Architektura MuratorRealizacjePrzebudowa wnętrz Muzeum Architektury we Wrocławiu

Przebudowa wnętrz Muzeum Architektury we Wrocławiu

Zrealizowana w 2014 roku przebudowa wnętrz Muzeum Architektury we Wrocławiu wg projektu Arch_it Architecture + Design została wybrana do publikacji w New Signage Design: Connecting People & Spaces wydawnictwa Sandu Publishing. Książka ukaże się na rynku na początku 2015 roku.

Przebudowa Muzeum Architektury we Wrocławiu
Fot. Maciej Lulko
Projekt i koordynacjaARCH_IT ARCHITECTURE+DESIGN
AutorzyPiotr Zybura, Iga Peruga
WspółpracaAleksandra Górecka, Olga Horwat, Paweł Szyport, Marcin Tobiasz
System identyfikacji kierunkowej, projektARCH_IT & Marian Misiak
System identyfikacji kierunkowej, wykonanieKOLEKTYF
Konsultacja merytoryczna i programowa:Dyrektor Muzeum Architektury we Wrocławiu dr Jerzy Ilkosz, z-ca dyrektora arch. Ewa Jasieńko, Michał Duda, Jerzy Brunner oraz współpracownicy.

Przebudowa wnętrz Muzeum Architektury Wrocławiu wraz z wprowadzeniem nowych elementów systemu identyfikacji kierunkowej i wizualnej, została zrealizowana według projektu pracowni Arch_it Architecture + Design, pod kierownictwem architekta Piotra Zybury. Pierwszy etap prac trwał od kwietnia do lipca 2014 roku i miał za zadanie przystosować obiekt do współczesnych wymogów wystawienniczych i aktualnych potrzeb użytkowych.

W ramach realizacji przebudowana została strefa wejściowa muzeum, którą przystosowano dla potrzeb osób niepełnosprawnych. Podjęte prace obejmowały m.in. montaż windy, zbudowanie nowej toalety dla osób niepełnosprawnych oraz wykonanie wygodnej rampy umożliwiającej osobom poruszającym się na wózkach inwalidzkich swobodny dostęp do przestrzeni wystawienniczych.

Kolejnym krokiem była modernizacja wnętrza kościoła, czyli głównej przestrzeni ekspozycyjnej muzeum. W ramach realizacji przebudowie uległa strefa wejścia na prezbiterium oraz sama część prezbiterialna. Nową, zamkniętą formę otrzymał archi-box, czyli przestrzeń prezentacji najciekawszych zjawisk we współczesnej architekturze, oraz antresola dedykowana wystawom Galerii Jednego Projektu. W kościele zmodernizowano również niezbędne instalacje, zamontowano nowoczesny system zaciemniania okien i nowy system oświetleniowy.

W całym budynku Muzeum Architektury wprowadzono nowy system identyfikacji kierunkowej. Prosty i klarowny system identyfikacji wizualnej stanowi integralną część rozwiązań architektonicznych i scala estetycznie różne obszary muzeum.

Architekt Wnętrz – pobierz nowe wydanie! W najnowszym wydaniu magazynu „Architekt Wnętrz” m.in. prezentacja niecodziennej adaptacji XIV-wiecznego kościoła w Gironelli, rozmowa z projektantką Mają Ganszyniec, trendy w projektowaniu przestrzeni komercyjnych.
Szkoła dla ukraińskich dzieci projektu xystudio Szkoła dla dzieci z Ukrainy urządzona w biurowcu myhive Mokotów Two według projektu xystudio funkcjonuje już ponad miesiąc. Prezentujemy pierwsze zdjęcia realizacji.
Wnętrze Roku SAW 2022: startuje II edycja konkursu na najlepsze projekty wnętrzarskie Rusza II edycja konkursu Wnętrze Roku SAW. Jurorzy wyłonią najlepsze wnętrza prywatne i publiczne z lat 2019-2022. „Architektura-murator” po raz kolejny jest patronem medialnym konkursu.
Projekt WYWIAD: Roland Stańczyk o istocie zawodu architekta wnętrz Rolą architekta jest stworzenie ramy, którą mieszkańcy będą wypełniać swoimi pragnieniami, swoją osobowością, swoimi zainteresowaniami. Jeżeli podejmuje się decyzje za innych, trzeba to robić niezwykle odpowiedzialnie – przestrzega Roland Stańczyk. Prezentujemy nowy odcinek z realizowanego przez Stowarzyszenie Architektów Wnętrz cyklu „Projekt WYWIAD”. Tym razem bohaterem materiału jest architekt Roland Stańczyk, założyciel pracowni RS Studio Projektowe.
Pierogarnia Syrena Irena: nowa realizacja biura Projekt Praga Syrena Irena to nowy warszawski lokal z pierogami i... wódką. Ton eklektycznym wnętrzom nadają minimalistyczne grafiki od Mamastudio. Ta nawiązująca do stylistyki lat 60. identyfikacja stała się inspiracją dla architektów z pracowni Projekt Praga.
Mieszkanie Kos w Poznaniu: apartament z przestrzenią do pracy Apartament zlokalizowany na trzecim piętrze budynku w centrum Poznania powstał w wyniku połączenia dwóch mieszkań. Projekt zakładał zaprojektowanie wnętrza w taki sposób, by możliwe było połączenie funkcji mieszkalnej z przestrzenią do pracy.