Architektura MuratorRealizacjeOsiedle Naturia w Toruniu: nowa realizacja Kuryłowicz & Associates

Osiedle Naturia w Toruniu: nowa realizacja Kuryłowicz & Associates

Zakończył się I etap realizacji zespołu mieszkalnego Naturia w Toruniu autorstwa studia Kuryłowicz & Associates. Naturia to miejsce, w którym architektura przeplata się z przyrodą, kłaniając się drzewom i dając mieszkańcom poczucie harmonii i spokoju – mówi Maria Saloni-Sadowska, kierownik projektu.

Osiedle Naturia w Toruniu: nowa realizacja Kuryłowicz & Associates
Osiedle Naturia, etap IToruń, ul. Grasera 4
AutorzyKuryłowicz & Associates, architekci Maria Saloni–Sadowska, Aleksandra Kurzątkowska, Joanna Musiałowicz, Wiktor Gruszczyński, Dawid Jarosz, Wojciech Szopiński, Karolina Miklaszewska, Marcin Szubski, Vladyslav Marchenko, Jan Sroczyński, Kinga Rościszewska
Współpraca autorskaAnna Nowokuńska (oznakowanie)
KonstrukcjaBogusław Stejkowski
Generalny wykonawcaTombud (etap 1)
InwestorBudlex
Powierzchnia terenu6000.0 m²
Powierzchnia zabudowy1400.0 m²
Powierzchnia całkowita8816.0 m²
Kubatura29050.0 m³
Projekt2018-2019
Data realizacji (koniec)2020
Liczba mieszkań61
Powierzchnia użytkowa mieszkań3777 m²

Naturia w Toruniu to nowa inwestycja firmy Budlex. Zespół powstaje przy ul. Grasera w malowniczej okolicy osiedla Jar na obrzeżach miasta. Docelowo składać się będzie z 13 budynków. Pierwsze z nich właśnie zostały oddane do użytku. Trzy kameralne, cztero- i pięciokondygnacyjne kostki oferują 61 mieszkań o powierzchni od 30 do 108 m².

Naturia w Toruniu: na granicy miasta i lasu

Podczas projektowania układu budynków priorytetem dla architektów oraz inwestora było zachowanie jak największej liczby drzew i utrzymanie leśnego charakteru tego miejsca.  Poszczególne budynki zespołu Naturia w Toruniu położone są wzdłuż głównych ciągów komunikacyjnych dzielnicy Jar, tworząc zwarte pierzeje ulic i niewielkiego placu miejskiego. Zabudowa w głębi działki ma nieco bardziej swobodną kompozycję. Pomiędzy obiektami powstały kameralne przestrzenie sąsiedzkie, naprzemiennie podzielone na dziedzińce wejściowe i „leśne strefy rekreacyjne”. Cały teren został wyłączony z ruchu samochodowego, a ciągi piesze dopuszczają jedynie okazjonalny wjazd. Pod budynkami znajdują się parkingi podziemne, rozplanowane jednak tak, aby na części terenu zachować istniejące drzewa.

Czytaj też: Osiedle Wileńska Express w Warszawie |

W nawiązaniu do leśnego sąsiedztwa i lokalnych tradycji architektonicznych, autorzy zaproponowali licowane szarymi płytkami klinkierowymi elewacje i detale z naturalnego drewna. Część budynków zaprojektowana została w okładzinie tynkowanej. Ażurowe przegrody z pionowych lamelek jasnego drewna będą chronić wnętrza przed nadmiernym przegrzewaniem, a także zapewnią mieszkańcom większą prywatność. Drewno pojawia się też w obrębie wejść do budynków i w holach. Stosunek człowieka do przyrody, a następnie architektury do krajobrazu jest nieustannie odnawiany. Architektura budowana w naturalnym krajobrazie to poetycka eksploracja, która finalnie ukazuje nowe spojrzenie na projekt – mówi Ewa Kuryłowicz, generalny projektant Kuryłowicz & Associates.

Lokalizacja osiedla Naturia w Toruniu

Rozmowy Naturalne: Ewa Kuryłowicz o nowych priorytetach w pracy architekta Musimy eliminować beton z budowania, ponieważ okazuje się, że to właśnie on stanowi 4/5 masy wybudowanej na Ziemi. Reszta to cegły, asfalt, metale, tworzywa sztuczne, o których się mówi, że pływają w formie gór śmieci po oceanach – a  mimo wszystko są znikomym procentem – mówi profesor Ewą Kuryłowicz w rozmowie z Ewą Trzcionką.
Osiedle Mieszkanie Plus w Katowicach od Kuryłowicz & Associates Rozpoczyna się realizacja osiedla Mieszkanie Plus na katowickich Szopienicach według projektu biura Kuryłowicz & Associates. Typologia i schemat zabudowy stanowią rozwinięcie konkursowego opracowania na modelowy budynek wielorodzinny z 2017 roku.
Kuryłowicz & Associates projektuje pro bono dla Centrum Zdrowia Dziecka Pracownia Kuryłowicz & Associates opracowała pro bono kompleksową modernizację izby przyjęć oraz holu głównego 30 poradni specjalistycznych w Instytucie Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka. To już kolejna realizacja na terenie Instytutu, w którą zaangażowali się społecznie architekci z tego warszawskiego biura.
Nowe przystanki linii średnicowej w Warszawie projektu Kuryłowicz & Associates Konsorcjum Torprojekt i Kuryłowicz & Associates podpisało umowę na zaprojektowanie dwóch nowych przystanków warszawskiej linii średnicowej przy rondzie de Gaulle’a i Wybrzeżu Kościuszkowskim. Prace projektowe obejmują także zmiany w dotychczas już opracowanej dokumentacji dla odcinka pomiędzy Warszawą Zachodnią a Warszawą Wschodnią.
Osiedle U-City Residence w Warszawie projektu Kuryłowicz & Associates Kameralne osiedle U-City Residence powstanie na granicy warszawskiego Ursusa z zielonymi terenami Konotopy według projektu pracowni Kuryłowicz & Associates.
Antarktyczna latarnia morska od Kuryłowicz & Associates W ramach realizacji Polskiej Stacji Antarktycznej im. Henryka Arctowskiego w archipelagu Szetlandów Południowych powstanie nowa latarnia morska. Prezentujemy pierwsze wizualizacje projektu.