Architektura MuratorRealizacjeZespół mieszkaniowy przy alei Wilanowskiej w Warszawie

Zespół mieszkaniowy przy alei Wilanowskiej w Warszawie

Znakiem rozpoznawczym zaprojektowanego przez pracownię JEMS Architekci osiedla jest sposób ukształtowania jego elewacji od strony dziedzińca. Wyłaniające się z zieleni ściany sześciu 5-kondygnacyjnych brył robią wrażenie monolitycznych, drewnianych powierzchni. W rzeczywistości to ażurowa konstrukcja pionowych listew cedrowych o kwadratowym przekroju i wysokości całej kondygnacji.

Zespół mieszkaniowy przy alei Wilanowskiej w Warszawie
Zespół mieszkaniowy przy alei Wilanowskiej w Warszawie. Źródło: "A-m" nr 10/2009, s. 86-87
Apartamenty WilanowskaWarszawa, al. Wilanowska
AutorzyJEMS Architekci, architekci Olgierd Jagiełło, Maciej Miłobędzki, Marcin Sadowski, Jerzy Szczepanik-Dzikowski, Paweł Majkusiak, Paweł Natkaniec
Współpraca:architekci Karol Olechnicki, Maciej Rydz, Piotr Waleszkiewicz, Marcin Zaremba
Architektura krajobrazuRS Architektura Krajobrazu Dorota Rudawa
KonstrukcjaLGL sp. z o.o. – Adam Grabowski, Jolanta Kordalska-Lenarczyk, Janusz Lenarczyk, Krzysztof Jarosz
Generalny wykonawcaRogowski Budownictwo
InwestorRogowski Development sp. z o.o.
Powierzchnia terenu17680.0 m²
Powierzchnia zabudowy5717.0 m²
Powierzchnia użytkowa:21450 (powierzchnia użytkowa mieszkań); 350 m² (powierzchnia użytkowa lokali usługowych)
Powierzchnia całkowita:30 403 m² (powierzchnia części mieszkalnej i usługowej), 12 305 m² (powierzchnia garażu)
Kubatura141552.0 m³
Projekt2005-2007
Data realizacji (początek)2006
Data realizacji (koniec)2009
Koszt inwestycjiok. 6000 zł\m² powierzchni użytkowej mieszkań

Tereny przy alei Wilanowskiej, oddalone o 6 kilometrów na południe od centrum stolicy, zabudowywane są przez deweloperów wielokondygnacyjnymi, zwartymi miniosiedlami. Dostęp do wąskich działek, położonych pomiędzy aleją Wilanowską a Potokiem Służewieckim, możliwy jest praktycznie tylko od krótkiego boku, przylegającego do alei. Opracowując koncepcję zabudowy podłużnej parceli, położonej nieopodal ulicy Pomidorowej, biuro JEMS musiało wziąć pod uwagę także trudne warunki hydrograficzne. Zdecydowano się przyjąć rozwiązanie zastosowane w sąsiednich kompleksach: poziom zerowy osiedla podniesiony został o kilka metrów, a w uzyskanej w ten sposób przestrzeni ulokowano dostępny bezpośrednio z każdego budynku garaż.

Zespół mieszkaniowy przy alei Wilanowskiej w Warszawie
Zespół mieszkaniowy przy alei Wilanowskiej w Warszawie. Źródło: "A-m" nr 10/2009, s. 86-87

Frontalna, 8-kondygnacyjna bryła od strony alei Wilanowskiej nawiązuje wysokością do pobliskich budynków, dzięki czemu zaniedbana urbanistycznie arteria nabrała w tym miejscu wyraźnie miejskiego charakteru. Choć kształt działki w dużym stopniu wymusił usytuowanie osiedla wzdłuż centralnej, pieszej osi, to poprzez nieregularne rozmieszczenie poszczególnych budynków, linii ścieżek i otaczającej zieleni udało się uniknąć sztywnego symetrycznego układu. Znakiem rozpoznawczym osiedla jest sposób ukształtowania jego elewacji od strony dziedzińca. Wyłaniające się z zieleni ściany sześciu 5-kondygnacyjnych brył robią wrażenie monolitycznych, drewnianych powierzchni, przedzielanych jedynie ciemnymi poziomami stropów. W rzeczywistości to ażurowa konstrukcja pionowych listew cedrowych o kwadratowym przekroju i wysokości całej kondygnacji, przytwierdzonych co kilka centymetrów do ruchomej, metalowej ramy, funkcjonującej na zasadzie składanej okiennicy. Listwy okrywają nie tyle ściany budynków, co ich szeroko rozpostarte loggie. Odsłonięte przez użytkowników wnęki i wystające poza linię fasady złożone okiennice na tle płaszczyzny zsuniętych żaluzji tworzą interesującą kompozycję.

Zespół mieszkaniowy przy alei Wilanowskiej w Warszawie
3 - rzut typowej kondygnacji budynku, 4 - rzut pierwszego piętra budynku B5, 5 - rzut pierwszego piętra budynku C1, 6 - przekrój A-A, 7 - sytuacja, 8 - zachodnia elewacja budynku A1

Uzyskana forma udanie łączy estetyczny minimalizm z ciepłem materiału i lekkością ażuru. „Drewniana” obudowa dziedzińca jest zresztą z założenia niejednorodna – przełamują ją centralne, cofnięte, tynkowane części poszczególnych elewacji. Dzięki temu przestrzeni nadany został charakter półotwarty, a dominujący motyw pojawia się w formie nieregularnych uskoków. Elewacje zewnętrzne, wychodzące przede wszystkim na sąsiednie osiedla, ukształtowane są w nowoczesnej, ale dość chłodnej, wręcz „hotelowej” stylistyce. W jasnoszarym tynku równomiernie rozmieszczono poziome wnęki z oknami i loggiami bądź balkonami. Wnęki wyróżniono włóknocementową, grafitową okładziną, a na całej ich długości zastosowano niewielkie, lekkie barierki z metalu i szkła. Od strony ulicy Pomidorowej układ ten urozmaicony jest dodatkowo załamaniami blisko 100-metrowej fasady, wynikającymi z kształtu działki i ciągiem lokali usługowych na dwóch najniższych kondygnacjach. Rozmiar bryły zmniejszają optycznie prześwity ciągnące się w pionie nad wejściem na teren osiedla.

