Architektura MuratorRealizacjeIdea projektu – o koncepcji biurowca Bałtyk Winy Maas, Jacob van Rijs i Nathalie de Vries

Idea projektu – o koncepcji biurowca Bałtyk Winy Maas, Jacob van Rijs i Nathalie de Vries

Nasz pierwszy pomysł był taki, żeby budynek w ogóle nie odnosił się do otoczenia, ale potem zaczęliśmy rozmawiać z władzami miasta, którym zależało, aby stworzyć kontynuację narożnika, gdzie mieści się hotel Sheraton. Jednocześnie miał to być budynek wysoki. Tak powstała stroma, diagonalna forma i właśnie wtedy pojawiła się koncepcja tarasów. Kolejnym istotnym aspektem był tranzytowy charakter ronda Kaponiera i ulicy Roosevelta. To dynamiczna część miasta, w której brakuje miejsc, aby się zatrzymać i pobyć, dlatego od początku zależało nam na zaprojektowaniu przestrzeni publicznej między Bałtykiem a Concordią. Zaczęliśmy kształtować plac i to znów wpłynęło na formę budynku.

Biurowiec Bałtyk w Poznaniu
Elewację pokrywają prefabrykowane elementy z betonu zbrojonego włóknami szklanymi rozproszonymi w masie. Słupy fasadowe mają wysokość 360 cm, a długość belek waha się w granicach 135-405 cm, Fot. Juliusz Sokołowski
Biurowiec BałtykPoznań, ul. Roosevelta 22
AutorzyMVRDV, architekci Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries, zespół projektowy: architekci Fokke Moerel, Roy Sieljes, Anton Wubben, Jaap Baselmans, Doris Goldstein, Maciej Grelewicz, Irena Nowacka, Brygida Zawadzka
Pracownia ze strony polskiej:Natkaniec Olechnicki Architekci, architekci Karol Olechnicki, Paweł Natkaniec; współpraca: architekci Anna Piętocha, Karol Zdanuczyk, Maciej Faber, Michał Zbytniewski
Projekt elewacji:Biuro Techniczne Tuscher, Jerzy Tuscher, Piotr Piątkowski, Barbara Maćkowska; współpraca: Aleksandra Rzeplińska, Jerzy Madej
Architektura wnętrzMVRDV
Architektura krajobrazuGrupa Krajobrazowa, Monika Łucarz
KonstrukcjaAkon S.C., Olgierd Rutnicki, Katarzyna Starzecka; współpraca: Michał Ejsmont, Joanna Hoffmann, Piotr Kasperski, Kamila Pierunek, Łukasz Woźniak
Generalny wykonawcaPORR Polska
InwestorGarvest Real Estate Cooperatief UA i Grupa Kapitałowa VOX
Powierzchnia terenu4781.0 m²
Powierzchnia zabudowy1351.0 m²
Powierzchnia użytkowa19135.0 m²
Powierzchnia całkowita:30 650 m² (w tym pow. całkowita podziemna: 10 890 m², pow. całkowita nadziemna: 19 760 m²
Kubatura brutto:112 438 m³ (w tym kubatura podziemna: 35 400 m³, kubatura nadziemna: 77 038 m³)
Projekt (data)2011-2014
Data realizacji (początek)2014
Data realizacji (koniec)2017
Koszt inwestycjinie podano
Biurowiec Comarch w Łodzi Nowa siedziba firmy Comarch, z wkomponowaną w bryłę dawną fabryką, stała się budynkiem symbolicznym. Przy zachowaniu tego, co stanowi o tożsamości Łodzi jest nowocześnie zaprojektowanym miejscem tworzenia zaawansowanych programów – pisze Jerzy S. Majewski
Biurowiec SQ Business Center we Wrocławiu Obiekt zlokalizowany przy ulicy Legnickiej zostanie oddany do użytku w I kwartale 2019 roku. Za jego projekt odpowiedzialne jest Studio Mańczak.
Budynek biurowo-usługowy w Limanowej Przy ul. Krakowskiej w Limanowej koło Nowego Sącza powstanie nowy budynek biurowo-usługowy projektu krakowskiej pracowni MOKAA Architekci.
Centrum Zarządzania Innowacjami i Transferem Technologii Politechniki Warszawskiej W pełni przeszklone elewacje nowego obiektu od południa otwierają się na Pole Mokotowskie, od północy zaś na istniejące zabudowania politechniki, łącząc przestrzennie wnętrze kampusu z zielenią parkową po drugiej stronie ruchliwej arterii – pisze Hanna Szukalska.
Konstrukcja biurowca – o biurowcu Za Bramką Jerzy Kolbusz Ponieważ tarasy zaplanowano na każdej kondygnacji, geometria każdego stropu jest inna. Stworzyło to problemy z ich podparciem. W miarę regularny w dolnych partiach obiektu układ słupów tracił wraz z wysokością swoją powtarzalność. W efekcie część słupów wyższych kondygnacji obciąża niższe stropy w przęsłach płyt i podciągów. Wymagało to sporego wysiłku przy konstruowaniu i tworzeniu modeli obliczeniowych – pisze główny konstruktor budynku Jerzy Kolbusz.
Forma wynika z lokalizacji – o koncepcji biurowca Za Bramką Marcin Kościuch i Tomasz Osięgłowski Od strony ulic otaczających kwartał staraliśmy się stworzyć spokojne elewacje o współczesnym rysie. Piętra, podobnie jak w sąsiednich kamienicach, rozdzielone zostały gzymsami, ściany zaś artykułowane rytmicznie powtarzającymi się oknami. Zupełnie inaczej ukształtowaliśmy bryłę od strony wnętrza kwartału. Każda kolejna kondygnacja jest cofnięta względem poprzedniej, dzięki czemu w odpowiednim stopniu udało się doświetlić mieszkania w pobliskich domach – piszą autorzy budynku.