Architektura MuratorRealizacjeCentrum Badawczo Rozwojowe KGHM Cuprum

Centrum Badawczo Rozwojowe KGHM Cuprum

Laboratoria KGHM Cuprum we Wrocławiu mieszczą się w budynkach ceglanych w zabytkowym kompleksie z początku XX wieku. Projekt modernizacji oraz dostosowania dawnej stajni i wozowni do nowych funkcji opracowała pracownia Arch-IT.

Centrum Badawczo Rozwojowe KGHM Cuprum
Fot. Maciej Lulko
Autorzyarch_it piotr zybura Agnieszka Gałwiaczek, Piotr Zybura (główny projektant),
Współpraca:Aleksandra Górecka, Karol Mądrecki, Kamila Modzelewska, Sylwian Moska, Iga Peruga, Paweł Szyport
InwestorKGHM Sp. z o.o. Centrum Badawczo Rozwojowe
Projekt2014-2015
Data realizacji (koniec)2015
Innowacyjna ceramika budowlana. PREZENTACJA Przedstawiona w Gdańsku prezentacja firmy Röben przedstawiająca nowe, niestandardowe rozwiązania dekoracyjne w cegle oraz innowacyjność w podejściu firmy.
Biała elewacja odporna na zanieczyszczenia: klinkierowa wieża w Antwerpii Budynek mieszkalny o oryginalnej formie wieży wykonano z białej cegły odpornej na zanieczyszczenia powietrza. Obiekt stał się jednym z głównych akcentów nowoczesnej dzielnicy mieszkalnej, powstałej w ramach rewitalizacji poportowych terenów Antwerpii.
Zespół sal gimnastycznych we Wrocławiu Pracownia arch_it Piotr Zybura opracowała projekt rozbudowy Zespołu Szkół Nr 5 na Przedmieściu Oławskim we Wrocławiu. Koncepcja otrzymała wyróżnienie w konkursie Wienerberger Brick Award 2017.
Wszyscy laureaci polskiej edycji konkursu Brick Award 2017 Rozstrzygnięto trzecią polską edycję konkursu Brick Award, w którym nagradzane są najlepsze realizacje z ceramiki budowlanej. Grand Prix otrzymało Muzeum Katyńskie w Warszawie projektu BBGK Architekci.
Dom Kultury i Urząd Gminy Lubrza Trwa budowa energooszczędnego budynku, który będzie pełnił funkcję ośrodka kulturalnego i siedziby biur administracji samorządowej gminy Lubrza. Projekt opracowała pracownia 3XA.
Ceglany biurowiec we Wrocławiu Przy ulicy Krakowskiej we Wrocławiu powstanie nowy biurowiec. Charakterystyczną elewację budynku pokrywają wysokie przeszklenia ujęte w ramy betonowych, stalowych i ceglanych słupów. Projekt budynku opracowała pracownia AP Szczepaniak.