Architektura MuratorRealizacjeDom (nie)powtarzalny na Śląsku

Dom (nie)powtarzalny na Śląsku

W malowniczym otoczeniu jednej ze śląskich wsi stanął Dom (nie)powtarzalny. To najnowsza realizacja Archistudia Studniarek + Pilinkiewicz.

Dom (nie)powtarzalny na Śląsku
Dom (nie)powtarzalny, proj. Archistudio Studniarek + Pilinkiewicz; fot. Tomasz Zakrzewski / Archifolio
Dom (nie)powtarzalny
AutorzyArchistudio Studniarek + Pilinkiewicz, architekci Tomasz Studniarek, Małgorzata Pilinkiewicz
Współpraca autorskaarchitekci Barbara Ziemba, Aleksandra Stolecka
Powierzchnia użytkowa734.0 m²
Kubatura3839.0 m³

Dom (nie)powtarzalny powstał na rozległej działce wśród pól i lasów na obrzeżach jednej ze śląskich miejscowości. Pracę nad projektem zespół Archistudia rozpoczął jeszcze w 2012 roku. Budowa wystartowała dwa lata później, a zakończyła się ostatecznie w 2021 roku. Autorom zależało na integracji architektury z otoczeniem. Horyzontalny układ trzech, powtarzalnych z pozoru pawilonów ukrywa trzy różne strefy domu: mieszkalną, sypialną i rekreacyjną. Pawilony ubrane w surową, betonową skórę skrywają ciepłe wnętrza. Drewniane tarasy płynnie łączą się z zielonym sąsiedztwem, a wysunięte nad nimi okapy skutecznie chronią szklane elewacje przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym – tłumaczą projektanci. Wszystkie przeszklenia zostały przy tym tak rozplanowane, by kadrować widoki na najbardziej atrakcyjne fragmenty krajobrazu, zapraszając go niejako do środka domu.

Dom (nie)powtarzalny na Śląsku
Dom (nie)powtarzalny, proj. Archistudio Studniarek + Pilinkiewicz; fot. Tomasz Zakrzewski / Archifolio

Funkcję ogrodu pełni tu stary sad z drzewami jabłoni. Dodatkową zieloną przestrzeń urządzono na dachach poszczególnych brył. Powstał dom indywidualny, niepowtarzalny, mimo że składa się z takich samych powtarzalnych segmentów, których kompozycja ma sprawić wrażenie osadzonych w krajobrazie na trzech różnych poziomach – mówią architekci. Elementem łączącym ogród z wnętrzem jest również oranżeria, stanowiąca strefę relaksu i odpoczynku. Dopełnieniem całości są naturalne materiały wykończeniowe oraz nowoczesne meble, tworzące harmonijną, minimalistyczną kompozycję brył, płaszczyzn, kolorów i faktur. Powierzchnia użytkowa Domu (nie)powtarzalnego wynosi 734 m².

Dom (nie)powtarzalny na Śląsku
Dom (nie)powtarzalny, proj. Archistudio Studniarek + Pilinkiewicz; fot. Tomasz Zakrzewski / Archifolio
Dom (nie)powtarzalny na Śląsku
Dom (nie)powtarzalny, proj. Archistudio Studniarek + Pilinkiewicz; fot. Tomasz Zakrzewski / Archifolio
Dom (nie)powtarzalny na Śląsku
Dom (nie)powtarzalny, proj. Archistudio Studniarek + Pilinkiewicz; fot. Tomasz Zakrzewski / Archifolio
Konkurs na projekt domu przyjaznego dla klimatu: wyniki Ministerstwo Klimatu i Środowiska wraz z warszawskim oddziałem Stowarzyszenia Architektów Polskich rozstrzygnęły konkurs na projekt ekologicznego domu jednorodzinnego. Zwyciężyła Zlata Hrabtsevich z Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej. Przyznano też nagrody za drugie i trzecie miejsce oraz 8 wyróżnień!
Polska Zagroda: nowoczesne siedlisko według BXBstudio W miejscu pięciu dawnych budynków gospodarczych architekci z BXBstudio zaprojektowali pięć nowych, w typologii nowoczesnej stodoły. Połączone bryły tworzą współczesne siedlisko, które poprzez pomosty i kładkę na piętrze zintegrowano z otaczającą zielenią.
Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt Dom Graniczny z jednej strony zamyka wnętrza na hałas dobiegający z pobliskiej ulicy, z drugiej otwiera widoki na intymne patio i daleką perspektywę ogrodu. Prezentujemy najnowszą koncepcję pracowni Toprojekt.
Honay House w Dursztynie koło Nowego Targu Na szczycie góry Honaj w polskiej części Spisza stanął niewielki Honay House. Wakacyjny domek z prefabrykatów zaprojektowali architekci z polsko-chińskiego studia JANG.
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie W willowej okolicy na warszawskich Włochach stanął nowy dom jednorodzinny według projektu pracowni Kruszewski Architekci. Prosta, powściągliwa bryła kadruje widoki na pobliski park z zespołem malowniczych stawów.
Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch Dom w podwarszawskim Józefosławiu miał być pełen światła i pomieścić czteroosobową rodzinę. By zapewnić optymalne nasłonecznienie wnętrz, architekci skomponowali budynek z dwóch brył o nieco odmiennych rzutach.