lokalizacja
typ projektu
Przy stadionie miejskim w Rzeszowie pracownia MWM Architekci zaprojektowała zespół zabudowy mieszkaniowo-usługowej Resovia Residence z dominantą o wysokości 100 metrów. Realizacja inwestycji wymaga jednak zmiany planu miejscowego.
Poznaliśmy projekt  Muzeum Błogosławionego Księdza Jerzego Popiełuszki w Okopach.  Obiekt w miejscu urodzenia legendarnego  kapelana „Solidarności” powstanie według koncepcji  biura Nizio Design International.
Hyperloop to nowy superszybki środek transportu. Nie porusza się po szynach czy jezdni, ale mknie w powietrzu, w tunelach. Projektowaniem rozwiązań dla tego futurystycznego pojazdu na terenie Włoch zajmie się słynna londyńska pracownia architektoniczna Zaha Hadid Architects.
Zabytkowa Hala Betonowa i jeden z budynków dawnego Browaru Huggera zostaną zaadaptowane przez biuro CDF Architekci do całkiem nowych funkcji. Zmodernizowane obiekty staną się częścią większego założenia realizowanego przez firmę Garvest na poznańskim Łazarzu.
Rada Warszawy odrzuciła wniosek o realizację osiedla na Służewcu, któremu towarzyszyć miała budowa podstawówki przy ul. Konstruktorskiej według projektu WWAA. Osiedle ze szkołą w ramach tzw. specustawy mieszkaniowej chciała zrealizować firma Echo Investment.
Rozpoczęła się realizacja Centrum Edukacji Ekologicznej na terenie składowiska odpadów w Gliwicach według projektu Studia BB Architekci. W ramach założenia powstanie samowystarczalny energetycznie pawilon i ścieżka edukacyjna prowadząca na zrekultywowaną hałdę śmieci.
Uniwersytet Warszawski podpisał umowę z firmą Mostostal na budowę nowej siedziby Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. Gmach według konkursowego projektu pracowni Bujnowski Architekci i Projekt Praga powstanie w obrębie ulic Żwirki i Wigury, Banacha oraz Pasteura na kampusie Ochota do 2024 roku.
Jak architektura wpływa na nasze życie i czy może zdeterminować podejście do nauki? Odpowiedź na pytanie zawarta w projekcie eksperymentalnej szkoły zlokalizowanej na łódzkim Polesiu.
Kampus LPP Fashion Lab / Gdańsk Ponieważ budynek powstaje na terenie leżącym w dawnej delcie Wisły, każde wejście wyposażono w specjalne szyny do montażu wodoszczelnych przegród, w razie wystąpienia zagrożenia powodziowego. O wyzwaniach związanych z realizacją pisze Maria Mermer z biura JEMS Architekci.
Galerie