Rozpiętość powierzchni mieszkań jest bardzo duża – w najbardziej luksusowym budynku, zamykającym osiedle od strony Potoku Służewieckiego, lokale przekraczają nawet 300 m². Atutem wnętrz jest zawsze duży, doświetlony z kilku stron salon z balkonem lub loggią. Geometryczne kształty w wykończeniu klatek schodowych nawiązują do zewnętrznej stylistyki kompleksu. Grafitowe podłogi i poręcze skontrastowano z drewnianymi panelami ściennymi i drzwiami. Rozmieszczenie poszczególnych brył, kompozycja form elewacyjnych i starannie zaplanowana zieleń nadały wewnętrznej części osiedla przyjazny użytkownikowi charakter. Przyszłość pokaże, jak upływ czasu obejdzie się z wrażliwymi na klimat elementami drewnianymi, a także czy estetyka założenia okaże się odporna na próby indywidualizowania przestrzeni przez jej użytkowników – pojawiły się już pierwsze konflikty dotyczące swobody zagospodarowania przydomowych ogródków.

Założenia autorskie:

Zespół domów mieszkalnych zlokalizowano przy zbiegu alei Wilanowskiej i ulicy Pomidorowej, w bezpośrednim sąsiedztwie zamkniętych, ogrodzonych zespołów apartamentowych wzniesionych w ciągu ostatnich lat. Wydłużone działki, będące pozostałością włók rolnych, narzuciły specyficzną strukturę przestrzenną tego obszaru, utrwaloną następnie przez zapisy regulacji urbanistycznej. W myśl tej regulacji najwyższa, „parawanowa” zabudowa tworzy pierzeję ulicy Wilanowskiej, pozostałe domy mieszkalne – ściany wewnętrznej uliczki. Perspektywę wnętrza zespołu zamyka Potok Służewiecki, tereny zielone i rekreacyjne. Najbardziej charakterystycznym i wyrazistym elementem architektoniki osiedla są żaluzje – ruchoma „masa drewna”. Nasze wysiłki projektowe skupione były na zagadnieniach odbioru wizualnego drewnianych fasad w skali całego zespołu. Staraliśmy się tak zaprojektować wszystkie elementy składowe podkonstrukcji, aby nie były widoczne od zewnątrz, a jednocześnie tak dobrać proporcje samych pionowych listew i rozstawów pomiędzy nimi, aby uzyskać poczucie lekkości i delikatności, nie tracąc jednocześnie roli żaluzji jako elementów przesłaniających. Z drugiej strony były zagadnienia techniczne – praca drewna, proces jego korozji, zabezpieczenia przeciwpożarowe, ciężar elementów możliwych do przesuwania i ich statyka. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na lamele z litego drewna cedru kanadyjskiego o przekroju 3x4 cm, wysokości 2,9-3,8 m. Stalowa podkonstrukcja jest tak zaprojektowana, aby mocowane do niej drewno pod wpływem czynników atmosferycznych i czasu nie odkształcało się. Przesuwanie i składanie elementów odbywa się za pomocą specjalnego, systemowego wózka z rolkami umieszczonymi w ukrytej, górnej szynie. Dodatkowa dolna szyna wykonana została w celu stabilizacji żaluzji.

Maciej Miłobędzki, Paweł Natkaniec

Apartamenty przy Bramie projektu JEMS Architekci Zakończyła się budowa Apartamentów przy Bramie: nowego zespołu mieszkaniowego projektu JEMS Architekci na terenie Browarów Warszawskich. Wszystkie dostępne tu lokale przeznaczone są na długoterminowy wynajem.
Kompleks Rajska 8 / Gdańsk Logika, czystość i modularność to od zawsze znaki rozpoznawcze JEMS. Widoczne są także w budynkach nowej inwestycji w Gdańsku – pisze Monika Arczyńska.
Heweliusza 18 – JEMS Architekci zaprojektowali nowy biurowiec w centrum Gdańska We wrześniu oddano do użytku budynek Heweliusza 18, który jest częścią nowego kompleksu biurowo-mieszkalnego projektu studia JEMS Architekci. Jednym z pierwszych najemców obiektu jest redakcja portalu Trojmiasto.pl.
Hotel PURO Warszawa Centrum W Warszawie oddano do użytku kolejny hotel projektu Jemsów! Ośmiokondygnacyjny budynek stanął przy ul. Widok w samym centrum miasta.
Planeta Lem na Warszawskich Targach Książki! 24 maja na Warszawskich Targach Książki odbędzie się prezentacja zwycięskiej koncepcji Centrum Literatury i Języka Planeta LEM autorstwa biura JEMS Architekci. Po spotkaniu dyskusja: czemu służą domy literatury i czy mogą stać się miejską atrakcją na miarę najciekawszych muzeów i zabytków?
Teatr Muzyczny w Poznaniu według Jemsów Wyniki konkursu na nową siedzibę Teatru Muzycznego w Poznaniu wzbudziły wyjątkowo gorące dyskusje. Dziś prezentujemy pracę biura JEMS Architekci, które zdobyło w nim drugą nagrodę.