Architektura MuratorProjektyPierwsza biblioteka w powojennym Szczecinie

Pierwsza biblioteka w powojennym Szczecinie

Rozstrzygnięto konkurs na projekt biblioteki publicznej na szczecińskim Prawobrzeżu. Jeśli powstanie, będzie pierwszym obiektem o takiej funkcji wybudowanym w mieście po II wojnie światowej.

Pierwsza biblioteka w powojennym Szczecinie
Projekt Miejskiej Biblioteki Publicznej na Prawobrzeżu w Szczecinie: APP Architekt Karol Barcz i Kabu Studio Kamila Buczkowska

Konkurs na zlecenie Miejskiej Biblioteki Publicznej w Szczecinie przeprowadził lokalny SARP. Budynek zaplanowano w okolicy skrzyżowania ul. Dąbrowskiej i Iwaszkiewicza, w obrębie osiedla Majowego na Prawobrzeżu. Uczestnicy mieli zaproponować obiekt mieszczący oprócz wypożyczalni m.in. salę warsztatową i pracownię komputerową, każda o powierzchni ok. 80 m², oraz teatralno-konferencyjną, o powierzchni 500 m². W jury znaleźli się architekci Andrzej Bulanda (przewodniczący), Tomasz Sołdek, Ireneusz Lech i Jarosław Bondar, główny architekt miasta, a także Krzysztof Marcinowski, dyrektor Miejskiej Biblioteki Publicznej w Szczecinie, Agata Stankiewicz, dyrektor Wydziału Kultury Urzędu Miasta oraz jej zastępczyni – Jadwiga Kimber.

Pierwsze miejsce przyznano pracowniom APP Architekt Karol Barcz i Kabu Studio Kamila Buczkowska, drugie zespołom biur ARPA Architektoniczna Pracownia Autorska Jerzego Gurawskiego i SKI Studio Błażej Czurkowski, a trzecie Pracowni Architektury Witold Sienkiel. Sędziowie wyróżnili też dwa projekty: pierwszy, przygotowany przez Sas Studio Marka Sietnickiego, i drugi – Tomasza Berezowskiego, Marty Dyrdy i Radosława Fikusa.

Zwycięska praca zakłada realizację zespołu trzech dwukondygnacyjnych brył, a wokół trzech placów o różnorodnym przeznaczeniu – najważniejszy, wyniesiony do poziomu +1, znalazłby się pośrodku, z trybuną na ok. 100 osób. Z uwagi na bliskie sąsiedztwo 5- kondygnacyjnej zabudowy mieszkaniowej, architekci starali się zminimalizować skalę obiektu, tak aby w jak najmniejszym stopniu przesłaniał naturalne światło i widoki z okien. Dzięki umieszczeniu kalenic po przekątnej oraz nierównoległym ścianom, budynek z każdej perspektywy wygląda inaczej – dla obserwatora stojącego równolegle do kalenicy jego forma będzie bardzo dynamiczna i ekspresyjna, natomiast od strony prostopadłej bryły wydadzą się cięższe i bardzie regularne – dodają. Powierzchnia użytkowa obiektu wyniesie 1,8 tys. m². Zakończenie realizacji: 2020

Na ratunek brutalistycznym wiatom Młodzi szczecińscy architekci walczą o zachowanie brutalistycznego przekrycia stacji PKP Szczecin Pogodno. W związku z przywróceniem funkcjonowania szybkiej kolei miejskiej obiekt może zostać rozebrany.
Szczecińska Łasztownia – wyniki konkursu Znamy wyniki międzynarodowego konkursu architektoniczno-urbanistycznego na zagospodarowanie obszaru Łasztowni. Pierwszą nagrodę zdobyło biuro Maćków Pracownia Projektowa [VIDEO].
Przełomy Najlepszym Budynkiem Świata 2016 roku Centrum Dialogu Przełomy projektu KWK Promes zdobyło prestiżowy tytuł The World Building of the Year 2016 na Światowym Festiwalu Architektury w Berlinie.