Architektura MuratorRealizacjeHeaven 11 na wybrzeżu Costa Del Sol

Heaven 11 na wybrzeżu Costa Del Sol

Położona w prestiżowym kompleksie La Zagaleta willa Heaven 11 na nowo definiuje współczesną rezydencję, dostosowując zasady klasycystyczne do czystej formy architektury.

Heaven 11 na wybrzeżu Costa Del Sol
Willa Heaven 11Osiedle La Zagaleta, Marbella, Hiszpania
AutorzyARK Architects
Generalny wykonawcaJosé Miguel Moncada (Grupo Moncada)
Powierzchnia użytkowa2300.0 m²
Data realizacji (koniec)2016
Powierzchnia przeszklona374,91 m²
Użyte systemy Reynaers Aluminiumokna: CS 77, ES 50; drzwi przesuwne: Hi-Finity, CP 155 (-LS)

Prywatne,  ogrodzone  osiedle  otoczone  jest  przez ląd i morze oraz objęte całodobową ochroną. Działka o  powierzchni  5  tysięcy  metrów  kwadratowych pozwala podziwiać panoramę Morza Śródziemnego, dostrzec wybrzeże Afryki, Gibraltar oraz bujną zieleń rejonu Serrania de Ronda. Jest to możliwe dzięki  swobodnemu  podejściu  do  projektu  willi,  który przeplata  współczesne  i  ponadczasowe  motywy w serii funkcjonalnych, luksusowych oraz komfortowych przestrzeni. Całość dopełniają stylowe dodatki  dostosowane  do  wygórowanych  przyzwyczajeń mieszkańców La Zagaleta. Materiały  zostały  dobrane  nie  tylko  ze  względu na  ich  estetykę,  lecz  także  funkcjonalność  i  trwałość.

Świadomy wybór palety naturalnych materiałów dodatkowo wzmacnia odbiór formy. W przypadku wnętrz  są  to  niestandardowe  elementy  drewniane, armatura ze stali nierdzewnej, marmur i ręcznie cięte  kamienne  elementy.  Na  zewnątrz  starannie uformowane szczegóły krajobrazu obejmują podjazd wykonany z mozaiki żwirowej, oświetlenie zewnętrzne oraz rozbudowane ogrody wykorzystujące lokalną  florę.  Jednak podstawowym  materiałem,  który wpłynął na całokształt projektu i który potraktowano priorytetowo,  był  najbardziej  naturalny  ze  wszystkich – było nim bowiem światło.

W projekcie zintegrowano zadaszone i otwarte tarasy, zacierając różnicę między budynkiem a krajobrazem. Strefa dzienna o wysokości dwóch kondygnacji z  windami  i  dwoma  biegami  schodów  wprowadza loftową  atmosferę.  Za  foyer  znajduje  się  pałacowy salon na otwartym planie oraz kuchnia i jadalnia z widokiem na panoramę Morza Śródziemnego. Na parterze  zaprojektowano  również  kilka  pokoi  gościnnych  z  łazienkami  i  kameralny,  rodzinny  salon z wystawnymi meblami i przytulnym kominkiem.

Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt Dom Graniczny z jednej strony zamyka wnętrza na hałas dobiegający z pobliskiej ulicy, z drugiej otwiera widoki na intymne patio i daleką perspektywę ogrodu. Prezentujemy najnowszą koncepcję pracowni Toprojekt.
Honay House w Dursztynie koło Nowego Targu Na szczycie góry Honaj w polskiej części Spisza stanął niewielki Honay House. Wakacyjny domek z prefabrykatów zaprojektowali architekci z polsko-chińskiego studia JANG.
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie W willowej okolicy na warszawskich Włochach stanął nowy dom jednorodzinny według projektu pracowni Kruszewski Architekci. Prosta, powściągliwa bryła kadruje widoki na pobliski park z zespołem malowniczych stawów.
Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch Dom w podwarszawskim Józefosławiu miał być pełen światła i pomieścić czteroosobową rodzinę. By zapewnić optymalne nasłonecznienie wnętrz, architekci skomponowali budynek z dwóch brył o nieco odmiennych rzutach.
Dom jednorodzinny The Sunny w Konstancinie The Sunny to kolejny po Kamiennej Rezydencji Steinhaus i Dworku w Lesie + dom jednorodzinny, który Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz realizuje w ścisłym centrum Konstancina.
Dom w Mławie Autorzy wykorzystali żelazną architektoniczną logikę do stworzenia pozornie przypadkowej kompozycji, nawiązującej do zastanego kontekstu. O realizacji biura James & Mau Arquitectura pisze Marcin Kwietowicz.