Architektura MuratorRealizacjeBiurowiec w centrum Wrocławia

Biurowiec w centrum Wrocławia

Budynek jest jedną z najlepszych wrocławskich realizacji ostatnich lat. Skromny, nieduży i na wskroś współczesny stanowi wzorcowy przykład urbanistycznego łącznika między przeszłością i przyszłością, spajając wybrakowaną tkankę śródmieścia – pisze Tomasz Głowacki.

Biurowiec w centrum Wrocławia
Widok biurowca z rogu ulic Komandorskiej i Bogusławskiego. Powściągliwość formalna i jednolita ekspresja elewacji z pionowymi pasami czynią z budynku atrakcyjny akcent architektoniczny i urbanistyczny. Fot. Maciej Lulko
Budynek biurowo-usługowy z garażem podziemnymWrocław, ul. Komandorska 12
AutorzyGrupa 5 Architekci, architekci Roman Dziedziejko, Michał Leszczyński, Krzysztof Mycielski, Rafał Zelent, Rafał Grzelewski, Magdalena Tylman-Rostowska (architekt prowadząca)
Współpraca autorskaarchitekci Łukasz Racinowski, Tomasz Urbański, Mateusz Bednarz
Architektura wnętrzGrupa 5 Architekci
Architektura krajobrazuGrupa 5 Architekci, Urban Design (zieleń na dachu)
InwestorPZU Inwestycje
Powierzchnia całkowita5608.0 m²
Kubatura22338.0 m³
Projekt2013-2015
Data realizacji (początek)2015
Data realizacji (koniec)2017
Koszt inwestycjinie podano

Wrocław ma szczęście do udanych projektów pracowni Grupa 5 Architekci, która po spektakularnej rewitalizacji głównego dworca kolejowego („A-m” 09/2012) tym razem może pochwalić się całkowicie nowym obiektem, położonym zresztą w niedalekim sąsiedztwie wspomnianego kompleksu PKP. Budynek ten to bez wątpienia jedna z najlepszych realizacji architektury ostatnich lat. Skromny, nieduży, znakomicie wpisuje się w kontekst ścisłego centrum miasta, w którym zachowało się wiele reprezentacyjnych gmachów z XIX i XX wieku. Małą parcelę przy narożniku ulic Komandorskiej i Bogusławskiego projektanci zabudowali na wskroś współczesną architekturą, która w wysublimowany sposób zwraca się ku zamożnej przeszłości.

Biurowiec w centrum Wrocławia
Widok obiektu od południowego zachodu z wiaduktem kolejowym, istniejącą zabudową śródmiejską i powstającym obecnie obok teatru Capitol biurowca Retro Office House (proj. Kuryłowicz & Associates). Bryła biurowca Komandorska 12 znakomicie wpisuje się w gabaryty zabudowy sąsiadów. Fot. Maciej Lulko

Biurowiec wyróżnia harmonia i powściągliwa elegancja. Od północy, stykając się z postmodernistycznym budynkiem popularnej cukierni, kontynuuje wysokość gzymsu i nachylenie dachu sąsiada. Od południa, vis-à-vis ceglanego wiaduktu kolejowego, pomysłowo przeistacza się w prostopadłościenną dominantę eksponowanego narożnika ulic. Jego bryła nie tylko godzi kubaturowe apetyty inwestora, lecz porządkuje też chaotyczną przestrzeń. Dopełnia zabudowę Komandorskiej i wyznacza jeszcze nieistniejącą, a zapisaną w planach pierzeję wzdłuż Bogusławskiego. Cała elewacja wraz ze skośnym dachem pokryta została szklaną powłoką, wzbogaconą od frontu wystającymi na 31 cm żyletkami. Ponieważ żyletki te z jednej strony powleczone są ceramicznymi prefabrykatami, z drugiej szarobrązowawym aluminium, zmienia się ich percepcja w zależności od kąta patrzenia. Rozstawione na szkle co 67,5 cm, raz tworzą wrażenie, że budynek jest masywny, nawiązujący do majestatu ceglanych i kamiennych budowli sąsiedztwa, raz eksponują jego transparentną lekkość.

Zaskakuje, iż na niewielkiej działce wygospodarowano aż 4,7 tys. m² powierzchni użytkowej z parkingiem podziemnym. Pomyślano nawet o zadaszonym tarasie z siedziskami na tyłach usługowego parteru i pikowanej skórą ławeczce przy toaletach na piętrach. Budynek o maksymalnie otwartym układzie przeszywa centralny trzon komunikacyjno-sanitarny, który w razie potrzeby pozwala każdą kondygnację wygodnie podzielić nawet na cztery niezależne strefy biurowe. Powszechny ostatnio industrialny wystrój części wspólnych zastąpiono klimatem dystyngowanego luksusu w nieco artdecowskim stylu. W holach dominują szlachetne materiały, takie jak szlifowany bazalt, marmur Bianco Perlino czy dębowy fornir. Zadbano także o piątą elewację, projektując ją jako zielony dach, który za wysoką attyką, w celowo zaprojektowanym obniżeniu stropowym, skrywa centrale wentylacyjne. Mimo pełnej klimatyzacji pomieszczenia zostały wyposażone w uchylne, wąskie okna. Biurowiec Komandorska 12 reprezentuje architekturę umiaru i taktu, nader wskazaną w krajobrazie polskich miast. Jest ponadto wzorcowym przykładem urbanistycznego łącznika pomiędzy przeszłością i przyszłością, który spaja wybrakowaną, a niegdyś gęstą tkankę śródmieścia Wrocławia.

Centrum administracyjne / Indie Zastosowane rozwiązania przestrzenne oraz materiałowe nawiązują do sztuki ludowej tego regionu, jednocześnie odpowiadając na wyzwania klimatyczne. O nowym budynku rządowym w Bhubaneśwarze, stolicy stanu Orisa, pisze Radosław Stach.
Allegro największym najemcą Fabryki Norblina Firma Allegro wynajęła prawie 16 200 m kw. w Fabryce Norblina w Warszawie.  Projektem wnętrz nowego biura zajęła się warszawska pracownia architektoniczna The Design Group.
Z wizją w przyszłość: Business Garden Warszawa Zielony charakter zespołu biurowego Business Garden to nie tylko liczne rozwiązania energooszczędne, ale też ogólnodostępny miejski ogród, będący miejscem rekreacji pracowników oraz mieszkańców sąsiednich terenów. W jubileuszowym cyklu z Wizją w przyszłość prezentujemy znaczące inwestycje, które na przestrzeni ostatnich 25 lat zmieniały przestrzeń polskich miast.
Biurowiec Vector+ na warszawskiej Woli Dobiega końca realizacja nowego biurowca przy skrzyżowaniu ul. Obozowej z al. Prymasa Tysiąclecia w Warszawie. Za projekt obiektu odpowiada pracownia JSK Architekci.
Biurowiec Topsil w Skierniewicach Jedyną ekstrawagancją w minimalistycznej architekturze budynku jest rzeźbiarsko potraktowany hol. Czarna wstęga schodów ze złotymi obręczami kontrastuje ze ścianami z surowego betonu o specjalnie dobranej fak-turze – pisze Jerzy S. Majewski.
Neopark – ekologiczny kompleks biurowy autorstwa JEMS Architekci Na warszawskim Dolnym Mokotowie powstał kolejny biurowiec. Szklane płaszczyzny fasady są przełamane łąkową zielenią dziedzińca, a funkcja biurowa uzupełniona jest wypoczynkową.