Architektura MuratorRealizacjePośrodku działki – o projekcie Domu po Drodze Robert Konieczny

Pośrodku działki – o projekcie Domu po Drodze Robert Konieczny

Wstęga ciągnie się przez cały teren: od wjazdu biegnie jako droga, potem zawija się, formując stropy i ściany, opakowując wnętrza, a następnie się rozwija, tworząc szeroką rampę łączącą wyniesiony salon z poziomem ogrodu. Dalej meandrując miękko, biegnie po skarpie w stronę rzeki. W efekcie salon na piętrze ma kapitalny widok i wygodne zejście do ogrodu – pisze Robert Konieczny.

Dom po Drodze. Widok
Układ pomieszczeń części mieszkalnej był ściśle określony przez inwestora. Zostały one zlokalizowane na piętrze i opakowane wstęgą rozszerzającą się tak, aby zapewnić najlepszy widok. Pozostałe pomieszczenia zlokalizowano na parterze; przeszklone ściany zapewniają kontakt z ogrodem. Fot. Juliusz Sokołowski
Dom po Drodzecentralna Polska
AutorzyRobert Konieczny – KWK Promes, architekt Robert Konieczny
Współpraca autorskaarchitekci Katarzyna Furgalińska, Izabela Kaczmarczyk, Dorota Żurek, Piotr Tokarski, Magdalena Adamczak, Aleksandra Stolecka
Architektura wnętrzRobert Konieczny – KWK Promes
Architektura krajobrazuRobert Konieczny – KWK Promes
KonstrukcjaZbigniew Błaszczak, Krzysztof Hibner
Inwestorprywatny
Powierzchnia terenu7136.0 m²
Powierzchnia zabudowy242.0 m²
Powierzchnia użytkowa599.0 m²
Powierzchnia całkowita697.0 m²
Kubatura1815.0 m³
Projekt2008
Data realizacji (początek)2011
Data realizacji (koniec)2016
Koszt inwestycjinie podano kosztu inwestycji
Dom JRv2 w Poznaniu Od strony ulicy to niepozorny prostopadłościan z modrzewiowych listew. Dopiero od strony ogrodu oczom ukazuje się częściowo zagłębiona w skarpie przestrzeń mieszkalna, otwarta na zieleń sąsiadującego z działką rezerwatu. Projekt powstał w pracowni de.materia.
Rudy Dom na Górnym Śląsku Architekci zastosowali dość oczywistą na Śląsku cegłę, ale zrobili to z wyczuciem sensualnych i tektonicznych właściwości ceramiki. Przy tym powstała ona w lokalnej cegielni, co sprawia, że ściany budynku pochodzą wprost z ziemi, na której stoją – pisze Hanna Szukalska.
Dom dla introwertyka Zlokalizowany w Gignac na południu Francji dom zaprojektowano w oparciu o bardzo prostą, niemal schematyczną kompozycję. Osłonięty osłonięty od wiatru i spojrzeń przechodniów, budynek zwraca się do środka i w stronę rozległej doliny. Obiekt powstał według projektu francuskiej pracowni Artelabo.
Elewacja jak kora - Dom Leśny wśród sosnowych drzew Dom leśny to najnowszy projekt pracowni 81.waw.pl. Kamienna elewacja budynku nawiązuje do faktury i koloru sosnowej kory.
Dom jednorodzinny w Konstancinie-Jeziornie Przetwarzając charakterystyczne wątki tradycyjnej architektury Konstancina Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz zaprojektowało nowoczesną willę o powierzchni ponad 1000 m2.
Rozbudowa domu na Żoliborzu w Warszawie Architekci rozbudowali obiekt od frontu, nadając nowej części formę trapezu. W ten sposób dom otwiera się na usytuowany tu niewielki ogród, a jednocześnie wzbogaca krajobraz kameralnej ulicy na Żoliborzu Dziennikarskim – pisze Hanna Szukalska.