W świetle gwałtownie postępujących zmian klimatu, do których swoją cegiełkę w ciągu ostatnich lat dołożył także sektor budowlany, odpowiedzialne projektowanie jest dziś priorytetem. Rozwiązania wpływające na lepszą eksploatację obiektów, pomagające ograniczyć emisję gazów cieplarnianych  oraz zmniejszyć zapotrzebowanie na energię pochodzącą z konwencjonalnych źródeł, stały się absolutnym must have. Na pierwszy plan coraz śmielej wysuwa się innowacyjne szkło, które ze względu na doskonałe parametry nie tylko zdobi fasadę, ale i dba o komfort użytkowników bez obciążania środowiska.
Dziecięce Centrum Nauki Muzeiko w Sofii: unikalne rozwiązania z zastosowaniem indywidualnych dekorów W projekcie Dziecięcego Centrum Nauki w Sofii nowojorska pracownia Skolnick zdecydowała się nawiązać do górzystego krajobrazu Bułgarii. Do stworzenia charakterystycznej formy budynku wykorzystała m.in. wykonane na indywidualne zamówienie dekory Max Compact Exterior.
Planetarium Śląskie / Chorzów Aby nie zdominować historycznej bryły planetarium, zdecydowaliśmy o ukryciu nowej kubatury pod ziemią. Wyzwaniem był dobór sposobu fundamentowania, który nie stwarzałby niebezpieczeństwa uszkodzenia istniejącego budynku – o modernizacji i rozbudowie Planetarium Śląskiego projektu Zbigniewa Solawy piszą Joanna i Michał Kapturczakowie z poznańskiej pracowni Consultor.
Muzeum Pieców / Jingdezhen Z uwagi na skalę obiektu sklepienia wykonano w konstrukcji żelbetowej, którą obłożono cegłami pochodzącymi m.in. z rozebranych okolicznych pieców do wypalania ceramiki. O technicznych aspektach realizacji Muzeum Pieców w Jingdezhen według projektu Studio Zhu-Peipisze Wiktor Kowalski.
Podczas urządzania łazienek w obiektach użyteczności publicznej trzeba pogodzić kilka spraw. Najważniejsze z nich to funkcjonalność i bezpieczeństwo, choć nie należy też zapominać o estetyce.
Pawilon livMatS / Fryburg Pawilon to pierwszy budynek o konstrukcji nośnej wykonanej w całości z włókna lnianego, materiału w pełni odnawialnego i biodegradowalnego. O realizacji architektów i inżynierów z Uniwersytetu w Stuttgarcie oraz biologów z Uniwersytetu we Fryburgu pisze Wiktor Kowalski.
MSN / Warszawa Decyzja o wykorzystaniu białego betonu architektonicznego na elewacjach spowodowała, że wszystkie poszczególne etapy związane z technologią i realizacją obiektu wymagały innego podejścia niż na typowej budowie. O realizacji siedziby Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie według projektu biura Thomas Phifer and Partners piszą Mikołaj Mundzik i Krzysztof Kuniczuk.
Higiena w łazienkach publicznych Miesiące pandemii zmieniły wiele aspektów naszego życia, również nawyki związane z higieną. Częstsze mycie rąk stało się standardem, ale wzrosły też obawy dotyczące możliwości zakażenia się groźnym wirusem w miejscach, z których korzysta wiele osób – łazienkach i toaletach w budynkach użyteczności publicznej. Z tych względów bezpieczeństwo higieniczne stało się bardzo ważnym kryterium, jakie należy uwzględnić przy ich projektowaniu.