgijska. W wyniku kilkumiesięcznych analiz wybrana został koncepcja warszawskiego biura Mąka & Sojka Architekci – mówi „A-m” Jan Kurbiel, członek zarządu firmy Multibud.

Wyspa Spichrzów według projektu biura Mąka Sojka Architekci [nowe wizualizacje]

i

Autor: Archiwum Architektury

Proponowany układ zabudowy wyznacza wyraźne pierzeje ulic, odtwarzające dawne podziały parcelacyjne. Przestrzenie parterów zostaną ze sobą funkcjonalnie powiązane poprzez ogólnodostępny pasaż, rozpoczynający się przy ul. Stągiewnej, a kończący wewnętrznym placem w okolicach ul. Chmielnej, Basztowej, Pożarniczej i Motławskiej. Dodatkowym atutem będą sprzyjające integracji dziedzińce urządzone nad parterem, na dachu pasażu.

Wyspa Spichrzów według projektu biura Mąka Sojka Architekci [nowe wizualizacje]

i

Autor: Archiwum Architektury

Ideą projektu jest wyeksponowanie otwarcia pierzei wschodniej na Motławę i marinę oraz dopełnienie pierzei ulic Stągiewnej, Chmielnej, Basztowej i Ciesielskiej – dodają autorzy. W zespole oprócz funkcji handlowo-usługowych znajdą się też mieszkania i biura oraz hotel. Pod całym założeniem przewidziano dwukondygnacyjny parking. Powierzchnia użytkowa części nadziemnej przekroczy 41 tys. m2, podziemnej – 20 tys. m2. Inwestycja ma się zakończyć w 2022 roku.