Architektura MuratorKonkursySala koncertowa w Płocku: wyniki konkursu

Sala koncertowa w Płocku: wyniki konkursu

Nowa sala koncertowa w Płocku powstanie według projektu Plus3 Architekci. Praca tej warszawskiej pracowni zwyciężyła w rozstrzygniętym właśnie konkursie.

Sala koncertowa w Płocku: wyniki konkursu
Sala koncertowa w Płocku, proj. Plus3 Architekci, I nagroda

Nowa sala koncertowa w Płocku planowana jest przy Nowym Rynku, na przedłużeniu ulicy Tumskiej. Dzięki budynkowi, sąsiadującemu m.in. z gmachem Teatru Dramatycznego, w tej części miasta ma szansę powstać strefa kultury, happeningów i społecznych inicjatyw. Dwuetapowy konkurs na projekt obiektu wraz z zagospodarowaniem Nowego Rynku zorganizowała Gmina Miasta Płock we współpracy z warszawskim oddziałem SARP.  W jury zasiedli architekci Magdalena Kozień-Woźniak (przewodnicząca), Daniel Frąc, Roman Dziedziejko, Janusz Łabuz i Cezary Głuszek, a także Adam Mieczykowski, dyrektor Płockiej Orkiestry Symfonicznej oraz Jacek Terebus, zastępca prezydenta miasta ds. rozwoju i inwestycji.

Sala koncertowa w Płocku: shoe box za rozedrganą fasadą

Do udziału w konkursie na salę koncertową w Płocku zakwalifikowało się ponad 100 pracowni. Prace złożono 45, a do drugiego etapu zaproszono pięć. Ostatecznie sędziowie przyznali tylko pierwszą i drugą nagrodę oraz dwa wyróżnienia. Zwyciężyła pracownia Plus3 Architekci.

Nagrodę przyznano m.in. za charakterystyczną i wyrazistą architekturę obiektu, atrakcyjną propozycję elewacji w postaci falujących elementów pionowych i rozwiązania proekologiczne. Sędziowie docenili też rozplanowanie zieleni w nawiązaniu do pobliskich parków oraz prawidłowe powiązania z istniejącym pasażem i ulicą Tumską.

Trzecie miejsce zajęło studio Maciej Kuryłowicz Architekt, a wyróżnienia przypadły zespołowi Kacpra Guranowskiego, Michała Rumana, Piotra Rożnieckiego i Michała Kozieja oraz Maćków Pracowni Projektowej.

Zwycięstwo w konkursie w konkursie to dla naszego zespołu ogromne wyróżnienie. Po raz kolejny z wielkim entuzjazmem tworzyliśmy obiekt z wieloma wymogami akustycznymi, który cechuje się otwartością i dostępnością – zarówno dla jego użytkowników, jak i dla mieszkańców i miłośników Płocka – mówiła tuż po ogłoszeniu wyników Katarzyna Głażewska z pracowni Plus3 Architekci.

Koncepcję akustyczną nagrodzonego projektu sali koncertowej w Płocku opracowała Ewa Więckowska-Kosmala wraz z Magdaleną Czechowską i Radosławem Ciszewskim. Zespół Ewy Więckowskiej-Kosmali odpowiadał m.in. za konsultacje akustyczne Filharmonii w Szczecinie czy Akademii Muzycznej w Bydgoszczy, również projektu Plus3 Architekci, której budowa ma się rozpocząć jeszcze w tym roku.