Architektura MuratorProjektyCentrum Kultury Zamek - rozbudowa i modernizacja

Centrum Kultury Zamek - rozbudowa i modernizacja

Modernizacja i adaptacja przestrzeni kompleksu Sali Wielkiej w Centrum Kultury Zamek. (Autorzy: TOYA DESIGN)

fotka z /zdjecia/1(35).jpg
Centrum Kultury Zamek - rozbudowa i modernizacja, fot. materiały prasowe

Centrum Kultury Zamek – przywrócenie historycznego układu

Głównym założeniem koncepcji jest rozbudowa holu I piętra przed Salą Wielką do rangi centralnego atrium, w którym ogniskują się wszystkie funkcje i krzyżują drogi komunikacyjne w Centrum Kultury Zamek. Przeszklone, otwarte na wysokość trzech kondygnacji atrium powstaje w miejscu pierwotnego dziedzińca.

Przedstawiona koncepcja wymaga wprowadzenia zmian konstrukcyjnych w istniejącej tkance Centrum Kultury Zamek, a właściwie częściowego przywrócenia pierwotnego, historycznego układu. Efekt uzyskano dzięki likwidacji sufitu nad obecnym holem przed Salą Wielką, poprzez wyburzenie ścian bufetu i klatki schodowej oraz wprowadzenie przeszklonego naświetla atrium. W miejsce sufitu pojawiła się antresola w kształcie obręczy, wsparta na własnej konstrukcji żelbetowej, któa stanowi łącznik pomiędzy lewą i prawą stroną drugiego piętra. Na antresolę prowadzą łukowe schody, dające doskonałą perspektywę na całą przestrzeń optycznie otwartą. Przeszklony świetlik atrium jest niewidoczny z zewnątrz budynku, schowany za czworobokiem dachów wieńczących z każdej strony dawny dziedziniec.

Czytaj też: Park Kultury Młyn w Ciechanowie

Centrum Kultury Zamek – zmiany w Sali Wielkiej

Nowe uwarunkowania konstrukcyjne dotyczą również przestrzeni nad obecnym sufitem podwieszonym Sali Wielkiej. Sufit ten ulegnie likwidacji. Nowy umieszczony jest wyżej, co daje możliwość stworzenia pełnowymiarowej sceny współczesnej oraz wprowadzenia nowej przegrody akustycznej. Jeszcze wyżej, wewnątrz pomieszczenia wyznaczonego połaciami dachu, zostaje „zawieszona” nowa scena, do której prowadzi „trap” klatki schodowej z ostatniej kondygnacji wieży flankującej wejście główne do Centrum Kultury Zamek. W wieży zamontowano główną windę. Elementem konstrukcyjnym sceny jest nowy strop, na którym postawiono podest, a pod nim podwieszono elementy technicznej infrastruktury Sali Wielkiej.

Sala Wielka staje się wielofunkcyjną strefą widowiskowo – teatralną w Centrum Kultury Zamek. Wyposażona została w ruchome podesty, które stanowią podstawę sceny oraz widowni. Zarówno jedna i druga mogą występować w wielu układach w zależności od charakteru przedstawienia i wymogów scenografii. Dodatkowo wprowadzono ruchome, składane widownie. Całość stropu podwieszonego jest wyposażona w system sztankietów.

Centrum Kultury Zamek – materiały we wnętrzu

Najważniejszym elementem wystroju projektowanych wnętrz w Centrum Kultury Zamek jest ich naturalna surowość osiągnięta dzięki likwidacji wszystkich istniejących okładzin kamiennych w przestrzeniach objętych projektem. Surowy beton, widoczne elementy infrastruktury technicznej, grafitowo-szara kolorystyka ścian i elementów stalowych konstrukcji dają doskonałe tło dla wszelkich działań misyjnych Zamku. Neutralna posadzka z wielkich, granitowych płyt nie rozbija wizualnie wnętrz. Jedynym kolorystycznym akcentem są naturalne, palisandrowe okładziny drzwi wewnętrznych, tak charakterystyczne dla tego obiektu, ale ograniczone do struktury drewna i użyte zgodne z etyką tego materiału. Zachowany charakter układu przestrzennego świadomie nie nawiązuje do jego neoromańskich pierwowzorów.

Czytaj też: Dziedziniec przed Zamkiem Cesarskim w Poznaniu

Nazwa obiektu: Modernizacja i adaptacja kompleksu Sali Wielkiej w Centrum Kultury Zamek w Poznaniu
Lokalizacja: Poznań, ul. Św. Marcin 80/82
Autorzy: TOYA DESIGN : Tomasz Wojtkowiak, Justyna Kiełczewska – Stawicka, Alicja Ryczkowska-Kaczmarek, arch. Anna Sędecka, arch. Magdalena Dzioba, arch. Jarosław Wyszyński, Jacek Wojciech, Katarzyna Krupińska, Joanna Kurowska,
Konstrukcja: mgr inż. Janusz Makowski
Inwestor: Centrum Kultury Zamek w Poznaniu
Powierzchnia całkowita: 4 922,11 m2
Kubatura: 29 527,21 m2
Projekt: 2008
Realizacja: 2009-2010
Koszt inwestycji: 32 000 000,00 + VAT