Architektura MuratorRealizacjeSklep rowerowy VÈLO7

Sklep rowerowy VÈLO7

W sklepie VÈLO7 rowerowe inspiracje widoczne są we wszystkich elementach wnętrza - od rzutu przez rozwiązania przestrzenne aż po identyfikację wizualną. Projekt opracowała poznańska pracownia mode:lina.

Sklep rowerowy VEL07
Fot. Patryk Lewiński
VÈLO7 Sklep rowerowyul. Głogowska 125, Poznań
AutorzyPaweł Garus, Jerzy Woźniak, Anna Kazecka
Powierzchnia:100 m²

VÈLO7 to salon rowerowy z wysokiej jakości jednośladami. Jego właściciele potrzebowali wielofunkcyjnej przestrzeni, w której swobodnie przenikać się będą funkcje sklepu, serwisu oraz miejsca do testowania rowerów. Postanowili stworzyć wyjątkowe miejsce, które będzie odzwierciedlało ich pasję do rowerów. Ścigamy się, jeździmy, jesteśmy zakręceni na ich punkcie, spieramy się o nie dniami i nocami. Zdecydowanie kręcą nas dwa kółka – mówią właściciele VÈLO7.

Opracowanie projektu wnętrza powierzyli zaprzyjaźnionej pracowni mode:lina™. Wiedząc, że w VÈLO7 wszystko kręci się wokół dwóch kółek, projektanci stylistykę wnętrza podporządkowali rowerowym inspiracjom. Wyrazistym tego wyrazem są trójkątne formy oraz skosy nawiązujące do kształtu ramy rowerów. Jej charakterystyczna geometria została przełożona także na specjalnie zaprojektowany wieszak, który zapewnia dodatkowe miejsce prezentacji rowerów.

Ostatnim, nieco ukrytym, elementem odwołującym się do kolarstwa jest sam rzut całego sklepu. Przechodzące przez całe wnętrze podziały stref przypominają rowerowe koło z centralnie umieszczoną ekspozycją (piastą) oraz zbiegającymi się do niej liniami – szprychami. Dynamiczna forma wnętrza ma także za zadanie przywodzić na myśl rytm kolarskich wyścigów.

Oprócz kolarskich inspiracji, projektanci sięgnęli także do identyfikacji wizualnej VÈLO7 i jej logotypu, za które odpowiedzialna jest Agencja Minima Advertising People™. Utrzymanie wnętrza w czarno-białej kolorystyce odpowiada przygotowanej identyfikacji, a linie podziałów oraz oświetlenie nawiązują do trójkątnego logotypu.

Tagi:
Amfiteatr przy biurowcu Adgar BIT Monofukcyjność i brak atrakcyjnych przestrzeni publicznych to największe problemy biurowego zagłębia na Służewcu, nazywanego też często warszawskim Mordorem. Z inicjatywy firmy Adgar już wkrótce powstanie tam amfiteatr, w którym organizowane będą różnorodne wydarzenia dla mieszkańców. Projekt obiektu przygotowała poznańska pracownia mode:lina.
Stary Browar po nowemu: trwa rearanżacja wnętrz według projektu mode:lina™ Architekci z pracowni mode:lina™ całkowicie przebudowali piętro gastronomiczne w atrium Starego Browaru. To pierwsza z planowanych w najbliższym czasie dużych zmian, nad których projektem czuwa poznańska pracownia.
Polacy z nagrodą w Monachium Pracownia mode:lina™ została uhonorowana nagrodą ICONIC Awards 2017. Jury doceniło projekt aranżacji wnętrz dla oddziału firmy Opera Software we Wrocławiu
Akademia Kulinarna projektu mode:lina Poznańska pracownia mode:lina opracowała projekt wnętrza Akademii Kulinarnej w Łodzi. Utrzymana w industrialnym charakterze sala przypomina niewielkie studio telewizyjne, w którym centralne miejsce zajmuje kuchnia.
Fence house - dom jednorodzinny pod Poznaniem Zamknięty od strony ulicy, od strony ogrodu dom otwiera się na zielone otoczenie. Charakterystyczna bryła powstała w wyniku wyraźnego funkcjonalnego podziału na strefy rodziców i dzieci. Projekt opracowała pracownia mode:lina.
Opera Software - polski projekt nagrodzony we Frankfurcie Pracownia mode:lina otrzymała jedną z nagród głównych w międzynarodowym konkursie Finest Interior Award 2016. Doceniony projekt to wnętrza biur norweskiej firmy Opera Software we Wrocławiu.