Architektura MuratorProjektyNowa siedziba Teatru Muzycznego w Poznaniu według Atelier Loegler

Nowa siedziba Teatru Muzycznego w Poznaniu według Atelier Loegler

W konkursie na opracowanie koncepcji architektonicznej nowej siedziby Teatru Muzycznego w Poznaniu zwyciężyło Atelier Loegler! Prezentujemy założenia i krótki film prezentujący główną ideę nagrodzonej pracy.

Teatr Muzyczny w Poznaniu według Atelier Loegler

Wyniki konkursu na projekt nowej siedziby Teatru Muzycznego u zbiegu ul. Święty Marcin i Skośnej w Poznaniu ogłoszono 6 maja. Zwyciężyła praca Atelier Loegler. Jak czytamy w założeniach, intencją autorów było nie tylko nadanie zadanym funkcjom teatru precyzyjnej architektonicznej formy, ale też wprowadzenie w urbanistyczną scenerię ul. Św. Marcin nowego aktora. Image Teatru jest rezultatem wektora widoków zachodniej strony miasta zdominowanej biurowcem Bałtyk, targowymi terenami wystawowymi, kultowym miejscem Poznania, i bryłą głównego budynku Akademii Muzycznej – tłumaczą.

Zaproponowali obiekt zamykający i wydzielający tereny kolejowe od zabudowy miejskiej. Przez przeszkloną fasadę od strony ul. Św. Marcin widać najpierw zygzakowatą kompozycję lewitujących ramp. Wnętrze strefy wejściowej to świat kontrastów, niespodzianek, architektoniczny pejzaż zdominowany w warstwie estetycznej językiem abstrakcji. Świat „opisany” semitransparentną ścianą, złożoną z dwóch warstw – przeszklenia i akustycznych fiszbin – umożliwia wglądy w miasto. Estetyczny wymiar tej strefy tworzą również użyte materiały: granitowa posadzka, podwieszone akustyczne sufity z perforowanej blachy miedzianej, czerwone ściany sali teatralnej wykonane w fakturze betonu elewacyjnego, wykładziny podłogowe foyer górnego i szklane balustrady schodów, ramp i antresoli – wyjaśniają architekci.

Ze strefy wejściowej można dostać się bezpośrednio do głównej, trzypoziomowej sali na 1200 miejsc. Boazeria ścian nawiązuje w swej tektonice do image’u elewacji. Czerwony kolor wewnętrznej i zewnętrznej „powłoki” widowni wyróżnia ją w przestrzeni budynku, podkreślając priorytetowy charakter. Główną salę uniesiono pięć metrów nad poziomem terenu. Jej majaczący kształt odczytywany jest z zewnątrz poprzez fiszbinową fasadę. Staje się ona integralną częścią miejskiego krajobrazu – dodają.

Więcej o konkursie czytaj tu.

Rusza rozbudowa Teatru Polskiego w Szczecinie według projektu Atelier Loegler Teatr Polski w Szczecinie finalizuje przetarg na wykonawcę rozbudowy swojej dotychczasowej siedziby według konkursowego projektu Atelier Loegler z 2010 roku.