Architektura MuratorProjektyPark Kultury Młyn w Ciechanowie

Park Kultury Młyn w Ciechanowie

W konkursie na rozbudowę zabytkowego młyna w Ciechanowie zwyciężyli młodzi architekci Agata Parzentna i Michał Kucharski. Po adaptacji obiekt ma się stać nowym centrum społeczno-kulturalnym miasta. Prezentujemy założenia projektu Park Kultury Młyn w Ciechanowie.

Park Kultury Młyn w Ciechanowie
Park Kultury Młyn w Ciechanowie, proj. Agata Parzentna i Michał Kucharski

Park Kultury Młyn w Ciechanowie to jedna z flagowych inwestycji miasta. Rewitalizację zabytkowego młyna z początku XX wieku, usytuowanego przy ul. Nadrzecznej w samym centrum, prezydent Krzysztof Kosiński zapowiadał już w podczas swojej kampanii wyborczej w 2018 roku. Pod koniec lutego władze Ciechanowa rozstrzygnęły konkurs architektoniczny na projekt adaptacji i rozbudowy obiektu. W czteroosobowym jury znaleźli się przedstawiciele urzędu miasta: Sylwia Herner (przewodnicząca), Marek Korpanty i architekt Katarzyna Gregorczuk, a także Jolanta Grudzińska, dyrektor Ciechanowskiego Ośrodka Edukacji Kulturalnej STUDIO.

Według założeń Park Kultury Młyn w Ciechanowie składać się miał ze zmodernizowanego młyna o powierzchni 529 m², w którym należało zaprojektować restaurację i przestrzeń warsztatową oraz nowego, dwukondygnacyjnego skrzydła, częściowo zagłębionego w gruncie, o powierzchni ok. 1000 m², w którym mieściłaby się m.in. sala wielofunkcyjna na ok. 500 miejsc i pomieszczenia dla startupów. Zadaniem uczestników było też zaproponowanie nowego zagospodarowania terenu wokół budynku, o powierzchni 4600 m². Główną nagrodę przyznano młodym architektom Agacie Parzentnej i Michałowi Kucharskiemu.

Park Kultury Młyn w Ciechanowie: nowa przestrzeń dla mieszkańców

Autorzy postanowili oddać pierwszeństwo historycznemu budynkowi, podkreślając jego walory architektoniczne poprzez kontrast z nowo projektowaną częścią. Zdecydowaliśmy, że nowy budynek ma przywrócić temu fragmentowi ulicy Nadrzecznej dawny charakter zabudowy pierzejowej. Bryła, na planie prostokąta, z dużym tarasem od strony wewnętrznej, została przekryta dwuspadowym dachem i obłożona drewnianymi żaluzjami, które osłaniają wnętrze przed słońcem. Wysokość gzymsu, zgodnie z wytycznymi konserwatora, dochodzi do wysokości attyki pierwszego segmentu budynku młyna – tłumaczą architekci.

Salę wielofunkcyjną przewidzieli na poziomie parteru i kondygnacji -1. Dzięki temu, że sala jest wysoka na dwie kondygnacje na jej dachu wytworzył się obszerny taras, będący  dobrym punktem widokowym na pobliski Zamek Książąt Mazowieckich. Do sali prowadzą trzy wejścia. Dwa zlokalizowane są od strony przeszklonego łącznika, trzecie znajduje się po przeciwnej stronie i przeznaczone jest dla obsługi czy aktorów. Na kondygnacji pierwszej zaplanowano pokoje biurowe, kompleks szatni z łazienkami i pomieszczenie dla startupów, a także dostępny od strony foyer bar letni z wyjściem na taras. We wnętrzach dominują kolory biały i szary z elementami stalowymi w odcieniu antracytu. Władze miasta przewidują, że dokumentacja techniczna gotowa będzie w połowie 2021 roku. Termin rozpoczęcia inwestycji uzależniają jednak od pozyskania zewnętrznych środków na realizację.

Czytaj też: Rewitalizacja Zamku Książąt Mazowieckich w Ciechanowie |

Historia młyna w Ciechanowie

Budynek dawnego młyna przy ul. Nadrzecznej 17 w Ciechanowie powstał w początkach XX wieku dla Lubienieckiego i Mundsztuka. Obiekt składa się z dwóch segmentów: parterowego od strony ulicy i trzykondygnacyjnego w głębi działki. Przed wojną młyn skupował i mielił żyto oraz pszenicę. Po wojnie został opuszczony. Na przełomie lat 80. i 90. na krótko wznowił dzialalność, ale ostatecznie znów został zamknięty. Budynek znajduje się w gminnej ewidencji zabytków miasta Ciechanów.

Autor: Piotr Prus
Po Woli do woli Spędź wakacje na Woli! – zachęca Stowarzyszenie Masław i zaprasza na bezpłatne spacery po warszawskiej dzielnicy, która od 25 lat przechodzi burzliwe architektoniczne przemiany.
Elektrownia Powiśle: architektura i miasto według APA Wojciechowski Architekci Po dwunastu latach od rozpoczęcia prac projektowych Elektrownia Powiśle została udostępniona mieszkańcom. Po zmodernizowanym zespole oprowadzili nas projektanci z APA Wojciechowski Architekci [GALERIA].
Kolejny etap projektowania nowego centrum Dąbrowy Górniczej Startuje przetarg na wykonanie projektu budowlanego oraz wykonawczego nowego centrum Dąbrowy Górniczej w oparciu o zwycięską pracę biura Analog Piotra Śmierzewskiego. Termin składania ofert mija 14 lipca 2020 roku.
Fabryka PZO: zespół biurowo-mieszkalny na warszawskiej Pradze Rusza realizacja inwestycji pod nazwą Fabryka PZO. W ramach przedsięwzięcia modernizacji poddane zostaną zabudowania dawnych zakładów optycznych na Kamionku. Za projekt przebudowy pofabrycznych obiektów odpowiada warszawska pracownia Konkret Architekci
Ogrody Ulricha: WXCA rewitalizuje teren przed centrum handlowym Wola Park Ogrody Ulricha WXCA projektuje jako wielofunkcyjną przestrzeń służącą nie tylko klientom centrum handlowego Wola Park, ale też okolicznym mieszkańcom. Koncepcja powstała na podstawie wielostopniowego procesu konsultacji. Od 20 stycznia prezentowana będzie w specjalnym pawilonie przed Wola Parkiem.
Wielki piec huty Pokój w Rudzie Śląskiej: wyniki konkursu Jeden z ikonicznych obiektów poprzemysłowych Górnego Śląska ma szansę zyskać nowe życie. Władze Rudy Śląskiej rozstrzygnęły właśnie konkurs na projekt adaptacji tzw. wielkiego pieca huty Pokój. Główną nagrodę zdobyła eM4 Pracowni Architektury Brataniec.