Utrzymywanie czystości w miejscach, z których w ciągu dnia korzysta wiele osób oraz konieczność dbania o nasze środowisko jeszcze nigdy nie były tak ważne, jak dzisiaj. Zrównoważone połączenie tych dwóch aspektów stanowi nie lada wyzwanie dla projektantów przestrzeni użyteczności publicznej.
Frieze to kolekcja łazienkowa marki Ex.t autorstwa studia Marcante-Testa, inspirowana serią prac Roya Lichtensteina. Model wykonano z tworzywa Livingtec® i jest dostępny w różnych kolorach, w wersji wolnostojącej i nablatowej, również ze zintegrowaną armaturą. Produkty Ex.t, tworzone przez międzynarodowych projektantów i wykonane przez toskańskich rzemieślników, promują nową koncepcję łazienki, łączącą tradycję z innowacyjną formą.
Przebudowa Biblioteki Narodowej w Warszawie Główną ideą przebudowy było założenie, by budynek Biblioteki Narodowej, zachował wszystkie dotychczasowe zalety i modernistyczny charakter, a jednocześnie stał się bardziej intuicyjny, ergonomiczny i ekologiczny. O wyzwaniach związanych z realizacją piszą Tomasz Konior i Marcin Piotrowski.
Muzeum Akademii Filmowej / LA Wyzwaniem był projekt konstrukcji budynku sferycznego. Sposób ukształtowania obiektu musiał zapewnić mu ochronę przed ewentualnymi wstrząsami podczas trzęsienia ziemi. O technicznych aspektach realizacji Muzeum Akademii Filmowej w Los Angeles projektu Renzo Piano Building Workshop pisze Wiktor Kowalski.
W świetle gwałtownie postępujących zmian klimatu, do których swoją cegiełkę w ciągu ostatnich lat dołożył także sektor budowlany, odpowiedzialne projektowanie jest dziś priorytetem. Rozwiązania wpływające na lepszą eksploatację obiektów, pomagające ograniczyć emisję gazów cieplarnianych  oraz zmniejszyć zapotrzebowanie na energię pochodzącą z konwencjonalnych źródeł, stały się absolutnym must have. Na pierwszy plan coraz śmielej wysuwa się innowacyjne szkło, które ze względu na doskonałe parametry nie tylko zdobi fasadę, ale i dba o komfort użytkowników bez obciążania środowiska.
Planetarium Śląskie / Chorzów Aby nie zdominować historycznej bryły planetarium, zdecydowaliśmy o ukryciu nowej kubatury pod ziemią. Wyzwaniem był dobór sposobu fundamentowania, który nie stwarzałby niebezpieczeństwa uszkodzenia istniejącego budynku – o modernizacji i rozbudowie Planetarium Śląskiego projektu Zbigniewa Solawy piszą Joanna i Michał Kapturczakowie z poznańskiej pracowni Consultor.
Muzeum Pieców / Jingdezhen Z uwagi na skalę obiektu sklepienia wykonano w konstrukcji żelbetowej, którą obłożono cegłami pochodzącymi m.in. z rozebranych okolicznych pieców do wypalania ceramiki. O technicznych aspektach realizacji Muzeum Pieców w Jingdezhen według projektu Studio Zhu-Peipisze Wiktor Kowalski.
Wygodnie i elegancko – nowoczesna armatura do obiektów użyteczności publicznej Podczas urządzania łazienek w obiektach użyteczności publicznej trzeba pogodzić kilka spraw. Najważniejsze z nich to funkcjonalność i bezpieczeństwo, choć nie należy też zapominać o estetyce.