Architektura MuratorRealizacjeRozbudowa Warszawskiego Szpitala dla Dzieci

Rozbudowa Warszawskiego Szpitala dla Dzieci

Ze względu na sąsiedztwo historycznej zabudowy i traktu królewskiego nowe skrzydło szpitalne pokrywa szlachetna kamienna okładzina, której detal nawiązuje do bogatej warszawskiej tradycji wyszukanych form elewacyjnych – pisze Grzegorz Stiasny.

Warszawski szpital dla dzieci
Widok od ulicy Kopernika, w głębi skrzydło szpitala oddane do użytku w 2011 roku. Fot. Chmielewski Skała Architekci
Warszawski Szpital dla Dzieci – rozbudowaWarszawa, ul. Mikołaja Kopernika 43
AutorzyChmielewski Skała Architekci, architekci Jarno Chmielewski, Marcin Skała, Michał Wysokiński
Współpraca autorskaarchitekci Jan Maciej Chmielewski, Tomasz Tekień, Magdalena Kubicka
InwestorWarszawski Szpital dla Dzieci
Powierzchnia całkowita1830.0 m²
Kubatura7180.0 m³
Projekt2013
Data realizacji (początek)2015
Data realizacji (koniec)2015

Najważniejszym zadaniem było wpisanie budynku w historyczny, śródmiejski układ urbanistyczny (secesyjne kamienice i pałacpawilon główny szpitala), przy uwzględnieniu skomplikowanej funkcji obiektu (blok operacyjny) i nieregularnego kształtu niewielkiej działki.

Marcin Skała

 

Warszawski szpital dziecięcy powstał w drugiej połowie XIX wieku. W 1875 roku na tyłach Krakowskiego Przedmieścia, zaraz za Pałacem Staszica, na potrzeby placówki wzniesiono przypominający pałacyk pawilon według projektu Juliana Ankiewicza. Powojenna odbudowa całkowicie zmieniła jednak układ założenia. Powiększony Pałac Staszica niemal wchłonął zabytkowy pawilon, a tył szpitalnej oficyny znalazł się na froncie przedłużonej ulicy Świętokrzyskiej, gdzie przez lata straszył swą niemal pozbawioną okien ścianą. W ostatnim czasie szpital, choć niewielki, przeżywa okres intensywnego rozwoju. W początku XXI wieku oficynie nadano pseudohistoryczny charakter, a następnie ją rozbudowano, dociągając pierzeję do skrzyżowania z ulicą Kopernika. W zeszłym roku oddano do użytku kolejne skrzydło, vis-à-vis placu Osterwy. Mści się tu brak całościowej wizji rozbudowy kompleksu.

Warszawski szpital dla dzieci
Fragment elewacji pokryto rysunkami dzieci odciśniętymi w betonie. Fot. Chmielewski Skała Architekci

Ważny dla miasta narożnik reprezentacyjnej Świętokrzyskiej z historyczną ulicą Kopernika jest zaakcentowany drzewkiem, za którym pojawia się wybujały formalnie łącznik pomiędzy obydwoma skrzydłami. Każda nowa część jest może i zgrabniejsza, i nowocześniejsza od poprzedniej, ale jako zespół tworzą przedziwny konglomerat przestrzeni i form.

W najnowszym skrzydle umiejscowiono izbę przyjęć, podziemny blok operacyjny oraz laboratoria i pracownie diagnostyczne, wszystko wypełnione nowoczesną aparaturą medyczną. Ze względu na historyczne sąsiedztwo, budynek zyskał bogate kamienne okładziny. Jedynie fragment fasady od strony najstarszego pawilonu wyłożono czarnym szkłem, w którym przegląda się zabytek. Warto zwrócić uwagę na kamieniarski detal, który nawiązuje do bogatej warszawskiej tradycji wyszukanych form elewacyjnych odkuwanych z piaskowca.

Rozbudowa Wielkopolskiego Centrum Onkologii - konkurs Przed uczestnikami konkursu stoi zadanie rozbudowania kompleksu szpitalnego w ścisłym centrum Poznania o nowy budynek ambulatoryjny.
Szpital GeoMedical w Katowicach Architektura budynku stanowi minimalistyczne opakowanie zaawansowanej technologii medycznej i rozbudowanego programu. Wolna od znamion reprezentacyjności i modnych gadżetów, jest przede wszystkim utylitarna, choć niepozbawiona elegancji – pisze Jerzy S. Majewski.
Rozbudowa Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu Założony przez Zbigniewa Religę słynny ośrodek leczenia chorób serca z Zabrzu powiększył się o kolejny budynek. Obiekt powstał według projektu Atelier Tektura.
Ośrodek Radioterapii w Kaliszu Standardem wykończenia wnętrz nowy kaliski pawilon przypomina ośrodek wypoczynkowy. Szpitalna przestrzeń, choć skromna, zaprojektowana została z myślą o dobrym samopoczuciu i komforcie pacjenta. Ma redukować stres i strach – pisze Grzegorz Stiasny.
Ośrodek Radioterapii w Kaliszu Pomimo dużego stopnia trudności realizacji i niskich kosztów inwestycji, uzyskano nowoczesny obiekt szpitalny. Autorom przyświecała myśl Franka Lloyda Wrighta, według którego pacjenci szpitala nigdy nie powinni być przepełnieni myślą, że są chorzy. Skomplikowane rozwiązania konstrukcyjne - żelbetowe bunkry ze ścianami o grubości dochodzącej do 1,70 metra - były konsultowane ze specjalistami z zakresu fizyki jądrowej. Za koncepcję obiektu odpowiada Pracownia Projektowa Architektura i Budownictwo.
Szpital Pediatryczny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego Otwarty pod koniec września Szpital Pediatryczny WUM to nowoczesna placówka lecznicza i edukacyjna. Budynek powstał według projektu Open Architekci. Założeniem autorów było stworzenie miejsca przyjaznego dla użytkowników - zarówno pacjentów, jak i personelu.