Architektura MuratorTechnikaWarsztatPrzebudowa Biblioteki Narodowej w Warszawie

Przebudowa Biblioteki Narodowej w Warszawie

Główną ideą przebudowy było założenie, by budynek Biblioteki Narodowej, zachował wszystkie dotychczasowe zalety i modernistyczny charakter, a jednocześnie stał się bardziej intuicyjny, ergonomiczny i ekologiczny. O wyzwaniach związanych z realizacją piszą Tomasz Konior i Marcin Piotrowski.

Przebudowa Biblioteki Narodowej w Warszawie
Przebudowa Biblioteki Narodowej w Warszawie, proj. Konior Studio; fot. Konior Studio, Piotr Szepietowski

Gmach Biblioteki Narodowej został zaprojektowany w latach 60. przez architekta Stanisława Fijałkowskiego z zespołem. Wieloetapowa, przeciągnięta w czasie realizacja ostatecznie została zakończona w 1995 roku – oddano wówczas do użytku czytelnię ogólną. Zmieniające się wymagania dotyczące przechowywania i udostępniania zbiorów oraz warunków technicznych samego budynku spowodowały uruchomienie w pierwszej dekadzie XXI wieku prac modernizacyjnych. W pierwszym etapie, pod nadzorem autora całego założenia, odnowiono elewacje, poszerzono wejście główne, wymieniono okna i ściany kurtynowe, rozbudowano sieć Internetu oraz zamontowano nowe kaloryfery i energooszczędne oświetlenie. Drugim etapem była modernizacja czytelń i przestrzeni publicznych gmachu głównego. W 2015 roku rozpisano dwuetapowy konkurs, który wyłonił zwycięski projekt autorstwa pracowni Konior Studio.

Podstawowym celem było uzyskanie koncepcji, której realizacja pozwoli stworzyć miejsce nowoczesne, przyjazne, otwarte i spełniające oczekiwania bardzo zróżnicowanych grup użytkowników, a także w sposób kompleksowy i wizualnie spójny spełni założenia funkcjonalne, aranżacyjne oraz architektoniczne nowych czytelń i przestrzeni publicznych.

Przeprowadzone już na etapie konkursu analizy wykazały, że zunifikowany język modernistycznej architektury niesie za sobą pewne ograniczenia. Modułowość i powtarzalność wprowadza uporządkowanie, ale bez postawienia akcentów we właściwym miejscu jednakowa przestrzeń pozostaje niezrozumiała i nieczytelna. Stało się oczywiste, że obiekt w dotychczasowej formie nie będzie funkcjonować jako współczesna czytelnia, z której można korzystać w wygodny sposób. Główną ideą stało się założenie, by budynek biblioteki zachował wszystkie dotychczasowe zalety i modernistyczny charakter, a jednocześnie stał się bardziej intuicyjny, ergonomiczny i ekologiczny. Postanowiliśmy nadać wnętrzom czytelni nową, właściwą hierarchię, a dzięki użytym materiałom podkreślić rangę siedziby jednej z najważniejszych instytucji kultury w Polsce.

Biblioteka / Głuchołazy Budynek będący przedsięwzięciem niewielkim i niskobudżetowym zaprojektowany został w myśl zasad pragmatyzmu. O nowej realizacji Antoniego Domicza pisze Justyna Swoszowska.
Oodi – nowa centralna biblioteka w Helsinkach Helsińska Biblioteka Centralna Oodi oficjalnie otwarta. Budynek według projektu ALA Architects zrealizowano w ramach obchodów 100-lecie niepodległości Finlandii.
Finaliści i laureaci Plebiscytu Polska Architektura XXL 2020: rozmowa z Tomaszem Koniorem Grupa Sztuka Architektury zaprasza na kolejne spotkanie z cyklu rozmów z finalistami i laureatami Plebiscytu Polska Architektura XXL 2020. Tym razem z udziałem Tomasza Koniora, autora biurowca firmy Press Glass w Konopiskach.
Siedziba firmy Press Glass w Konopiskach Najnowsza realizacja Konior Studio udowadnia, że można wciąż cieszyć się z powstawania nowych budynków w dziewiczym terenie, że architektura nie musi być zniszczeniem ani raną w krajobrazie, tylko wartością dodaną – pisze Oskar Grąbczewski.
Biurowiec Press Glass projektu Konior Studio Nowa siedziba firmy Press Glass projektu Konior Studio stanęła w malowniczej okolicy na skraju Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Priorytetem architektów było stworzenie komfortowego miejsca pracy, dobrze doświetlonego i otwartego na otaczający krajobraz.
Klejnot w skromnej oprawie: o szkole muzycznej w Warszawie Dariusz Herman Sala zachwyca. Jasne, jesionowe panele akustyczne, o pięknej i bogatej fakturze, zestawione z czernią, przywodzą na myśl najlepsze wzorce. To będzie ważne miejsce na niezbyt bogatej, koncertowej mapie Warszawy – o przebudowie dawnego domu sierot w Warszawie na nową siedzibę szkoły muzycznej projektu Konior Studio pisze Dariusz Herman.
Siedziba kancelarii prawnej projektu Konior Studio W katowickim Wełnowcu dobiega końca realizacja nowej siedziby jednej z największych śląskich kancelarii prawnych – Ślązak, Zapiór i Wspólnicy. Projekt obiektu z wykorzystaniem elementów historycznych magazynów znajdujących się na działce opracowało Konior Studio.
Nowa filharmonia w Ostrawie według Konior Studio Do udziału w konkursie na projekt nowej siedziby filharmonii władze Ostrawy zaprosiły trzy pracownie: Steven Holl Architects, Konior Studio i Henning Larsen Architects. Polski zespół zaproponował obiekt w formie przeskalowanej oranżerii wkomponowanej w istniejący park.